Drugi športi

Armstrong po dolgem času na televiziji: 'Naložba v Uber je rešila mojo družino'

Aspen, 07. 12. 2018 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji kolesarski šampion Lance Armstrong je spregovoril o hudih finančnih težavah, v katerih se je znašel po odmevnih razkritjih zlorabe prepovedanih poživil. Američan trdi, da je za odvetnike, različne tožbe in dejstva, da je izgubil redne prihodke, ostal brez skoraj stotih milijonov evrov. "Rešilo" pa ga je sto tisočakov, ki jih je nevede vložil v podjetje Uber.

Lance Armstrong
Lance Armstrong FOTO: AP

V prvem daljšem intervjuju po famoznem z Oprah Winfrey iz leta 2013, v katerem je razkril vse umazane podrobnosti svoje kariere, je Lance Armstrong za CNBC spregovoril o finančnih udarcih, ki so ga doleteli po odmevnem priznanju uporabe nedovoljenih poživil. Armstrong je priznal, da ga je osupnila količina tožb (skupno v višini 88 milijonov evrov) in denarja, ki ga je porabil za poravnave, odvetnike ... Armstrongu se je na sodišču sicer uspelo poravnati za 4,4 milijona evrov, a trdi, da je bil "račun" precej višji ...

"Pravijo, da sem se izmazal, a ne verjamem, da sem se. Ta poravnava z njimi za pet (milijonov dolarjev, op. a.), je bila verjetno deseta poravnava," je za ameriško televizijo dejal Armstrong. "Veste, bilo je toliko primerov, ekipa pa je, ne da bi to vedel, zavarovala večino moje plače in večino mojih bonusov. Vedel sem za eno zavarovalnico, a nato so reči kar začele prihajati ... Bilo je kot: 'Kdo ste pa vi?' To vas bo šokiralo, toda ko vse skupaj seštejete, torej izgubo zagotovljenega prihodka, sodne stroške in poravnavo, je vse skupaj naneslo 111 milijonov 'čukov'. Torej ... Nisem imel občutka, da sem se izmazal."

'Sacc me je vprašal, ali me zanima vlaganje v neki zanimiv projekt'
Več sreče je imel 47-letni večkratni zmagovalec dirk po Franciji z vlaganjem v različna podjetja. Armstrong je razkril, da je v Uber, podjetje, ki se ukvarja s prevozi, vložil sto tisoč dolarjev (nekaj manj kot 88 tisoč evrov), ko sploh ni vedel, s čim se ukvarja. Vrednost Uberjevih delnic je močno poskočila in zvezdnik iz Teksasa, ki zdaj živi v koloradskem Aspnu, je zaslužil veliko denarja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Spoznal sem Chrisa Sacca (znani newyorški vlagatelj, op. a.), ko je bil pri Googlu ali Twitterju in, saj veste, kako je. Dobro sva se imela in ohranila stike," je nadaljeval Armstrong. "Vprašal me je, ali želim vlagati in ali me zanima vlaganje v neki zanimiv projekt. Vedel sem, da je inteligenten tip, ki ima dobre kontakte. Zakaj pa ne? Nisem niti vedel, da gre za Uber. Mislil sem, da gre za nakup delnic Twitterja, a večina je šla v manjši fond, Uber, katerega vrednost je bila takrat 3,7 milijona (dolarjev, op. a.). Dal sem mu jih sto tisoč, zdaj so vredne veliko več. Če sem povsem iskren, je vse skupaj predobro, da bi bilo res. To je rešilo našo družino. Jasno pa je, da podrobno sledim njihovemu razvoju."

To je film z 'zelo usr**im koncem'
Armstrong tudi meni, da je njegova zgodba zelo podobna zgodbi prvega moža Uberja Travisa Kalanicka. Kalanick je lani odstopil z mesta predsednika, potem ko so Uber obtoževali neetičnega poslovanja, prikrivanja hekerskih napadov in uporabe neizsledljive programske opreme. Kalanicka so obtoževali tudi ignoriranja poročil o spolnem nadlegovanju znotraj podjetja. Še vedno je Uberjev delničar in član upravnega odbora.

"Malce ga poznam, Sacca ga je namreč pripeljal na enega mojih Tourov," je še razkril Armstrong. "Bil sem kot ta tip. Kalanick in Uber sta kot Armstrong in Livestrong (Armstrongova neprofitna fundacija za boj proti raku, op. a.). Tu ni neke hibridne rešitve, ušel si izpod nadzora, 'time out' ... Toda, spet, če pogledaš nazaj, niso naredili niti koraka narobe. Pravzaprav me skrbi za Travisa, ker včasih reče nekatere reči, in si rečem: 'Tip, videl sem že ta film, ki pa ima zelo us**n konec!' Seveda ima ta konec veliko ničel, toda ..."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Knechtl
07. 12. 2018 15.24
-4
Zadet kolesarit je tezko 🤣🤣🤣 tako da sampion za zadete podvige
visoki
07. 12. 2018 15.20
-5
Zato ljudje več ne verjamejo v kvazi dobrodelnost
firewall
07. 12. 2018 15.19
-7
Lahko da je zmagal Toure ampak je se vedno cisto navadni prevarant in povrhu se slab karakter.
Kajtimar
07. 12. 2018 14.24
+17
pa vi komentatortji ste bolni in podn. tipa je ameriški sistem total pritisno in ponižo. To je totalni šampion , pa vzami kakr češ.
krnekilojz
07. 12. 2018 15.05
+15
Vsi se spikajo on je bil pa prvi med njimi tako da vse cestitke za naslove, ker si jih je pribrcal. Noben ni cist pri kolesarjih.
firewall
07. 12. 2018 15.19
-9
Hachi
07. 12. 2018 17.38
+4
ce das Roglicu tak doping in taksno ekipo, kot jo je imel Armstrong, bo tip prikolesaril na Mount Everest :D dejstvo je, da če mu Ulrich, ki je bil ze takrat nasopan z vsem moznim, ni mogel slediti, je moral biti Lance se 3 krat bolj pod gasom. seveda bi bil fenomen, ce bi brez dopinga odbijal vse napade dopingirancev, kar smo vedeli vsi, razen utopicnih fanov, ki so si zatiskali oci.
bububu123
07. 12. 2018 13.46
-8
Ni večkratni zmagovalec!! je le prevarant...
ggargamell
07. 12. 2018 14.14
+21
ne le konkurenčen je bil ostalim povej zmagovalca ki se ni dopingiral ??
kajpavzdevek
07. 12. 2018 13.45
+5
Kaj imajo skupnega Kardashianke, tale Armstrong, Hollywood, kaka Mariah Carrey ? ? Za kozlanje !
resnicaosvobaja
07. 12. 2018 13.28
+12
To sodi v črno kroniko in ne sem, kjer so članki o športnikih.
rolexmonaco
07. 12. 2018 13.02
+13
prodal je skrivnost dopinga in dobil napitnino