Olimpijske igre

J. T. Boe do četrte zlate v Pekingu, Braisaz-Bouchetova najboljša med biatlonkami

Peking, 18. 02. 2022 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
3

Za zaključek biatlonskega dogajanja na olimpijskih igrah sta bili na sporedu tekmi s skupinskim startom v ženski in moški konkurenci. Francoska biatlonka Justine Braisaz-Bouchet je zmagovalka tekme s skupinskim startom na 12,5 kilometra, v moški konkurenci pa je zlato osvojil Norvežan J.T. Boe na tekmi s skupinskim startom na 15 kilometrov. To je njegova četrta zlata medalja na Kitajskem, ima pa še eno bronasto.

Drugi je bil Šved Martin Ponsiluoma, tretji pa Norvežan Vetle Sjaastad Christiansen. Osemindvajsetletnemu J. T. Boeju sprva ni najbolje kazalo. Zgrešil je zadnja dva strela, skupno štiri, toda tudi tekmeci so morali v kazenske kroge, kar mu je omogočilo, da je 15 kilometrov premagal v času 38:14,4 minute.

Pred tem je Boe v Pekingu osvojil že zlato medaljo v sprintu, štafeti in mešani štafeti, tretji pa je bil na 20 kilometrov. Svetovni prvak v sprintu Ponsiluoma je na drugem mestu zaostal za 40,3 sekunde, Christiansen pa je svoji zlati olimpijski medalji v štafeti dodal bronasto z 1:12,5 minute zaostanka.

Francoz Quentin Fillon-Maillet je današnjo tekmo končal na četrtem mestu. To je edina tekma na tokratnih olimpijskih igrah, da se ni zavihtel na stopničke zmagovalnega odra. V preteklih dneh je v Pekingu osvojil dve zlati in tri srebrne medalje. V težavnih vremenskih razmerah z močnim vetrom je Fillon-Maillet petkrat zgrešil tarčo. Ponsiluoma je bil nenatančen dvakrat, Christiansen pa trikrat.

Johannes Thingnes Boe
Johannes Thingnes Boe FOTO: AP

Zmagala je Justine Braisaz-Bouchet, drugo in tretjo mesto sta si zagotovili Norvežanki Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Röiseland. Vsaka od najboljše trojice je zgrešila po štiri strele. Zmagovalka je v težkih vremenskih razmerah z močnim vetrom v cilj prišla s časom 40:18,0 minute, drugo- in tretjeuvrščena sta ji sledili s 15,3 oziroma 34,9 sekunde zaostanka. Za Röiselandovo je to že peta medalja na igrah v Pekingu, dodala jo bo k trem zlatim in eni bronasti.

Dosedanji dosežki 25-letne Braisaz-Bouchetove na tokratnih olimpijskih igrah so bolj skromni. Na 15-kilometrski tekmi je bila 40., na sprintu na 7,5 kilometra 48., v ženski štafeti 4 krat 6 km pa je skupaj s sotekmovalkami zasedla šesto mesto. Doma ima že bronasto medaljo v štafeti 4 krat 6 km z iger pred štirimi leti v Pjongčangu.

Eckhoffova je z drugim mestom dopolnila svojo kolekcijo medalj, potem ko je pred nekaj dnevi osvojila zlato medaljo v mešani štafeti in bronasto na 10-kilometrski zasledovalni tekmi. Izboljšala je tudi svojo uvrstitev v tej disciplini s prejšnjih iger leta 2014 v Sočiju in leta 2018 v Pjongčangu, ko je bila obakrat tretja.

Za Braisaz-Bouchetovo, ki ima nekaj medalj s svetovnih prvenstev, je to največji uspeh v karieri. "Bila sem tako šokirana, da sem zmagala. Resnično sem vesela, da sem olimpijska prvakinja. To je čudovito," je dejala. "Bila sem povsem sproščena in vesela, celo med tekmo. Nisem se obremenjevala z rezultati ali dekleti ali čemer koli okoli sebe," je dodala.

Röiselandova je opozorila na močan veter in dodala, da ni bilo lahko streljati. "Toda dala sem vse od sebe in res sem zadovoljna z bronasto medaljo," je povzela. V Peking je prišla s ciljem osvojiti eno zlato medaljo. Zdaj pa ima tri in še eno bronasto, na kar je resnično ponosna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fedr?k
18. 02. 2022 15.42
+1
Itak norvezan zmagal. Kralji med dopingiranci. Sami astmatiki ki si pomagajo z nedovoljenimi sredstvi.
James Bond
18. 02. 2022 15.38
-1
...naš jaka pa ma neo, ki mu pomaga....isto ko kravžlasta....pomaga ja....
dajno
18. 02. 2022 12.32
+1