Drugi športi

Adžić: Avstrija? Naša glavna tekma svetovnega prvenstva

Stavanger, 09. 12. 2023 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je po porazu z domačinkami SP izgubila možnosti za preboj v četrtfinale. Nedelja na Norveškem Slovenkam prinaša zadnjo tekmo letošnjega svetovnega prvenstva. Pozno popoldne se bo pomerila z Avstrijo. Naše rokometašice lovijo zmago, ki bi jih popeljala v olimpijske kvalifikacije.

Več videovsebin
  • Tamara Mavsar: "Norvežanke so v tem trenutku številka ena svetovnega rokometa."
    00:26
    Tamara Mavsar: "Norvežanke so v tem trenutku številka ena svetovnega rokometa."
  • Ema Hrvatin: "Za nas bo tekma turnirja proti Avstriji."
    00:19
    Ema Hrvatin: "Za nas bo tekma turnirja proti Avstriji."
  • Alja Varagić po porazu z Norveško: "Storile smo preveč tehničnih napak v napadu."
    00:35
    Alja Varagić po porazu z Norveško: "Storile smo preveč tehničnih napak v napadu."
Alja Varagić
Alja Varagić FOTO: RZS Kolektiff Images

Slovenske rokometašice so nastope v Skandinaviji začele z zmagama proti Islandiji in Angoli, na zadnji tekmi skupine prvega dela pa klonile proti Francozinjam. Po selitvi iz Stavangerja v Trondheim so ugnale še Južno Korejo, s petkovim porazom proti aktualnim svetovnim in evropskim prvakinjam Norvežankam pa so ostale brez možnosti za napredovanje v četrtfinale, kamor bodo poleg slednjih napredovale še Francozinje. Kljub temu zadnja tekma ne bo nepomembna. 

Slovenke se bodo z Avstrijkami pomerile za končno tretje mesto v skupini 2, ki bo izrednega pomena v boju za končno razvrstitev. Tretjeuvrščene reprezentance vseh štirih skupin drugega dela bodo namreč glede na število osvojenih točk ter razlike med danimi in prejetimi zadetki na koncu razporejene od 9. do 12. mesta, po četrtfinalnih vstopnicah za Francijo (gostiteljica olimpijskih iger) in Norveško (evropska prvakinja) pa je jasno, da s svetovnega prvenstva na enega izmed kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre vodi tudi deveto mesto. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Po tekmi z Norveško smo se takoj začeli ozirati proti naslednjim tekmicam, Avstrijkam. Še enkrat smo poudarili, da je to naša tekma prvenstva. Do tekme z Norveško smo pokazali veliko dobrih, pozitivnih stvari. K njim se moramo vrniti, se do obračuna z Avstrijo regenerirati in prvenstvo zaključiti z zmago," je pred tekmo v izjavi za uradno spletno stran RZS jasen slovenski selektor Dragan Adžić."Avstrijke imajo zelo izkušenega trenerja in šest mladih, a precej kakovostnih zunanjih igralk. Njihov učinek je sicer na dosedanjih tekmah prvenstva nihal, a proti določenim ekipam, na primer proti Južni Koreji, so pokazale, da imajo potencial. Zagotovo nas čaka zahtevno delo," je še dodal Črnogorec na slovenski klopi.

S svetovnega prvenstva bo v olimpijske kvalifikacije potovalo šest ekip, ki predhodno še ne bodo imele zagotovljenega mesta v kvalifikacijah ali na sklepnem olimpijskem turnirju. V kvalifikacije so že uvrščene Argentina, Kamerun in Japonska, medtem ko vozovnico za Pariz imajo Francija, Norveška, Angola, Južna Koreja in Brazilija. Direktna pot v francosko prestolnico čaka tudi nove svetovne prvakinje. V kolikor bo to postala katera izmed ekip, ki tam že ima zagotovljeno mesto, bo njihov položaj prevzela naslednja najvišje uvrščena reprezentanca. 

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Luka Kotnik

V kvalifikacijah za olimpijske igre bo sicer nastopilo 12 ekip. Skupno je tako prostih še devet mest. Zadnja tri bodo zapolnjena glede na razplet letošnjega svetovnega prvenstva. Prvakinje bodo svojemu kontinentu prinesle dve dodatni mesti v kvalifikacijah, najvišje uvrščena ekipa drugega kontinenta pa eno. 

Gledano skozi evropsko prizmo se bodo v primeru zagotovitve dodatnih mest v kvalifikacijah ta delila glede na uspešnost na lanskoletnem evropskem prvenstvu, na katerem so Slovenke osvojile osmo mesto. Pred njimi so v čakalnici Danke, Črnogorke, Švedinje, Nizozemke in Nemke, ki si mesto lahko predhodno priborijo že z letošnjim svetovnim prvenstvom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
10. 12. 2023 11.36
Imele so smolo v skupini francijo križale s skupino kjer je norveška ok dajmo sosedinje nažgat
dule100
09. 12. 2023 19.57
-2
Nič od nič! Premagale so dve levi reprezentanci! Avstrije ne bodo premagale!
G. Papež
09. 12. 2023 19.14
+2
Sošeščanke bomo premagali💪😂
Ho Chi Joža
09. 12. 2023 18.06
+2
Avstrija mora it z lahkoto brez skrbaj.
The GOAT
09. 12. 2023 15.43
-1
Zanimivo razmisljanje…vse igramo zato da sodelujemo…vem, vazno je sodelovati in ne zmagati…ampak spet🤷🏻‍♂️
Rožice so zacvetele
09. 12. 2023 14.26
+2
"Naše rokometašice lovijo zmago proti sosedinjam." Zanima me, kaj beseda SOSEDINJA pomeni. Hvala za razlago.
Nikdar več
09. 12. 2023 17.45
+2
Smešno se sliši, gre pa za zastarel izraz...