Šport

Organizatorji pripravljeni tudi na odpoved olimpijskih iger leta 2021

Tokio, 28. 04. 2020 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
8

Predsednik organizacijskega komiteja olimpijskih iger v Tokiu, Joširo Mori, je dejal, da bodo igre "odpovedali", če jih v novem terminu leta 2021 ne bodo uspeli pripraviti.

Avtobus z maskoto olimpijskih iger 2020
Avtobus z maskoto olimpijskih iger 2020 FOTO: AP

V intervjuju, ki so ga objavili v torek, je Joširo Mori dejal, da bo vse odvisno od posledic, ki jih bo za seboj pustila pandemija novega koronavirusa. Veliko je odvisno tudi od razvoja delujočega cepiva proti bolezni covid-19, zato so se že začele pojavljati prva ugibanja o tem, da olimpijskih iger v Tokiu ne bodo mogli pripraviti niti leta 2021. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je v sodelovanju z japonsko vlado zaradi pandemije novega koronavirusa sicer marca preložil letošnje igre na julij 2021.

Medtem ko število okužb po svetu še vedno narašča, znanstveniki pa opozarjajo, da bo razvoj cepiva trajal še več mesecev, je Mori zavrnil možnost, da bi olimpijske igre na Japonskem še enkrat prestavili, tokrat na leto 2022.

"Ne. V tem primeru bi olimpijske igre odpovedali," je Mori potrdil v pogovoru za športni dnevnik Nikkan Sports, vseeno pa je nekdanji premier izrazil prepričanje, da bodo igre leta 2021 vendarle na sporedu. "Preložili smo olimpijske igre na naslednje poletje, ko bomo dobili bitko. Olimpijske igre bi bile veliko dragocenejše kot katere koli druge olimpijske igre v preteklosti, če bi jih po tej dobljeni bitki pripravili. Moramo verjeti v to, sicer za naše trdo delo in trud ne bomo nagrajeni."

'Bojujemo vojno z nevidnim sovražnikom'
Ob tem je pojasnil, da so bile OI do zdaj odpovedane le v času obeh svetovnih vojn, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Tudi zdaj bojujemo vojno, a z nevidnim sovražnikom. Če bomo virus uspešno zajezili in imeli zdravstvene razmere pod nadzorom, bomo gostili OI v miru naslednje poletje. Človeštvo računa na nas," pravi Mori.

Japonski strokovnjak za infekcijske bolezni Kentaro Ivata je 20. aprila dejal, da bi morala biti za izvedbo iger izpolnjena dva pogoja. Prvi je nadzor nad covidom-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugod po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta. Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi bile lahko OI le v primeru, če bi bilo prej odkrito in nato tudi na voljo učinkovito cepivo v zadostnih količinah. Prestavljene OI so zdaj na programu med 23. julijem do 8. avgustom 2021, MOK in japonske organizatorje pa ta čas obremenjuje tudi iskanje virov za dodatne stroške.

Združili bi otvoritveni in zaključni slovesnosti
Predstavnik za stike z javnostjo pri organizacijskem komiteju Tokio 2020, Masa Takaja, se je že odzval z besedami, da je bil Morijev intervju odsev "njegovih lastnih misli" in da organizatorji razmišljajo zgolj o uspešni izvedbi iger leta 2021. Mori je v intervjuju sicer spregovoril tudi o možnosti, da bi otvoritvene in zaključne slovesnosti olimpijskih ter paralimpijskih iger združili in tako prihranili veliko denarja. Težavo povzroča dejstvo, da je bilo za vse štiri slovesnosti prodanih že veliko vstopnic.

"To je visoka ovira. A zaradi vplivov koronavirusa bo situacija naslednje leto povsem drugačna. Glede na to, da se je situacija močno spremenila, moramo ponovno pregledati ključna področja, vključno s slovesnostmi," je še dejal Mori. Po poročanju agencije Reuters je za posledicami novega koronavirusa umrlo že več kot 210.000 ljudi, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je v ponedeljek opozorila, da pandemiji "še dolgo" ni videti konca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožice cvetijo
28. 04. 2020 14.42
Bodo preskočili 4 letno obdobje.
Trend01
28. 04. 2020 11.46
+1
Dobra. A "naš" pisec ve kaj je napisal? "Prvi je nadzor nad covidom-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugod po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta." Kaj pa vem; a ne bi bilo bolj smiselno, da napišete kako mora biti covid-19 nadzorovan povsod? V nulo pa v državah od koder prihajajo olimpijci? To bo težka zadeva. Športniki bodo prišli na Japonsko, in jih verjetno čaka - obvezna karantena. Bodo VSI prišli 14 dni prej in viseli po majhnih sobah? Potem pa direktno na tekme... Čudno bo tole.
Samo gasssss...
28. 04. 2020 10.58
+1
Kruha in iger.😂😂😂
hotchilipoper
28. 04. 2020 10.39
+4
Ne rabimo iger,rabimo denar za preživetje
Walter Pravicek
28. 04. 2020 10.18
-3
NIHČE OD TEH "NAČRTOVALCEV"ŠPORTNIH PRIREDITEV, PIJANČEVANJA,TEPENJA,PLUVANJA EDEN PO DRUGEM NE VEDO KJE,KDAJ BO TA VIRUS DOKONČNO IZPUHTEL.MOREBITI SE VRNE?IN NATO LJUDEM TAKŠNE FLOSKULE:TEKMA BREZ NGLEDALCEV?-LJUDJE VZAMEJO KREDITZ ZA BIVANJE IN VSTOPNICE,PREVOZ-ALI PLAČAJO Z MASTERS KARTICO(DOKLER NI BLOKIRANA)NATO DELAJO LETO IN VEČ ZA POVRNITEV TEH KREDITOV-V ŽIVO SEM GLEDAL 24 UR LE MANSA,FORMULO 1 v MONAKU,TOURE,PA JE BILO LJUDI KOT MAKA-A BO DRŽAVA DALA DENAR,KER NE BO LJUDI(VSTOPNINA)?ALI BO UVEDLA DENARNE PRISPEVKE,ALI NOVO POLOŽNICO ZA TE PRIREDITVE BREZ LJUDI?
COVID21
28. 04. 2020 09.55
+8
Ajde umirite se, do (prestavljenih) OI je se eno leto in dva meseca 🤬🤬🤬
User1538643
28. 04. 2020 09.53
+5
Kako bo 2025?
Walter Pravicek
28. 04. 2020 10.19
-1
MENI JE VSEENO(POVE FANT IN DODA)JAZ SE BOM OBESIL!-UPAM,DA BOM POKOJNI!