Olimpijske igre

Zlata 'puščica' Roglič se je vrnil v domovino

Brnik, 30. 07. 2021 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š., Ž.K., STA
Komentarji
153

V Slovenijo se je vrnil še en nosilec olimpijskega odličja. Po Benjaminu Savšku in Tini Trstenjak so navijači na brniškem letališču pričakali zlatega kolesarja Primoža Rogliča, ki je na Japonskem slavil na kronometru.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zlati Primož Roglič je doma
    04:07
    Iz 24UR ZVEČER: Zlati Primož Roglič je doma
  • Iz 24UR: Primož Roglič po vrnitvi ne bo imel veliko časa za počitek
    02:23
    Iz 24UR: Primož Roglič po vrnitvi ne bo imel veliko časa za počitek
  • Iz 24UR: Zlati Primož Roglič je doma
    04:24
    Iz 24UR: Zlati Primož Roglič je doma
  • Iz 24UR: Nikoli ne obupaj, vedno se bori
    03:24
    Iz 24UR: Nikoli ne obupaj, vedno se bori
  • Iz SVETA: Sprejem Primoža Rogliča
    02:35
    Iz SVETA: Sprejem Primoža Rogliča
  • Iz SVETA: Roglič bo zmago praznoval v ožjem krogu
    02:58
    Iz SVETA: Roglič bo zmago praznoval v ožjem krogu
  • Sprejem Primoža Rogliča ob prihodu iz olimpijskih iger
    02:16
    Sprejem Primoža Rogliča ob prihodu iz olimpijskih iger

Nekaj minut pred dvanajsto je na letališču Jožeta Pučnika pristalo letalo z izjemno dragocenim tovorom: slovenskim kolesarskim asom Primožem Rogličem in njegovo ekipo ter seveda trdo prigarano zlato olimpijsko medaljo. Takoj po izkrcanju z letala, ki je priletelo iz Pariza, je sedel pred predstavnike medijev, ki so mu najprej veselo zaploskali. 

Druženje z mediji

Po kratkem nagovoru predsednika uprave Telekoma Slovenije Cvetka Sršena in predsednika kolesarske zveze Pavla Marđonovića je mikrofon v roke dobil zlati Primož in dejal: "Rad bi se zahvalil predsednikoma za lepe besede in nagrade. Me veseli, da skrbim za srčno mišico tudi ostale populacije, ne le za svojo. Kaj naj rečem, ne zavedam se še, saj se ne morem. Vsi dogodki nas vrhunskih športnikov se v temu momentu odvijajo tako hitro, da mogoče tudi časa ni, da bi lahko vse skupaj podoživel, pa se nekako ozrl še nazaj. Verjamem, da bo tudi za te stvari še čas in ja, sladke skrbi ... če smo razlog, da svetu sporočamo dobre stvari, če smo razlog za veselje, naj traja. Res sem izjemno počaščen in vesel, da nam je tudi to uspelo na koncu, kljub precej težavam ali dogodkom, ki niso šli meni v prid ... znova se je pokazalo, da kjer je volja, je pot, in s to kolajno je poplačano ogromno truda z moje strani kot tudi odrekanja družine, ljudi okrog mene in vseh ostalih, ki so pripomogli k temu uspehu ... najlepša hvala." 

 Selektor Andrej Hauptman je na vprašanje, kako je voditi tako dobro ekipo, odgovoril: "Tako ekipo je voditi lahko. Ko imaš enkrat tako ekipo, take vrhunske športnike, tako motivirane, ponosne, da so Slovenci, ni težko, ker veš, da rezultat bo slej ko prej prišel, po drugi strani pa je velika odgovornost, ko si ena največjih kolesarskih nacij na svetu, vse drugo kot medalja ni rezultat. Jaz sem presrečen, da se je vse izšlo, kot se je moralo. Vsa ekipa je delovala harmonično. Verjetno je potem vse videti enostavno, ampak to se zgodi, ko se ti res vse poklopi in ko so fantje še za stopničko višje od svetovnega vrha, ki je v kolesarstvu že tako visok." Na vprašanje, kaj sledi, pa je dejal: "Sledi, da se bo treba čim prej spočiti, ker je kolesarska sezona dolga. Čim prej je treba razmišljati o novih podvigih, o novih uspehih. Pa saj veste, kako je; takoj, ko si zadovoljen s tistim, kar si naredil, si že na poti navzdol."

