Drugi športi

Al-Attiyah dobil prvo etapo po 'peščenem' peklu, Marčič v cilju na 69. mestu

Lima, Pisco, 07. 01. 2019 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S prvo etapo, ki je potekala med Limo in Piscom, se je začela že 41. izvedba legendarnega relija Dakar, ki letos poteka zgolj po peščenih sipinah Peruja. Med avtomobilisti je prvo etapo dobil dvakratni zmagovalec Nasser Al-Attiyah, ki ima skoraj dve minuti prednosti pred Carlosom Sainzem. Med motoristi je prvo etapo uspešno zaključil tudi edini slovenski predstavnik Simon Marčič, ki je prvi dan končal na 69. mestu v skupni razvrstitvi.

41. izvedba najbolj zahtevnega vzdržljivostnega relija na svetu - relija Dakar, se je začela s prvo etapo, ki je potekala med Limo in Piscom. Letošnja izvedba je nekaj posebnega, saj bo potekala zgolj v Peruju, saj Argentina, Bolivija in Peru zaradi visokih stroškov, niso želel sodelovati kot države (so)gostiteljice. Kljub temu, da bo najbolj znamenit reli na svetu potekal zgolj po eni državni, pa to ne pomeni, da bo zaradi tega manj zanimiv. Pred dirkači je zagotovo deset peklenskih in izjemno zahtevnih etap, na katerih bo do skrajne meje preizkušena tako njihova fizična kot tudi psihična zmogljivost. 

Favoriti tesno skupaj
Po prvem dnevu med avtomobilisti najbolje kaže dvakratnemu zmagovalcu (2011 in 2015) Nasserju Al-Attiyahu, ki je najhitreje opravil s peščenimi sipinami med Limo in Piscom. Katarec ima po uvodni etapi slabi dve minuti (+1.59) prednosti pred drugoucrščenim Carlosom Sainzem, ki se lahko tudi pohvali z dvema zmagama na legendarnem reliju, na zadnje je slavil prav na lanski izvedbi. Blizu je tudi rekorder relija Dakar Stephane Peterhansel. Legendarni Francoz, ki letos lovi že svojo 14. zmago, je prvi dan končal na sedmem mestu, za vodilnim Al-Attiyahom pa si je nabral slabe tri minute zaostanka (+ 2.57). Šest minut zaostanka pa si je na prvi etapi nabral najboljši dirkač v zgodovini svetovnega reli prvenstva Sebastien Loeb. Devetkratni svetovni reli prvak je uvodi dan končal na 13. mestu. 

Nasser Al-Attiyah vodi po prvi etapi relija Dakar med avtomobilisti.
Nasser Al-Attiyah vodi po prvi etapi relija Dakar med avtomobilisti. FOTO: AP

Prvi dan je uspešno 'preživel' tudi edini slovenski predstavnik. Simon Marčič, ki že petič nastopa na reliju Dakar, ima tudi letos povsem enak cilj kot prejšnja leta, uspešno priti v cilj. Letos si želi tudi, da bi v cilj prišel brez poškodb, ki so mu močno oteževale delo v zadnjih letih. Prvo etapo je slovenski motociklist že opravil, v cilj pa je prišel s 69. najboljšim časom. V konkurenci je sicer 138 motociklistov, po prvem dnevu pa vodi Španec Joan Barreda. Etapo, ki je imela 84 km hitrostne preizkušnje, je za Špancem drugi končal Čilenec Pablo Quintanilla z minuto in 34 sekundami zaostanka, tretji je bil Američan Ricky Brabec s skoraj tremi minutami zaostanka. Sedmi je bil lanski zmagovalec Avstrijec Matthias Walkner (KTM), slovenski dirkač je zaostal dobrih 26 minut. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mpk2
08. 01. 2019 15.25
Marča gasa! Lahko bi 24ur tudi dodali da je bil Marčič 6. v njegovem razredu "males moto" !