Drugi športi

425 kilometrov primorskih cest: 'Fantje bodo rabili kar nekaj koncentracije'

Nova Gorica, 01. 03. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pozno poletje je letos na Goriškem prišlo veliko prej kot običajno. No, ne po temperaturah, te so vedno precej zimske, pač pa s prireditvijo, ki se je šest let zapored na območju Severne Primorske odvijala septembra. Če tradicionalni novogoriški reli sicer ostaja na septembrskem sporedu, pa je MAHLE 7. Eco Rally pohitel za kar več mesecev. Letošnja karavana 13 vozil se je namreč po primorskih cestah podala že danes. "Verjamemo, da bo tudi letošnja dirka uspešna. Skrbijo nas lahko le nižje temperature. Akumulatorji bodo imeli namreč zato večjo porabo energije," je pred dogodkom povedal lanski zmagovalec Franko Špacapan.

Na Severnem Primorskem se je začela tradicionalna dirkaška prireditev MAHLE 7. Eco Rally. Tokrat sicer v nekoliko drugačni preobleki, saj namesto v poznih poletnih dneh poteka v začetku marca, ko nismo zabeležili še niti koledarske pomladi.

"Skrbijo nas lahko le spomladanske temperature, ki so precej nižje od tistih v začetku septembra. Akumulatorji bodo imeli zato večjo porabo energije," je na tiskovni konferenci pred začetkom relija povedal lanski zmagovalec Franko Špacapan, ki prihaja prav iz lokalnega društva AMD Gorica.

MAHLE Eco Rally
MAHLE Eco Rally FOTO: Rally Nova Gorica

13 posadk, 425 kilometrov

Miran Mozetič, predsednik društva AMD Gorica, je pred tednom dni razkril, da je na dirko prijavljenih 13 posadk (predhodno jih je bilo 15, a sta dve tik pred zdajci odpovedali). Sedem ekip prihaja iz Slovenije, poleg tandema Špacapan-Kobal, ki je slavil lani, pa se v eko reliju letos prvič predstavlja tudi Rok Turk, sicer stari znanec klasičnih relijev in tudi eden lanskih favoritov za zmago na MAHLE 11. Rally Nova Gorica. Zaradi tehničnih težav, ki mu jih ni uspelo popraviti v času, je naposled odstopil od dirke.

Šest posadk medtem na goriški reli prihaja iz tujine, tudi med njimi so že znani obraz. Kot povedo organizatorji relija, bodo slednje slovenskim posadkam predstavljale velike tekmece. V prvi vrsti bosta največji zalogaj predstavljali prav ekipi pod startnima številkama 1 in 2: češka posadka Michail Zdarsky in Jakub Nabelek ter italijansko-poljska navezava, pri kateri bo za volanom sedel Guido Guerrini, njegov sovoznik pa je Artur Prusak.

"Verjamemo, da bo letošnja dirka dobra. Imena so konkurenčna in tudi trasa bo seveda kot vsako leto zanimiva in atraktivna," je dejal Špacapan.

Franko Špacapan in Simon Kobal na lanskem Eco Rallyju
Franko Špacapan in Simon Kobal na lanskem Eco Rallyju FOTO: Rally Nova Gorica

Pred relijem se je sicer mudil na podobni dirki v Španiji, na kateri je s sovoznikom zasedel deveto mesto. "Reli tam je zahteven, konkurenca je zelo močna. Tamkajšnje voznike z razlogom kličejo 'matadorji'," je dejal in pojasnil, da Španija in Portugalska slovita po točnostnem reliju. V Sloveniji pa se bosta zdaj na točnostnem reliju potegovali tudi dve španski posadki, poleg vseh pa tudi nizozemsko-nemška naveza ter italijanska in bolgarska posadka.