Na enako vprašanje je Roglič odgovoril: "Najprej bi rad užival in bil srečen ob tem dosežku, potem pa me čaka še precej natrpan urnik. Na srečo v kolesarstvu izzivov ne manjka, tako da gremo dalje."

Kaj pa Roglič meni na to, da mu bodo v domači občini postavili kip in uredili kolesarsko stezo? "Te stvari so mi definitivno v posebno čast in vedno se sprašujem, kako si lahko jaz zaslužim kip, ceste in te stvari, ampak saj ni važno, kaj imaš na koncu, kaj je po tebi poimenovano, ampak bolj, kakšno sporočilo daješ vsem ljudem in to, kar mi (športniki) lahko sporočamo, je nekaj najlepšega in v tem primeru kolesarstvo: nikoli ne obupati, se vedno boriti in gledati v prihodnost."

Zlati Kisovčan je še poskušal povedati, kaj vse mu je šlo po glavi na podelitvi? "Težko je opisati, kaj vse ti gre po glavi, ampak definitivno bi rekel neko zadoščenje, zadovoljstvo, predvsem neka nagrada za ves trud, ki smo ga konec koncev vlagali celo letošnje leto, pa še vsa leta prej in preprosto potrditev dobrega trdega dela, tako zame kot za vse okrog mene."

Na letu domov ni imel prav veliko časa razmišljati, kaj pomeni osvojena zlata medalja: "Let sem bolj kot ne prespal, bomo videli, kaj pomeni ta medalja za naprej. Olimpijske igre so nekaj posebnega, so sanje vsakega športnika. Kot otrok sem sanjal, da jo bom dobil v drugem športu, na koncu sem jo v kolesarstvu. Uresničile so se mi sanje in kakor koli sedaj obrnemo, bo ta medalja vedno napisana na moje ime."

"Lepo je priti domov, ker smo tekmovali za Slovenijo in je to zmaga vseh nas Slovencev. Zato se se odločil priti malo poveseliti, pokazati medaljo, potem pa grem naprej na naslednje dirke. Doma pa si bom vzel čas, da sem z ljudmi, ki me napolnijo z energijo." je še dejal o povratku v domovino.

Selektor Hauptman se je za konec še pošalil: "Krč je popustil (v roki, s katero je stiskal mikrofon)."  In opisal, kako je bilo spremljati Primoževo finalno vožnjo iz avtomobila: "Mogoče se v avtu še malo bolj zavedaš, kako zelo pomembno je to, koliko je lahko vredna vsaka napaka. Midva s Primožem sva bila na vezi, sicer sva oba poznala progo, ampak še vedno, treba je komunicirati. Zavedam se, da kar koli bi bilo narobe z moje strani, si nikoli ne bi odpustil; prav velikih napak nisva naredila, zato sva danes tukaj, res fenomenalna vožnja Primoža. Vse je šlo po planu oziroma še boljše, mislim, da sva oba pričakovala, da bo šlo bolj na 'knap'. To je darilo za slovensko kolesarstvo ali pa za ves šport, ker v veliko klubih in na zvezi se trdo dela, to je nagrada za športne delavce."

