Drugi športi

Agent Dimitrova odgovarja: Odgovorni so organizatorji

Monte Carlo, 25. 06. 2020 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Agent Grigorja Dimitrova se je odzval na obtožbe očeta Novaka Đokovića, Srđana, ki je skupaj s srbskimi mediji po neslavnem koncu turnirja Adria Tour v Zadru za nastalo situacijo okrivil bolgarskega teniškega igralca.

Novak in Jelena Đoković (na fotografiji) sta potrdila, da sta okužena.
Novak in Jelena Đoković (na fotografiji) sta potrdila, da sta okužena. FOTO: AP
Hrvaški teniški igralec Borna Čorić, ki je bil pozitiven na novi koronavirus, zagotovo ne bo nastopil na bližnjem ekshibicijskem turnirju Thiems7, ki se bo v Kitzbühlu začel 7. julija. Zato pa je še vedno na seznamu igralcev Dimitrov, prvi, ki je med jadransko turnejo razkril pozitiven test. Dimitrov je še vedno na seznamu povabljencev avstrijskega igralca Thiema, ki soogranizira turnir, medtem pa bo Čorićevo mesto zasedel Nemec Jan-Lennard Struff. A to še ne pomeni, da bo Dimitrov v Avstriji tudi nastopil, saj bodo organizatorji pred nastopom zahtevali negativen test, poroča avstrijska agencija Apa. Poleg tretjega igralca sveta Thiema bosta na Tirolskem nastopila še dva iz najboljše deseterice, Italijan Matteo Berrettini (8. z lestvice ATP) in Francoz Gaël Monfils (9.). Na seznamu so še Rusi Andrej Rubljev (14.), Karen Hačanov (15.) in Dimitrov (19.) ter Nemec Struff (34.). Turnir ima nagradni sklad 300.000 evrov, v skladu s protikoronskimi ukrepi pa si ga bo lahko ogledalo 500 gledalcev.

Po zagotovilih Georgija Stoimenova je Grigor Dimitrov sledil vsem navodilom in krivda za okužbo z novim koronavirusom, ki so jo Dimitrovu v nedeljo potrdili v Monaku, je po njegovem mnenju na organizatorjih. Srđan Đoković, oče pobudnika turnirja Adria Tour in prvega igralca sveta Novaka Đokovića, je v pogovoru za hrvaško televizijo RTL ostro napadel Dimitrova in njegovo ekipo, podobno pa so že takoj po odpovedi turnirja storili tudi srbski mediji.

"Glede tega, kar je Srđan Đoković rekel za hrvaško televizijo, vas želim obvestiti o naslednjem ‒ Grigor je pristal direktno v Beogradu po treh mesecih popolne osamitve. Niti v Beogradu niti kasneje v Zadru mu niso ponudili testiranja na novi koronavirus," je Tenniskafe.com navajal Stoimenova. "Organizatorji dogodka so tisti, ki so odgovorni za varen potek dogajanja in pripravo pravil, ki jim je treba slediti. Grigor je striktno spoštoval vsa navodila organizatorjev turnirja in obstoječe zakone ter predpise pri prečkanju meja med Bolgarijo, Srbijo in Hrvaško."

Tvegali že od samega začetka
Adria Tour so od samega začetka, prvi del turnirja je organiziral TC Novak v Beogradu, spremljale glasne kritike zaradi pomanjkanja zdravstveno-varnostnih ukrepov. Na tribunah, ki jih sicer namenoma niso povsem napolnili z gledalci, obiskovalci niso spoštovali socialnega distanciranja, na vseh promocijskih dogodkih pa Đoković, Dimitrov, Nemec Alexander Zverev, Avstrijec Dominic Thiem in drugi prav tako niso uporabljali nikakršnih zaščitnih sredstev ali opreme. Đoković je obiskal prijateljsko košarkarsko tekmo v Beogradu, kjer je nastopil okuženi član Partizana in nekdanji član ljubljanske Olimpije Nikola Janković. Đoković je dolgo časa preživel z Nikolo Jokićem, centrom NBA-ekipe Denver Nuggets, čigar okužbo so v Združenih državah Amerike potrdili v sredo. Jokić je sicer še vedno v domovini.

