Olimpijske igre

Za nami so najuspešnejše poletne olimpijske igre

Ljubjana, 09. 08. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
43

Osme poletne olimpijske igre, odkar je Slovenija samostojna, so zaključene. Igre je sicer zaznamovala pandemija, zaradi katere so bile prestavljene za eno leto, a Slovenci si jih bomo zapomnili po izjemnih uspehih naših športnikov, ki so osvojili kar pet olimpijskih medalj, od tega kar tri zlate.

Čakali smo 5 let in dočakali 5 medalj

Čeprav smo morali na igre čakati leto dlje kot po navadi, so naši športniki dokazali, da je bilo vredno. V deželo vzhajajočega sonca je potovalo 53 slovenskih športnikov, domov pa so prinesli pet medalj, od tega kar tri zlate. Že prvi dan iger nas je z osvojitvijo bronaste medalje po izjemnem finišu dirke razveselil dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar, ki je Sloveniji "prigonil" prvo olimpijsko medaljo v cestnem kolesarstvu. Dva dni za njim je v slalomu na divjih vodah konkurenco deklasiral Benjamin Savšek in priveslal prvo zlato medaljo na igrah v Tokiu. Le dan za njim je kolekcijo medalj z drugim mestom dopolnila judoistka Tina Trstenjak in poskrbela, da so v Slovenijo prišle medalje vseh treh leskov. Peti dan iger je sledila že četrta medalja in druga zlata. Po grdem padcu na letošnji dirki po Franciji, potem ko je bil v mislih marsikoga že odpisan in potem, ko je sam že ponudil svoje štartno mesto na startu vožnje na čas komu od reprezentančnih kolegov, je Primož Roglič vstal kot feniks iz pepela in za več kot minuto za seboj pustil najbližjega zasledovalca. Slovenija, ki do letos še ni imela olimpijske medalje v kolesarstvu, je v le nekaj dneh dobila dve in se postavila v sam vrh svetovnega kolesarstva.

Sledilo je obdobje, v katerem so naši športniki dosegali odlične rezultate, a za novo medaljo je vsakič znova malo zmanjkalo. 22-letni metalec diska Kristjan Čeh je bil na svojih prvih olimpijskih igrah le 71 cm oddaljen od medalje, tekvondoist Ivan Trajković je borbo za bron izgubil zgolj za eno točko, judoistka Kaja Kajzer se je v borbi za tretje mesto dolgo uspešno upirala številki ena iz svetovne jakostne lestvice, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili po težkih 11 regatah peti. Na petem mestu je končala tudi skakalka s palico Tina Šutej, mesto nižje pa v teku na 3000 m z zaprekami osvojila Maruša Mišmaš Zrimšek in ob tem postavila nov državi rekord. Končno sedmo mesto je osvojil judoist Adrian Gomboc, prav tako je bila sedma strelka Živa Dvoršak. Med najboljših osem na svetu se je uvrstil namizni tenisač Darko Jorgić in s tem dosegel največji slovenski uspeh v namiznem tenisu na olimpijskih igrah. V kajaku in kanuju na mirnih vodah sta veliko obetali Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, a sta se v polfinalu nekaj metrov pred ciljem prevrnili in tako razočarani končali s tekmovanjem. Svojega dne ni imel niti srebrni iz Ria Peter Kauzer, ki je polfinalno vožnjo zaključil na 12. mestu.

Slovenija pa je imela dva dni pred koncem iger še enega asa v rokavu. To je bila seveda 22-letna Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu. V finalu je bila najprej na vrsti disciplina hitrost, ki Korošici ni najljubša, a jo je vseeno izvrstno opravila in se s svojim najboljšim časom te discipline uvrstila na peto mesto. Sledili so balvani, v katerih je Slovenka nepremagljiva. Kot edina tekmovalka je dosegla dva izmed treh vrhov in se povzpela na prvo mesto v skupnem seštevku. Zadnja disciplina je bila težavnost. Garnbretova je na steno šla kot peta in priplezala do 37. oprimka, kar je bilo največ do tedaj. Z vrha bi jo lahko izrinila samo Japonka Miho Nonaka, a je bila stena zanjo prevelik zalogaj in Garnbretova je postala prva olimpijska prvakinja v plezanju sploh, saj je bilo plezanje letos prvič na olimpijskih igrah.