Glasen sprejem navijačev

Po opravljenih medijskih obveznostih je Roglič najprej po dolgem času objel svojo partnerko Loro Klinc in sina Leva, nato pa se je podal skozi izhodna vrata ljubljanskega letališča, kjer ga je pričakala množica navijačev. Ob glasnem navijanju in čestitkah, ki so deževale z vseh strani, se je šampion zahvalil vsem zbranim: "Rad bi se zahvalil vsakemu posamezniku, ki je danes prišel sem. Medalja je super, ampak trenutki, kot so ta, mi dajo največjo motivacijo za naprej."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Rezultati olimpijskega kronometra
Rezultati olimpijskega kronometra FOTO: Sofascore.com

Doma sta že zlata in sebrna medalja

Po zlatem divjevodašu Benjaminu Savšku in srebrni judoistki Tini Trstenjak se je v domovino torej vrnil tudi zlati kolesar Primož Roglič. Slovenskega junaka letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu so športni navdušenci lahko pozdravili na letališču Jožeta Pučnika. Roglič se je vrnil skupaj s člani strokovnega štaba slovenske kolesarske reprezentance in selektorjem Andrejem Hauptmanom.

Enaintridesetletni Kisovčan je na sredini kronometrski preizkušnji pokoril vso konkurenco in v okolici kultne japonske gore Fudži poskrbel za 27. slovensko kolajno na poletnih olimpijskih igrah od osamosvojitve naprej in četrto na letošnjih igrah v deželi vzhajajočega sonca. 

Pred Rogličem je zlato kolajno osvojil tudi kanuist Savšek, srebro judoistka Trstenjakova, Rogličev kolega Tadej Pogačar, v zadnjih dveh letih absolutni kralj najbolj prestižne večetapne preizkušnje na svetu po Franciji, pa je na izjemno zahtevni sobotni cestni dirki osvojil odličje bronastega leska, a se kolesar iz Klanca pri Komendi še ni vrnil domov.

Zasavec Roglič je po odstopu na letošnji francoski pentlji zavoljo padca na tretji etapi na četrtkovi olimpijski uri resnice pokazal pravo mojstrovino. Dvakratni zmagovalec dirke po Španiji v letih 2019 in 2020 na uvodni cestni preizkušnji na igrah ni bil kos najboljšim tekmecem na svetu, zato pa je v vožnji na čas zasenčil vse tekmece in drugouvrščenega Nizozemca Toma Dumoulina ter tretjeuvrščenega Avstralca Rohana Dennisa ugnal za več kot minuto.