Veliko stikov je bilo na Adria Touru tudi med dvoboji, teniški zvezdniki pa so se pomerili še v nogometu ter se pred prihodom v Zadar zabavali v beograjskem kabaret klubu. Tudi v Dalmaciji je bilo "pestro", igrali so košarko z nekaterimi člani KK Zadar, karavani pa so se ob slovesu Thiema pridružili še hrvaški zvezdniki Borna Ćorić, Marin Čilić in Donna Vekić. Po odpovedi finalnega obračuna med Đokovićem in Rusom Andrejem Rubljovom in potrjeni okužbi Dimitrova je sledilo množično testiranje udeležencev, poleg Ćorića pa so okužbo že potrdili tudi pri Đokoviću in njegovi ženi ter pri kondicijskih trenerjih Đokovića in Dimitrova. Med obiskovalci so okužbo potrdili pri petletnem otroku.

Agent Thiema: Đoković edini, ki se mora opravičiti
"Kako je prišlo do okužb? Verjetno, ker je Dimitrov prispel bolan, pa vprašanje, od kod. Ni bil testiran v Zadru, ampak nekje drugje. Mislim, da to ni prav. Povzročil je veliko škodo vam na Hrvaškem in nam kot družini ter Srbiji," je Srđan Đoković dejal za RTL.

Podobno mnenje kot agent Dimitrova je sicer za avstrijski Standard izrazil agent Herwig Straka, ki zastopa Dominica Thiema: "Edini, ki se mora opravičiti, je Đoković, ker je vse uprizoril."

Podprl ga ni niti prijatelj Murray
Tudi Đokovićevi igralski kolegi niso prizanesljivi do prvega igralca sveta. Celo eden od njegovih najtesnejših prijateljev v karavani Škot Andy Murray ga ni mogel braniti.

"Če pogledamo nazaj, do tega ne bi smelo sploh priti. Nikakor ni presenetljivo, koliko ljudi se je okužilo, glede na nekatere posnetke, ki krožijo," je dejal Murray.

Nekdanji trener Švicarja Rogerja Federerja in tudi Murrayja, Paul Annacone, pa je za Sports Illustrated ocenil, da mnogim igralcem v moški karavani ni jasno, kako je lahko do takšne turneje sploh prišlo.

Zameglitev vseh informacij in znanstvenih dognanj
"Njegova velika želja, da naredi nekaj dobrega, je zameglila vse informacije in znanstvena dognanja. Zadaj je bil dober namen s pravimi razlogi, ampak končni rezultat je bil precej poguben," je dejal.

Bolj prizanesljivi do Đokovića so medtem organizatorji Wimbledona. Direktor običajno tretjega od štirih turnirjev za veliki slam v sezoni Richard Lewis je za časnik The Guardian ocenil, da bodo napake na jadranski turneji pomagale organizatorjem naslednjih turnirjev, tudi odprtega prvenstva ZDA avgusta in OP Francije septembra, da postavijo in zagotovijo upoštevanje varnostnih smernic. Lewis se je ob tem sicer izognil oceni, da Đoković kot prvi igralec sveta in zmagovalec Wimbledona nosi še toliko večjo odgovornost v javnosti.