Zlata medalja Garnbretove je tudi pomenila, da so igre v Tokiu postale najuspešnejše poletne olimpijske igre v zgodovini samostojne Slovenije. Pet medalj je Slovenija osvojila še v Pekingu leta 2008, a je bila takrat od petih le ena zlata. Možnost, da seštevek medalj dvignejo na šest, so imeli dan za Garnbretovo slovenski košarkarji, a se jim žal ni izšlo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako blizu, a tako daleč

Slovenski košarkarji so dočakali prvi olimpijskih nastop v zgodovini samostojne države. Za začetek so naši fantje na krilih izjemnega Luke Dončića, ki je dal kar 48 točk, s 118:100 odpravili Argentino, nato so se s 116:81 znesli še nad domačini Japonci. Na tekmi za prvo mesto v skupini so se Slovenci kot aktualni evropski prvaki pomerili z aktualnimi svetovnimi prvaki Španci in s 95:87 premagali tudi njih. V četrtfinalu je Sloveniji na poti do boja za medaljo stala Nemčija, ki jo je Slovenija v drugem polčasu strla in na krilih razigranega Zorana Dragića, ki je dal 27 točk, poslala domov. V polfinalu je sledil obračun z izbrano vrsto Francije. Po prvem polčasu je kazalo dobro, Slovenija je vodila za dve točki, a v tretji četrtini so Francozi pritisnili in šli na zadnji odmor s prednostjo šestih točk. Slovenija je v zadnji četrtini dala vse od sebe in ko je 33 sekund pred koncem Klemen Prepelič zadel trojko za zaostanek zgolj ene točke, je že dišalo po finalu. Žal je Nicolas Batum v odločilnem trenutku dovolj stegnil roko, Francozi so obranili zadnji napad in se veselili napredovanja v veliki finale. Razočarani fantje so poraz skušali čim hitreje pozabiti in se zbrati za tekmo za tretje mesto, a fizična in čustvena izčrpanost je bila prevelika. Avstralija je na krilih izjemnega Pattyja Millsa kontrolirala potek srečanja in se na koncu zasluženo veselila bronaste medalje.

Prve olimpijske igre brez gledalcev, novi športi in prve medalje

Tokio 2020 so bile prve olimpijske igre, ki so večinoma potekale brez prisotnosti navijačev na dogodkih. Poleg tega se je kar nekaj stvari na igrah zgodilo prvič.

Prvič smo na igrah lahko spremljali športno plezanje, karate, rolkanje, deskanje na valovih, bejzbol in softball. Premierno športno plezanje si bomo zaradi zlate Janje Garnbret za vedno zapomnili Slovenci, bejzbol in softball pa zaradi zlatih medalj domačini Japonci.

Burkina Faso, San Marino in Turkmenistan so osvojili sploh prve olimpijske medalje, Bermudi, Filipini in Katar pa so prvič osvojili olimpijsko zlato.

San Marino je tako s tremi osvojenimi medaljami postal najuspešnejša država glede na število prebivalcev na osvojeno medaljo. V tem pogledu je Slovenija osvojila odlično sedmo mesto, kar je enako kot pred petimi leti v Riu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Tokiu je tekmovalo kar 11.656 športnikov, kar je največ do sedaj. Najmlajša olimpijka je bila 12-letna sirijska igralka namiznega tenisa Hend Zaza, najstarejša pa 66-letna avstralska jahalka Mary Hanna. Športniki na igrah so zastopali 206 držav in se za 339 kompletov olimpijskih odličij pomerili v 33 različnih športih.