Primož Roglič z zlato medaljo na OI v Tokiu.
Primož Roglič z zlato medaljo na OI v Tokiu. FOTO: AP
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
01. 08. 2021 10.58
+1
Gospod primož roglič
Metalllca
30. 07. 2021 20.57
+4
Kakorkoli, tok fanov kot jih ma Rogla ostali lahko samo sanjajo, le še košarkaši so mu enaki. To je to k si človek po srcu, bravo Rogla! Lepa familija ste vsi skupaj, zdej pa naprej v nove zmage 👍🏆
Libra
30. 07. 2021 19.28
+2
bravo Primoz in joj prejoj za bedne komentarje. Pri sportnih novicah bi bilo potrebno takoj cenzurirati vse v zvezi z politiko. Glede na to kako smo majhni in uspesni bi morali biti ponosni na vse svoje sportnike, tako bi zelel tudi Primoz. Ne obesajte se na vsako besedo in uzivsjte v lepih trenutkih slave in ponosa, ce ne morete prreklopite nekam, kjer boste lahko slabe volje
Chuck iz Veleja
30. 07. 2021 19.26
+5
Ste fenomeni, meni je najbolj vsec, da slovenski sportniki dobivajo medalje....bilo kdo samo da je🙂
DianaMul
30. 07. 2021 19.08
+2
Spet levi ne morejo iz svoje kože, sama faušija, že sirjejo po uspehu, delali pa ne bi, delili pa tuj denar..
Gabiula
30. 07. 2021 19.46
-3
DianaMul treba iti na noro24tam je hrana za ovce.🐑
DianaMul
30. 07. 2021 20.56
+3
Pokazalo se je, da je RTV, in ostali, ki so izsilili ( z izsiljevanjem..plačevanje 10 x bolj cufjeni kot nora TV..KIJE NI POTREBNO PLAČAT..Kdo je tu nor..Ž'?
HUSO BOSS
30. 07. 2021 19.03
-8
KRONOMETER JE RAVNO TAKO KOT PRI NOGOMETU STRELJANJE 11M... VSAK LAHKO ZMAGA... IN GLEDE NA TO DA JE PREDČASNO ZAKLJUČIL TOUR JE BIL ŠE KAKO SPOČIT NAPRAM KONKURENCI...
Metalllca
30. 07. 2021 20.59
+1
A vsak lahko zmaga eno minuto pred vsemi ostalimi?
Konan
31. 07. 2021 08.18
+0
Huso menda verjame da si je eno minuto dlje oddahnjeval od toura in jih je zato pustil toliko zadaj
skorpijon968
30. 07. 2021 18.08
-5
Je kdo pfevefjal
skorpijon968
30. 07. 2021 18.09
+5
… je kdo preverjal PCT na shodu? 😜 Bravo Primož in vsi ostali junaki!
krneki_123
30. 07. 2021 17.46
+8
Primož naš junak.😊
Intihar
30. 07. 2021 17.37
-10
Care roglapogacar primitivc
SpremeniVzdevek
30. 07. 2021 18.10
+7
nitiniti
30. 07. 2021 17.08
+5
no, Hauptman, dobro da ni mrtev prišel na cilj....ostalo mu je še veliko moči
Realni
30. 07. 2021 17.06
+17
Primož naš zlati olimpijski junak. Ta stavek, bi lahko bral cel dan.
radar
30. 07. 2021 16.43
+9
Zelo123
30. 07. 2021 16.28
+18
Slovenci se neizmerno veselimo ob uspehih vojih športnih junakov. Če ni zraven slinastih politikov, pa toliko bolj, norooo.
bema1201
30. 07. 2021 16.19
+10
Naš olimpijski junak je srečno prispel domov, še enkrat vse čestitke za pogum, požrtvovalnost in srečno naprej Primož.
Bourne
30. 07. 2021 15.31
-30
A kdo ve, če je mogoče obvezen PCT za vsakodnevno gužvanje na Brniku? Prašam za prjatla.
medo90
30. 07. 2021 15.45
+22
a moraš vedno za prjatla? zase ne znaš vprašati?
tigrcek
30. 07. 2021 16.12
+11
Prašaj tvojga ta druzga prjatla Jajota, k sta oba prbližn enak pametna😂
StAnalitik
30. 07. 2021 16.13
+15
A sta tesna prijatelja? Se imata rada? Naredita eden drugemu test pa bo OK
sagessee
30. 07. 2021 14.59
-27
Uf roglič ima tatoo katoliškega križa na roki........tole levičarji ne bodo zlahka prebavili....
optimist11
30. 07. 2021 15.28
-3
bema1201
30. 07. 2021 16.21
+3
Vedno ga fotografirajo tako da se križ ne vidi, vendar vedno jim ne uspe. Ja kaj češ vampirji se bojijo križa, ne morejo gledat vanj.
bema1201
30. 07. 2021 16.25
+6
Ali mu je Štromajer že čestital, a ja saj res on se bolj spozna na košarko. .
Castrum
30. 07. 2021 14.53
+46
Primož legenda. Slovenci smo res ponosni nate.
ksrecko
30. 07. 2021 14.50
-10
Tudi tu sevidi kultura titoistov in njihovih potomcev.
medusa
30. 07. 2021 14.46
+44
TO TO TO ROGLIČ!!!!! VSE SE DA !!! KLJUB POLENOM SI LEGENDA !!!! LEGENDA !!!!
krneki-123
30. 07. 2021 14.41
+28
kralj !!!!!!!!!!
Uporabnik1865503
30. 07. 2021 14.42
-45
blazter
30. 07. 2021 14.52
+28
StAnalitik
30. 07. 2021 16.13
+7
Ti si sigurno iz poljanske doline,od Mahniča sosed