"Dejstvo je, da dandanes opravljajo vsi športniki in športnice vodilno vlogo glede na njihov status ... S tega stališča je to razočaranje," je povedal Lewis.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmet#1
25. 06. 2020 15.45
+3
jajca jim dat v primež
al-bundy
25. 06. 2020 14.51
+4
Feliks isto ko slovencki. Vedno iscejo krivdo v drugih ljudeh 😉
feliks-07
25. 06. 2020 14.35
+15
Srbi za sebe pravijo,da so nebeški narod.Nikoli za nič krivi vedno so krivi drugi.
jps28
25. 06. 2020 13.31
-13
Bugari,. Kaj češ.
Diegol14
25. 06. 2020 12.49
+20
Odgovorna je pohlep in požrešnost teh idiotov...
Trend01
25. 06. 2020 12.49
+29
Turnir kot tak, ni problematičen. Vse bi "z lahkoto" speljali. A, kar se je dogajalo okoli turnirja, je seveda druga zgodba. Popolnoma neresno. Npr. (pa ne dobesedno primerjat) vodstvo F1 je dalo testirat 10.000 ljudi, ki imajo neko vezo z bolidi. Ali drugače - vse. Je problem testirat tenisče cca. 30 ur pred dvobojem? Pa tiste "uboge" pobiralce žog? Pa fantje, ki so nastopili so skupno vredni... ohoho denarja. Samo Nole se ocenjuje, da je vreden 200M evrov! Je ress tako težko plačat tistih nekaj testov, ki v Slo stanejo cca. 100 evrov?
Glotis
25. 06. 2020 13.48
+12
Tukaj ni vprašanje denar za teste ampak v naciji ki ne verjame v virus. Še znani beograjski infektolog se dela norca s tem virusom, kaj šele raja. Tudi njegova mama govori o nekih repih epidemije in da virus usiha in ni nevaren. Skratka okolje cela Srbija je nezrela za takšne dogodke. S tem so Srbi hoteli pokazat zahodu da paničari, sedaj so dobil virusovo batino.
Glotis
25. 06. 2020 13.54
+11
Tudi leta 1972 ob epidemiji črnih koz so se delali norca, samo takrat jih je Tito z režimom rešil masakra.
Trend01
25. 06. 2020 14.02
+14
Štima kar si napisal. A Nole kot svetovljan (oz. zdaj vemo da ni; tudi zaradi prejšnjih izjav) bi vseeno moral - vsaj kot top športnik - malo znanost poslušati (ali pa drevesa...). Po drugi strani imamo tudi cel kup blogerašev, forumašev...v Slo, ki se tudi iz Covid-19 delajo. Kaj nam pa more? Mladim v glavnim nič posebnega. A ti mladi imajo starše, stare starše, tete, strice... Na njih naj pomislijo. Ne le na "svojo nehvaležno rit". Žal.
tim38
25. 06. 2020 12.39
+15
Korona ne izbira glede na bogastvo.
al-bundy
25. 06. 2020 12.34
-6
Hala tak ko tvojih realovci ne. Pateticen si ze
HalaCr77
25. 06. 2020 12.30
+26
Srbi niso nikdar krivi,poznamo to
ggargamell
25. 06. 2020 12.15
-3
upam da djoko realno opiše potek bolezni
solarcek1234
25. 06. 2020 12.07
-4
Koliko pa ne potem odgovorno da se sedaj bodi dopustovati na Hrvasko ali pri nas v Slo hoditi na zabave in podobno??? Ne,gre za Noleta,naj igralca,za namecek je pa se srb. Koliko je dober,koliko z dobrim namenom hoce povezati"sprte"narode,koliko dobrega je naredil za humanitarne namene-neee on je pac iz same zavisti slab igralec,nadutez,slab clovek....
311-225
25. 06. 2020 12.04
+22
Preseratorji s preveč denarja, pa mislijo da lahko počnejo kar hočejo
solarcek1234
25. 06. 2020 11.59
-12
Prerekanje za prazen nič.Nole je hotel in je naredil najboljše za dober namen. Virus pa je povsod med nami sicer pa vladajoci ukinjajo pravila glede ukrepov.
