Šport

Organizatorji OI bodo nadaljevali s testnimi tekmovanji, v Tokiu brez slovenske hiše

Tokio, 29. 03. 2021 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organizacijski odbor olimpijskih iger v Tokiu je potrdil, da bodo nadaljevali testna tekmovanja, ki jih je lani marca prekinila pandemija novega koronavirusa. Olimpijski komite Slovenije je v ponedeljkovi izjavi za javnost tudi sporočil, da so zaradi trenutnih zdravstvenih razmer doma in po svetu tudi uradno odpovedali projekt "Slovenska hiša Tokio 2020".

Prebivalci Tokia na ponedeljkovi fotografiji iz japonskega glavnega mesta, kjer mimoidoče na vsakem koraku "opozarjajo" na letošnje OI.
Prebivalci Tokia na ponedeljkovi fotografiji iz japonskega glavnega mesta, kjer mimoidoče na vsakem koraku "opozarjajo" na letošnje OI. FOTO: AP

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so organizatorji olimpijskih in paralimpijskih iger, ki bodo med 23. julijem in 8. avgustom oziroma med 24. avgustom in 5. septembrom, "obljubili", da bodo organizirali preostalih 18 testnih tekmovanj na tamkajšnjih prizoriščih "na varen način in z željo, da se do začetka iger čim več naučijo", piše AFP.

Generalko pred OI so morali lani prekiniti po tekmovanju v športnem plezanju med 6. in 8. marcem. Takrat je organizacijsko osebje zaradi pandemije covida-19 zamenjalo tekmovalce pri testiranju rekvizitov in prizorišča. Prvi bodo letos tekmovališča preizkusili igralci ragbija na vozičkih, in sicer 3. in 4. aprila, sledil pa bo test bazena za vaterpolo teden dni kasneje.

Organizatorji so še dodali, da bodo tekmovanja organizirali v skladu z zdravstvenimi smernicami, ki so jih objavili v zadnjih tednih. Omejeni bodo telesni stiki, upoštevati bo  treba minimalno medsebojno razdaljo, ves čas pa bodo na voljo tudi maske, so med drugim dodali. Štirinajst tekmovanj bo priredil organizacijski odbor Tokio 2020, štiri preostala, tudi s tujimi športniki, pa pristojne mednarodne panožne zveze (skoki v vodo, vaterpolo, sinhrono plavanje in maraton). Na atletskem tekmovanju 9. maja bodo prav tako lahko nastopili tuji tekmovalci, na tribunah olimpijskega stadiona pa bo določeno število domačih gledalcev.

Ta marca je vodstvo OI sporočilo, da v Tokiu na tribunah ne bo tujih gledalcev, odločitev o številu domačih gledalcev na prizoriščih pa bo padla aprila.

Na olimpijskih igrah v Tokiu brez slovenske hiše
Olimpijski komite Slovenije (OKS) je v ponedeljek tudi uradno potrdil pričakovano odločitev o odpovedi projekta "Slovenska hiša Tokio 2020". Odpoved je bila po zagotovilih OKS neizbežna. Kljub temu, da priprave na poletne olimpijske igre v Tokiu potekajo nemoteno in v skladu z zdravstvenimi ukrepi, pandemija novega koronavirusa ni prizanesla vsem ostalim aktivnostim, ki spremljajo največji športni dogodek na svetu, je v uvodu sporočil OKS.

"Eden večjih projektov OKS je zagotovo Slovenska hiša, ki smo jo nazadnje uspešno izpeljali med zimskimi olimpijskimi igrami v Pyeongchangu leta 2018 ter jo nameravali s še več dogodki, visokimi gosti, napredno tehnologijo in povezovanjem gospodarstva, kulture ter športa izpeljati tudi v Tokiu," so zapisali.

'Nismo edini'
Priprave na slovensko hišo v Tokiu so stekle takoj po vrnitvi iz Južne Koreje in so, kljub lanski prestavitvi iger, tekle vse do prejšnjega tedna, ko so se glede na trenutno zdravstveno situacijo doma in po svetu pri OKS odločili, da projekt za letošnje olimpijske igre dokončno odpovedo.

"S težkim srcem smo sprejeli odločitev, pri čemer pa nismo edini. Veliko držav, ki so znane po organizaciji najboljših projektov, je sledilo smernicam Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je med drugim odpovedal vse sponzorske programe ter prepovedal obiske gostov iz tujine, ki niso v funkciji olimpijskih reprezentanc," so še dodali.

Energijo so tako že usmerili v projekt "Slovenska hiša Peking 2022", v tem času pa na OKS verjamejo, da bo na voljo več dobrih novic, optimizma, predvsem pa ponovnega druženja s športnimi ter ostalimi prijatelji z vsega sveta.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.