Drugi športi

Odlična slovenska bera: 24 osvojenih odličij na specialni olimpijadi

Abu Dabi, 22. 03. 2019 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Športniki na poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade, največjem tekmovanju oseb z motnjami v duševnem razvoju, so v Abu Dabiju končali s tekmovanim delom. Slovenska odprava, v kateri je bilo 27 športnikov, se v domovino vrača s 24 medaljami, tremi zlatimi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šport jim veliko pomeni
    03:13
    Iz SVETA: Šport jim veliko pomeni
  • Iz SVETA: Pogovor s Tino Skerlep o specialni olimpijadi
    04:03
    Iz SVETA: Pogovor s Tino Skerlep o specialni olimpijadi

V Abu Dabiju se je končal tekmovalni del poletnih svetovnih iger specialne olimpijade, največjega športnega tekmovanja oseb z motnjami v duševnem razvoju. Najžlahtnejše odličje je dodala kolesarka Simona Gaser v kronometru na en kilometer.

Na letošnjih igrah je nastopilo približno 7000 športnikov iz 172 držav. Gibanje specialne olimpijade se je začelo leta 1962, do danes pa se je že močno razširilo, vključuje že več kot pet milijonov športnikov. Specialna olimpijada ni samo športno tekmovanje, pač pa skupaj z ostalimi elementi druženja, spoznavanja novih okolij in nudenja osnovnih zdravstvenih pregledov skrbi tudi za vsestransko socializacijo oseb z motnjami v širše družbeno okolje.
Srebro so osvojili plavalci (Anja Golčer, Alen Šošter, Urban Goltnik in Timotej Galunič) v štafeti 4x50 metrov mešano. Bron so si zagotovili košarkarji, na tretjih mestih pa sta igre končala tudi Mario Zajfrid in Vinko Rešetar v teku na 800 metrov. Slovenska košarkarska ekipa pod vodstvom trenerjev Janžeta Blatnika in Tonija Cestnika je na igrah izgubila le dve tekmi. Klonili so proti Madžarom v predtekmovanju in v polfinalu proti Izraelcem. "Morda bi lahko posegli višje, vendar smo danes igrali naš finale! Uživali smo olimpijskem duhu, ki po zaključku iger v naših srcih še zlepa ne bo ugasnil," je po dramatični tekmi za dejal Blatnik. Slovenci so namreč vso tekmo vodili, Novozelandci pa so se v zadnji četrtini nevarno približali le na štiri točke. Na koncu je Slovenija zmagala s 24:20.

Ekipo so sestavljali košarkarji iz CVD Golovec Celje - Sebastjan Ratej in Luka Gračner, CUDV Črna - Manfred Kržišnik in Atif Mulič, Želva Ljubljana - Primož Mrkun in Ivan Ruf ter Albin Kolar iz CUDV Dobrna in Klavdi Zorko iz OŠ Glazija Celje.

Slovenija je imela predstavnike v atletiki, plavanju, namiznem tenisu, kolesarstvu, judu in balinanju ter košarkarsko ekipo.

Bron pa se je izmuznil balinarski dvojici Lara Ilič in Miha Zalokar, ki sta balinarske boje končala na četrtem mestu. Tik pod zmagovalnim odrom je pristala tudi atletska štafeta 4x100 metrov v postavi Mario Zajfrid, Anamari Hadner, Tamara Korotaj in Vinko Rešetar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
25. 03. 2019 21.48
+1
Bravo naši !!!