zoky007
25. 06. 2020 12.32
+13
glede na to da je korona še vedno prisotna in kak so si ga privoščili žurke, turnirji v košarki nobene previdnosti glede distanciranja,so ga fajn zakuhali in morali bi odgovarjat za to.
ehjaehja
25. 06. 2020 11.45
+27
krivi so prav vsi in organizatorji in igralci ki so privolili v to norost oziroma skrajno neodgovorno dejanje.
zoky007
25. 06. 2020 11.43
+18
malo jih je odneslo,so misli da je že korona mimo.
Vrtni a
25. 06. 2020 11.11
+22
Pač bo treba priznati, da Nole sode med tiste, ki so pač (brez argumentiranega razloga) prepričani, da virusa ni in iz tega prepričanja je bil organiiziran dogodek in vsa ostala dejanja. Nimam pa jajc, da bi stoično sprejel posledice svojega prepričanja, reva.
Invazija2020
25. 06. 2020 11.05
-13
To je vse dobro zaigrano in vedel sem da jih bodo vse naredili pozitivne samo zato da se poslusa tiste ki to zgodbo peljejo o virusu naprej. In se en dokaz da karkoli naredite koncert, dogodek, inp bote zviseli in bili pozitivni. Unicit nam hocejo kar smo imeli stoletja. Treba bit priden , doma, masko nosit v razluzilu zivet , pa nic se bunit ce ni prihodnosti. Ker vec si sami prihodnosti ne bomo krojili.
Maxx365
25. 06. 2020 12.27
+4
Ti si vedel ja, daj ne pribijaj. Po bitki je vsak lahko general.
Maxx365
25. 06. 2020 12.27
+1
Ti si vedel ja, daj ne pametuj. Po bitki je vsak lahko general.
dule
25. 06. 2020 10.54
+30
Pa koga briga, če ima en teniški zvezdnik korono. Vsi smo ljudje, za vse je enako. Bo že prebolel. Da se pa vse skupaj počasi preveša v stigmatizacijo, je pa tako ali tako že jasno. Bog ne daj, da sosedi izvedo, da si imel korono. To je skoraj enako hudo, kot da bi imel HIV.
hirajem
25. 06. 2020 10.46
+63
Zal je Noletov oce en navaden aroganten provokator. Namesto da spusti zogico na tla on obtozuje Dimitrova. Tudi Novak se ni testiral tri ali stiri dni prej ko se je izvedelo da je kosarkar Jankovic pozitiven. Objavljene so slike kako skupaj sedita v enem lokalu. Torej tata Srđane kje je potem vasa odgovornost? Zdaj je kar je in obtozevanja ne pomagajo nobenemu. Posut se je treba s pepelom in priznat da je organizacija turnirja v taki obliki pac bila napaka. So pa nameni bili sigurno le najboljsi in pozdravljam humanitarno noto celotne organizacije. In se za konec vsem skupaj zelim cimprejsnje okrevanje.
Die einemaister
25. 06. 2020 14.28
+5
++++++++++++++++ Daleč najslabša reklama za Noleta je njegov oče, ki tolče, čez Federerja, ter vse druge, ki mu niso pogodu, ne vem čemu se je lani spravil na Federerja, glede navijanja v Wimbledonu, sej ni Federer ukazal navijačem, naj žvižgajo Noletu, potem, da Federer igra samo še zato, da ne bi bili njegovi rekordi premagani........ škoda, da Nole dovoli, da oče njegov kritizira druge, ter s tem meče slabo luč na Novaka.
OlalaKokoĐambo
25. 06. 2020 10.46
-20
Bulgarji tradocionalno kot prijatelj in zaveznik zarine noz v hrbet! Nic novega .de ja vu
glavni Baja
25. 06. 2020 12.03
-6
Maxx365
25. 06. 2020 12.30
+7
Mario Kneževi?
25. 06. 2020 13.06
+3
Oni niso srbom bili nikoli prijatelji, tradicionalno so imeli spore. Glej zgodovino