Drugi športi

Ameriški senat podprl zakon o kazenskem pregonu dopinga

New York, 17. 11. 2020 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški senat je formalno podprl sprejem zakona, ki bo ameriškim zveznim organom omogočil kazenski pregon zlorabe prepovedanih sredstev tako v ZDA kot tudi v tujini, je sporočila ameriška protidopinška agencija (Usada). V ameriškem kongresu so predlog zakona podprli že lani, zdaj pa je podporo dobil tudi v senatu.

Doping po rusko
Doping po rusko FOTO: AP

"To je velik dan v boju za čist šport po vsem svetu. Komaj čakamo, da bo zakon sprejet, tako da se bomo lahko za vselej znebili goljufov v športu," je dejal izvršni direktor Usade Travis Tygart. Predlog zakona z imenom Rodčenkov akt – ime je dobil po vodji ruskega protidopinškega laboratorija, ki je bil v središču ruske dopinške afere v obdobju olimpijskih iger v Sočiju 2014, nato pa je kot ključna priča prebegnil v ZDA – ni usmerjen proti posameznikom. Kot so pojasnili pri Usadi, je namenjen sistematičnemu preprečevanju organiziranega dopinga. Rodčenkov akt predvideva tudi možnosti kazenskega pregona odgovornih, denarne kazni do milijona dolarjev in tudi zaporne kazni do deset let. A nad takšnim zakonom niso najbolj navdušeni pri Wadi. Krovna svetovna organizacija za boj proti dopingu je imela že pred obravnavo v senatu veliko pomislekov. Vodilni pri Wadi se bojijo predvsem, da bo ameriški zgled spodbudil sprejetje podobnih zakonov tudi drugod po svetu, to pa bi lahko oslabilo enoten boj proti dopingu v športu, ki ga zdaj vodi prav Wada.

V Wadi se tudi bojijo, da bodo ostali brez pomembnih informacij ljudi, ki so bili del dopinškega sistema in so se odločali za sodelovanje z njo. Če jim bo grozila zaporna ali denarna kazen, bodo "žvižgači" ostali tiho, menijo pri Wadi. Kot pomemben očitek pa navajajo še, da predlog zakona v ZDA izvzema profesionalne lige, kot sta košarkarska NBA in hokejska NHL, in študentski šport.

"S sprejetjem zakona bomo dobili orodje, ki bo ščitilo čiste športnike in pomagalo razbiti mednarodne združbe, ki zdaj uničujejo šport, vplivajo na pokrovitelje in škodujejo športnikom," pa na očitke odgovarja Tyggart.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Build NEK2
17. 11. 2020 14.46
Šport je itak kr neki.
Walter Pravicek
06. 12. 2020 09.24
VSI AMERIŠKI ŠPORTNIKI "AMATERJI" IN MPROFESIONALCI,BI MORALIM PO RAZKRITJU,KO SE DOKAŽE,DA JE POZITIVEN BITI ODSTRANJENI IZ ŠPORTA!DOŽIVLJENSKO,.PREPOVEDANO BITI TRENER,ALI CELO POBIRALEC ŽOGE!SO EXTREMNO PROTI RUSOM,KER SE BOJIJO DA JIH PREMAGAJO RUSI!IMNAJO ZASLOMBE V SVOJIH ORGANIZACIJAH,TER SE JIH PO KRATKI DOBI ZNOVA VKLJUČI V "VIDNE"TRENINGE IN NASTOPE!SRAMOTNO!
zelopameten
17. 11. 2020 10.59
+2
Zakaj športnikom ne pustijo da se dopingirajo, saj je to njihovo življenje in telo... ne škodijo nikomur drugemu razen sebi...