Olimpijske igre

V finalu olimpijskega hokejskega turnirja Finska in Rusija

Peking, 18. 02. 2022 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po današnjih polfinalnih tekmah na moškem olimpijskem hokejskem turnirju v Pekingu sta znana oba finalista. Finski, ki je že zjutraj premagala Slovaško z 2:0, so se pridružili ruski hokejisti, ki so po kazenskih strelih z 2:1 premagali Švede.

Finska hokejska reprezentanca
Finska hokejska reprezentanca FOTO: AP

Veliki finale med rusko selekcijo in Finsko bo v nedeljo ob 5.10 po slovenskem času, že v soboto ob 14.10 pa se bosta v boju za tolažilno nagrado, bronasto medaljo, pomerili Švedska in Slovaška.

V jutranji tekmi je bil razplet tesen, a vseeno ekipi nista potrebovali dodatnega dela igre. Finska je vodila vse od 16. minute, ko je zadel Sakari Manninen. Slovaki so zaman oblegali vratarja Harrija Saterija, ko pa so v zadnji minuti poskusili še s šestimi v polju spremeniti potek tekme, so dobili drugi gol, Harri Pesonen je postavil piko na i 38 sekund pred koncem.

Odločitev o drugem finalistu je padla šele po osmih serijah kazenskih strelov. V rednem delu so povedli Rusi z zadetkom Antona Slepiševa v 21. minuti, izenačil je Anton Lander v 47. Podaljšek ni prinesel odločitve, ta je padla šele po osmih serijah kazenskih strelov. Za rusko slavje je bil uspešen Arseni Gricjuk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V večerni tekmi je bil izid 13 minut pred koncem drugega polfinala izenačen. Sledil je napet zadnji del in podaljšek. Švedi so bili za odtenek boljši, obenem pa nihče ni želel tvegati, da bi dobil gol tik pred koncem rednega dela.

Tudi v podaljšku so bili Skandinavci bližje zmagi. Najprej je imel priložnost Lander, potem pa je nevarno streljal Mathias Brome, a je Vladimir Tkačjov v zadnjem trenutku podstavil palico in spremenil smer ploščku, ki bi sicer ob vratarju Ivanu Fedotovu šel v mrežo.

Ivan Fedotov (Rusija) je zaklenil svojo mrežo.
Ivan Fedotov (Rusija) je zaklenil svojo mrežo. FOTO: AP

Pri kazenskih strelih je sprva bolje kazalo Švedom. V začetnem paketu petih izvajalcev so namreč po zadetkih Lukasa Walmarka in Joakima Nordströma vodili do zadnje serije, ko je Jegor Jakovljev poskrbel za izenačenje na 2:2 pri kazenskih strelih, pred tem je za Ruse zadel še Nikita Gusev. Potem je sledilo izvajanje posameznih kazenskih strelov, ko lahko že ena napaka odloči tekmo; tokrat so prvi izvajali Švedi, a so bili neuspešni oziroma je vratar Fedotov ubranil njihove strele v serijah šest, sedem in osem. Na ruski strani je v tem delu dvakrat poskušal pred tem uspešni strelec Gusev, a tudi ni zadel. V osmi seriji je s ploščkom proti vratom krenil Gricjuk in premagal vratarja Larsa Johanssona za končno rusko slavje.

V velikem finalu bodo Finci tretjič skušali priti do olimpijskega zlata. V dosedanjih dveh odločilnih nastopih so izgubili, leta 1988 s Sovjetsko zvezo, leta 2006 pa s Švedsko.

Rusija (oziroma zdaj zaradi sankcij krovne olimpijske organizacije uradno Ruski olimpijski komite) pa je še v časih nekdanje Sovjetske zveze do leta 1992 sedemkrat osvojila zlato medaljo, tega leta je v Albertvillu slavila še ekipa takratne Skupnosti neodvisnih držav, Rusi pa so tudi branilci lovorike z zadnjih iger v Pjongčangu 2018, ko so v finalu premagali Nemce.

* Izidi:

- četrtfinale:

- sreda, 16. februar:

ZDA - Slovaška           2:3 (1:1, 1:0, 0:1; 0:1) kazenski streli

ROK - Danska              3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Finska - Švica              5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Švedska - Kanada     2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

- polfinale:

- petek, 18. februar:

Finska - Slovaška       2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

ROK - Švedska             2:1 (0:0, 1:0, 0:1; 1:0) kazenski streli

- tekma za 3. mesto:

- sobota, 19. februar:

Švedska - Slovaška

- finale:

- nedelja, 20. februar:

ROK - Finska

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.