Na naslednje poletne olimpijske igre bomo čakali le tri leta. Leta 2024 se bodo najboljši svetovni športniki pomerili v Parizu in zagotovo bodo med kandidati za odličja tudi mnogi slovenski športniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cervantes Saavedra
09. 08. 2021 15.36
+1
Po številu samo zlatih medalj na prebivalca je v Tokiu 2020 Slovenija celo na 4. mestu na svetu, 7. Kosovo, 10. Hrvaška... Podatki, ob katerem so gotovo vesele vse ex-jugoslovanske republike.
Dante69
09. 08. 2021 14.57
+3
Velja za vse, razen košarkaše
Firnk
09. 08. 2021 12.54
+1
bravoooo naši športniki bravvooooo👍👍👍🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🥇🥇🥇🥇🥇
mindfields
09. 08. 2021 12.41
+5
Edino kr mene moti kako se pr nam dočakajo te športniki…sm gledal zjutraj kako so to Srbi naredili..adijo 100 tisoc ljudi je docakalo vaterpoliste odbojkare, košarkašice sicer imajo več kolajn ampak pr nam kot da že naslednji dan gre v pozabo kr so naši naredili ne vem..
mptour
09. 08. 2021 13.14
+2
Ja res je. 14 dni se govori samo o košarkaših, ki na koncu niso ničesar osvojili. Na dobitnike medalj se pa že drugi dan pozabi.
mindfields
09. 08. 2021 12.38
+3
Bravo..za državo kot je naša super..sm gledal kako je kaj v regiji..standardno Srbi največ kolajn Hrvati drugi mi pa tretji…ni slabo.. bravo za vse športnike
AS1983
09. 08. 2021 11.15
+3
Velemojstri, svaka cast, zive legende
Pomemben petelin
09. 08. 2021 10.48
+0
Sem upal na zlato z takšno lahkoto so igrali , zgleda ,da je forma glih toliko padla zaradi kvalifikacijkih tekem ,ki jih prvi trije niso imeli.
mindfields
09. 08. 2021 12.39
-1
Če Luka igra zmagujemo če je on slab smo konec…zelo omejena ekipa
oježeš
09. 08. 2021 10.39
+2
Čestitke vsem našim udeležencem OI. Lepa bera medalj pa tudi ostala mesta niso kar tako. Če pomislimo, da so Avstralci bili že 15 x na olimpijskih igrah, nikakor niso slabi športniki, pa še niso osvojili nobene medalje, potem našim športnikom v tako mali državi in s tako majhnim številom prebivalcev samo kapo dol in le pohvale. Le tako naprej, ponos za Slovenijo doma in v svetu!
Potouceni kramoh
09. 08. 2021 10.21
+6
2 milijona in na 31 mestu po številu medalj.Za nami so države kot so SK,A,PT..Mi nismo veliki ,ogromni smo!Športniki prst gor politiki prst dol.
pravica1
09. 08. 2021 10.20
+5
Vrhunske igre, prvi teden vsak drug dan medalja, kosarkasi so nas drzali napete do konca. Vsekakor samo en velik ponos za nase sportnike. Bravo!
Jože Fortuna
09. 08. 2021 10.01
+0
Kaj bo zdaj ? rtv so + pop tv in Vojnović so že posneli film o fužinskem GETU. Medalja SREBRNA, ki so jo imeli že v rokah. Je šla, pa po ruski vodki, ki so imeli predolg jezik, pa so dobili par tehničnih napak, Pa je šlo z Francijo 5 do 8 točk po zlu in srebrna medalja.
Capone42
09. 08. 2021 10.03
+7
Hahahaha eni nergači ste res neverjetni 🤣😂 evropski prvaki in odlično 4.mesto na prvih OI! V nekaj letih so nas postavili na svetovni košarkarski zemljevid! Fantje so vse tekme (tudi kvalifikacijske) z izjemo zadnje, igrali vrhunsko košarko! Zakaj nisem omenil tiste predzadnje? Ker bi morala bolj kot mi, biti zaskrbljena košarkarska velesila Francija s tradicijo nastopanja na OI, ki je za zgolj 1 točko premagala eno malo Slovenijo, kljub temu, da jim polovico ekipe igra v NBA. Kaj bi vi radi? 🤣😂
M teorija
09. 08. 2021 09.55
+0
OI so končane, življenje pa teče naprej. Gremo v nove zmage. Sem že gledov Olimpijo Tabor!? Dokler se ne končajo parlamentarne počitnice, ppč no športa kukr čš!?
oježeš
09. 08. 2021 10.45
+0
Nemogoče je mešati politike in športnike na strani športa. Ne razumem kako ste tega zmožni? Pa toliko različnih rubrik oziroma tem je, da se lahko vsak izprsi pod določeno temo. Razumem, da tega ne znajo razvrstiti tisti, ki jim je cilj le pisanje, ne znajo pa razmišljati in hitijo, da ne pozabijo kaj so želeli napisati. Običajno je treba prebrati naslov in potem se ve kaj spada kakšen zapis. Razen če ....
M teorija
09. 08. 2021 09.46
+3
Športne OI so končane. Šaltam na Vuelto in politično olimpijado, olimpijado neumnosti. Tle smo svetovna špica. Janez je favoRit v vseh kategorijah!?
M teorija
09. 08. 2021 09.38
+1
Svečkarji ponosni le na trstenjakovo medaljo!?
obožeobože
09. 08. 2021 09.44
+0
Gozdni joza
09. 08. 2021 09.23
+5
Čestitke rtv za odlične prenose.
Jožajoža
09. 08. 2021 09.05
-5
Samo rezultati štejejo.kosarkasi jih nimajo.pa pika
Capone42
09. 08. 2021 09.59
+2
oježeš
09. 08. 2021 10.48
+0
Veliko boljše kot ti na portalu. Če ti 4. mesto med samimi favoriziranimi ekipami ne pomeni nič, potem je boljše, da tukaj komentiranje kar izpustiš. In kdaj boš pokazal sam na OI, koliko in kako je treba biti dober?
mptour
09. 08. 2021 13.17
Četrto mesto ne pomeni, da si četrti med zmagovalci, ampak, da si prvi med poraženci. Če ti je všeč al pa ne.
pojtrarara
09. 08. 2021 09.03
+4
Vrhunsko. Čestitke vsem udeležencem! naši športniki so naš ponos!
Sončica1
09. 08. 2021 08.41
+6
Res so naši top, bravooo, naj jim rastejo krila za nov zalet in ponos
Halahar
09. 08. 2021 08.41
+0
Kaksne neumnosti pa ti otresas?!
Oliguma
09. 08. 2021 08.40
+1
Ne rabite pa nabijati in pretiravati o tem Dončiću..že kot prvo je fant kondicijsko čisto podhranjen..