Olimpijske igre

Zmagovalna miselnost: Treba je odmisliti poraz in se osredotočiti na naslednjo tekmo

Ljubljana, 07. 08. 2021 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
0

Janja Garnbret je suvereno upravičila vlogo favoritinje, ki je lahko tudi breme. Pod velikim pritiskom pa so tudi naši košarkarji. Kako pomembni sta psihična moč in zmagovalna miselnost pri najpomembnejših nastopih v karieri športnika, kot so olimpijske igre?

Janja Garnbret je šla v Tokio po zlato in ga tudi osvojila,  izpolnila je tisto, kar je napovedala. Je ena redkih, ki so pred igrami odkrito napovedali boj za medaljo. Že to verjetno kaže, kako močna je psihično, kakšna izjemna zmagovalna miselnost jo odlikuje. Športni psiholog Matej Lunežnik temu prikimava, a dodaja še eno prav tako pomembno psihično lastnost – to, da je realna. Ob vseh uspehih, ki jih je imela, je bilo zlato medaljo realno pričakovati, je pojasnil, in na takšnih velikih tekmovanjih je pomembno, da športniki ne minimizirajo svojih uspehov, ampak odkrito povejo, kaj pričakujejo. 

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: AP

Po osvojitvi naslova je Janja dejala, da je bila to najtežja tekma v njenem življenju, da takšnega pritiska ni čutila še nikoli. Kako pomembna je glava pri najpomembnejših nastopih v karieri športnika, kot so olimpijske igre? "Ne bi bil psiholog, če ne bi rekel, da je glava zelo zelo pomembna," odgovarja Lunežnik. Olimpijske igre so nekaj posebnega, veliko stvari je drugačnih od tekmovanj, ki so jih športniki vajeni, še posebej letos, pojasnjuje, "predvsem pa je tu komponenta časa in občutka, da lahko veliko izgubiš". 

Na olimpijske igre se namreč športniki pripravljajo več let, za številne so vrhunec kariere, nato pa je lahko vse odvisno od ene same tekme. "Ko športnik meni, da mora doseči zmago ali medaljo, je zanj bistveno težje, ker ima občutek, da lahko gre veliko treninga v nič, če to, kar pričakuje, izgubi. S tega vidika je tekmovanje, kot so olimpijske igre, za nekega favorita zelo veliko breme," pravi športni psiholog.   

Klemen Prepelič
Klemen Prepelič FOTO: AP
Sinergija bo vedno premagala seštevek posameznih odlik, in to ne velja samo za šport. Tega bi se morali ljudje večkrat zavedati in od te povezovalne energije bi se morali vsi skupaj nekaj naučiti.  Matej Lunežnik o kemiji med našimi košarkarji

Zbrati se morajo tudi naši košarkarji. Poraz s Francozi za eno samo točko je bil boleč – kako težko se je v takih primerih znova sestaviti? "Zelo težko, zdaj pa je vse odvisno od tega, kako bodo reagirali," pove Lunežnik in ponudi recept: treba je odmisliti poraz, se osredotočiti na naslednjo tekmo, predvsem pa poiskati dobre strani. In teh ni malo. Slovenci so bili s po točkah povprečnim Dončićem in metom, s katerim niso ravno briljirali, enakovreden tekmec močnim Francozom, ki so že premagali Američane, je spomnil sogovornik in zaključil, da imajo sedaj torej sladko nalogo, da najdejo veliko dobrih lastnosti. "In če jih bodo našli in to prenesli v tekmo z Avstralci, potem jih čaka uspeh."  

Če si obkrožen s soigralci, ki so pozitivni, in če je tudi trener takšen, da usmeri pogled naprej, potem se je po porazu bistveno lažje zbrati, še dodaja. "Dobri trenerji so ob uspehih nevidni, ob bolečih porazih pa stopijo v ospredje in z neko vero, z neko samozavestjo celotno ekipo popeljejo naprej. Prepričan sem, da bo trener slovenske reprezentance to naredil, in v takšnem vzdušju je bistveno lažje v skupinskem športu (kot v individualnem, op. a.). Pozabi, kaj se ti je zgodilo slabega, in prenesi pozitiven pogled v naslednjo tekmo."  

In prav to je naredil tragični junak tekme proti Franciji Klemen Prepelič, ko je na lastno željo stopil pred novinarje v Tokiu in še enkrat pokazal svoji športni veličino in zrelost. "Šport daje in vzame. Včeraj je vzel, a verjamem, da bo jutri dal," je napovedal. "Pametna poteza," je komentiral Lunežnik. "S tem je na nek način povedal to, kar smo vsi želeli slišati, in na nek način dal na stran to tekmo, vse, kar se je dogajalo, in upam, da bodo zdaj to vprašanje pustili pri miru. S tega vidika je odlično reagiral in nam nedvomno pomagal, da vsi na nek način potlačimo, kar se je zgodilo, in skupaj s košarkarji preusmerimo pozornost na naslednjo tekmo," je zaključil.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.