Šport

Organizacija OI v Brisbanu ocenjena na 3,2 milijarde evrov

Brisbane, 19. 10. 2021 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
2

Stroški organizacije poletnih olimpijskih iger v avstralskem Brisbanu leta 2032 bodo po ocenah tamkajšnjega ministra za šport Richarda Colbecka znašali pet milijard avstralskih dolarjev oziroma 3,2 milijarde evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Avstralska vlada je obljubila, da bo pokrila polovico stroškov tretjih poletnih iger na tamkajšnji celini. Največji del stroškov je povezan z obnovo stadiona za kriket Gabba, kjer bodo poleg obeh slovesnosti potekala tekmovanja v atletiki. Leta 1895 zgrajen stadion je bil nazadnje obnovljen med letoma 1993 in 2005. Trenutna kapaciteta je bila leta 2010 zaradi tehnoloških prilagoditev zmanjšana z 42 tisoč na dobrih 36 tisoč sedišč, do leta 2032 pa naj bi jo povečali na 50 tisoč sedišč.

Gabba stadion (Brisbane, Avstralija)
Gabba stadion (Brisbane, Avstralija) FOTO: AP

"Vključno s prometno in ostalo infrastrukturo bodo stroški bržčas narasli na pet milijard avstralskih dolarjev ali nekaj več," je dejal Richard Colbeck za televizijsko postajo 4BC. Obenem je minister za šport dodal, da slabih 11 let pred OI strategije za urbano preureditev mesta še niso ustvarili.

Za primerjavo; stroški organizacije poletnih OI v Pekingu so znašali okoli 40 milijard evrov, a so vseeno na koncu organizatorji dolgoročno zabeležili dobiček, piše Hina.

Glavno mesto zvezne države Queensland v boju za OI 2032 ni imelo uradnega protikandidata, saj se je način izbire gostiteljev spremenil. Avstralsko obalno mesto na vzhodu celine so za gostitelja izbrali julija letos, zanimanje pa so izrazile tudi Indonezija, Budimpešta, Kitajska, Doha in Porurje v Nemčiji.

Brisbane je dobil pozitivne ocene komisije Mednarodnega olimpijskega komiteja za izbor gostiteljev OI zaradi že urejene športne infrastrukture v tem delu Avstralije ter finančnih garancij oblasti in zasebnega sektorja. Nezanemarljivo ni niti dejstvo, da je mesto doslej gostilo številna velika domača in tuja tekmovanja, tudi igre Commonwealtha.

A avstralski ekonomisti že opozarjajo na negativne posledice, ki jih bo lokalnemu prebivalstvu prinesla organizacija OI. Med drugim naj bi se povprečna cena nepremičnin v Brisbanu v naslednjih enajstih letih dvignila za vrtoglavih 238 odstotkov.

Velik problem predstavlja tudi sprememba cestne infrastrukture in prilagoditev režima prometa, zato naj bi uvedli kar električne zračne taksije, ki bi razbremenili ceste v Brisbanu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Quaresma7
19. 10. 2021 15.55
+1
Naj ga se enkrat dajo v RIO ker tam vse propada da bojo vsaj se enkrat tisto vse uporabili.
JAZsemTI
19. 10. 2021 15.39
Vse je biznis.