Šport

Organizatorji odločeni, da bodo OI pripravili ne glede na vse

, 30. 09. 2020 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik organizacijskega odbora olimpijskih iger v Tokiu Joširo Mori je zatrdil, da bodo olimpijske in paraolimpijske igre, ki so bile zaradi pandemije koronavirusne bolezni z letošnjega prestavljene na naslednje leto, pripravili "ne glede na vse".

"Ne glede na to, kaj se bo zgodilo, bomo sposobni gostiti OI," je Mori izjavil na srečanju, ki so ga organizirali liberalni demokrati, japonska vladajoča stranka. Japonska vlada je pred tem že napovedala, da bo zmanjšala zaostrene ukrepe za vstop v državo ter s tem omogočila treninge in tekme olimpijcem, poroča japonska tiskovna agencija Kyodo News.

Na Japonsko ta čas ne morejo vstopiti državljani kar 159 držav in regij sveta, že oktobra pa naj bi se ta številka precej znižala. Posebna skupina za izvedbo iger, ki jo sestavljajo predstavniki vlad Japonske in Tokia ter organizacijskega odbora, zdaj pripravlja različne scenarije, kako v pandemiji varno pripraviti največji športni dogodek na svetu. Nared naj bi bili do konca leta.

Prejšnji teden so že objavili okvirni načrt za znižanje stroškov, ki so narasli zaradi prestavitve, kar je potekalo v sodelovanju s koordinacijsko komisijo Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Nadaljevanje državne pomoči za izvedbo iger je kmalu po izvolitvi 16. septembra izpostavil tudi Jošihide Suga, ki je na mestu premierja nasledil Šinza Abeja. Ta je bil velik podpornik olimpijske ideje že v času kandidature Tokia in pozneje tudi v pripravah na izvedbo OI.

Olimpijske igre so načrtovane za leto 2021.
Olimpijske igre so načrtovane za leto 2021. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.