Trinajsterica bo morala v dveh dneh, kolikor traja preizkušnja, opraviti 425 kilometrov: 216 kilometrov bodo dirkači opravili prvi dan (od tega 136 kilometrov točnostnih preizkušenj), 209 kilometrov pa jih čaka v drugem dnevu relija (od tega je 117 kilometrov točnostnih preizkušenj). "Fantje bodo torej potrebovali kar nekaj koncentracije," je priznal tudi predsednik organizacijskega odbora Renato Hvala.

Eko reli dirka, pri kateri ni pomembna hitrost

Eko reli je od klasičnega precej drugačen. Medtem ko je na tradicionalnem reliju pomembna predvsem hitrost, je pri tokratnem tekmovanju lahko prav ta pogubna za dirkače. Posadke namreč ne vozijo po zaprtih trasah, temveč med cestnim prometom in po cestno-prometnih predpisih.

Na določenih delih poti pa potekajo t. i. točnostne preizkušnje, na katerih ocenjevalci preverjajo povprečno hitrost posadk, ki jo določijo organizatorji. Za vsako napako se ekipam odšteje točke.

Ob tem pa je za zmago ključna tudi poraba energije dirkalnikov. Največ točk v tej kategoriji namreč dobi tista ekipa, ki je v porabi najbolj varčna.

Na koncu zmaga tista ekipa, ki naredi najmanj napak (vozi najbolj točno) in ki ima najmanjšo porabo energije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomy1
01. 03. 2024 12.16
+2
Kot otrok sem bil najbolj vesel, ko sem dobil "AVTOČEK na BATERIJE"! Sedaj ne bi bil več ...!
RichPiana
01. 03. 2024 10.59
+1
Ostanite doma. Boste najbolj eko.
Cunku Fani
01. 03. 2024 10.55
Omg,le kdo sodeluje oz.spremlja to električno sranje!
Protoc
01. 03. 2024 10.05
+1
Kva sem pa zdej prebral..a to resno nekdo plačuje te ljudi??
fverdi
01. 03. 2024 10.09
+1
Mene tudi zanima kdo je pripravljen plačevati te neumnosti.
AshBurton
01. 03. 2024 09.12
+4
Eco rally...resno???Kir bedak,si je to namislo?
slimy12
01. 03. 2024 09.02
+6
zvok bo preko zvočnikovob progi predvajan
skuripanda burns
01. 03. 2024 09.00
+6
Kaj točno je "eko" v odprtih kopih redkih kovin in izjemno toksični in okoljsko katastrofalni industriji kopanja in rafiniranja elementov, kot je litij? Kaj točno je "eko" v tem, da EV vaga 1,5x več, kot navaden avto, in s tem bolj obremenjuje in uničuje ceste, gume in amortizerje? Kaj točno je "eko" v tem, da EV zaradi kratke življenjske dobe baterije gre na odpad 2x hitreje, kot navaden avto (ker EV z izrabljeno baterijo po 10 letih ne moreš prodati, saj ni vreden nič)? Kaj točno je "eko" v izjemno okoljsko obremenjujoči industriji reciklaže baterij?
skuripanda burns
01. 03. 2024 09.02
+4
In seveda, kaj točno je "eko", ko tankaš elektriko, ki jo je pridelala termoelektrarna? Ali pa je mogoče bolj "eko", če tankaš elektriko iz solarnih panelov, ki prav tako rabijo odprte kope redkih kovin, jih je nemogoče reciklirati, in imajo življenjsko dobo 10, 15 let, potem pa pristanejo na odpadu in onesnažujejo podtalnico?
FlatyEric
01. 03. 2024 08.55
+7
Oslarija. Kaj gre kdo to sploh gledat?
broz88
01. 03. 2024 08.50
+6
Tomy1
01. 03. 2024 08.41
+8
Če sem pral prebral, gre za "avtomobilčke na baterije" ... Nekak mi to z relijem ne gre skup !
skuripanda burns
01. 03. 2024 09.00
EVji imajo visok navor, tako da to ni tako iz trte zvito. Mene bolj moti "eko".