Drugi športi

Gledalci obnemeli: Rogličev moštveni kolega zakrivil grozljiv padec

Katovice, Torino, 05. 08. 2020 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoski kolesar Arnaud Demare (FDJ) je zmagovalec klasične kolesarske preizkušnje od Milana do Torina. Dirko, dolgo 198 kilometrov, je v nasprotju z dirkami prejšnjih let odločil sprint večje skupine. Slovencev ni bilo na startu, povsem drugače pa je bilo na začetku dirke po Poljski, kjer je edini slovenski predstavnik Luka Mezgec zasedel odlično tretje mesto. Zaključek etape je sicer minil povsem v znamenju grozljivega padca.

Luka Mezgec (na fotografiji) je imel v zadnjih metrih prve etape dirke po Poljski veliko sreče.
Luka Mezgec (na fotografiji) je imel v zadnjih metrih prve etape dirke po Poljski veliko sreče. FOTO: Damjan Žibert
Jakobsen je v življenjski nevarnosti, je za Polsat Sport potrdila Barbara Jerschina, glavna zdravnica dirke. "Resno je. Njegovo življenje je ogroženo. Izgubil je ogromno krvi in utrpel številne poškodbe. Predvsem glave in možganov. Osvobodili smo mu dihalne poti, mu dali kisik in potrebna zdravila. Srce deluje normalno," je dejala zdravnica. Kolesar se trenutno nahaja v umetni komi.

Slovenskemu kolesarju ekipe Mitchelton-Scott Luki Mezgecu dirka po Poljski še naprej leži.  V prvi etapi letošnje preizkušnje je v sprintu glavnine zasedel četrto mesto, nato pa se po diskvalifikaciji zmagovalca Dylana Groenewegna (Jumbo Visma)  na dirki, na kateri ima dve etapni zmagi, že osmič uvrsti med najboljše tri.

Etapo od Chorzova do Katovic v dolžini 195,8 kilometra je zaznamoval hud padec, ki ga je zakrivil kasneje diskvalificirani Nizozemec. Ta je v sprintu potisnil rojaka Fabia Jakobsena, tako da je ta padel, a čez ciljno črto, tako da je vseeno zasedel drugo mesto. Moštvenega kolega Primoža Rogliča, ki na dirki ne nastopa, so naknadno diskvalificirali. Menedžer Jakobsenove ekipe Deceuninck–Quick-Step, Patrick Lefevere, je potezo Groenewegna na družbenih omrežjih označil za "zločin". Napovedal je tudi tožbo.

"To ni bilo nič drugega kot zločin, take stvari so v kolesarstvu povsem izginile. Zaradi tega bi moral v zapor," meni Lefevere.

Jakobsen v umetni komi, sodnik v kritičnem stanju
Mezgec je na dirki edini slovenski predstavnik, padcu pa se je sodeč po posnetkih za las izognil. Kolesarska dirka po Poljski je tako skoraj točno leto po smrtni nesreči Bjorga Lambrechta doživela nov hud udarec. Pri hitrosti 80 km/h je Groenewegen povsem pred ciljem potiskal Jakobsena k ogradi, usoden je bil odriv s komolcem, zaradi katerega se je zaletel v ogrado, jo podrl, nato pa ga je vrglo v sodnika, ki je s kamero snemal prihod v cilj. Oba naj bila težje poškodovana in v umetni komi, s helikopterjem pa so ju odpeljali v bolnišnico, od koder pa uradnih podatkov še ni. Pomoč v bolnišnici so morali poiskati še nekateri kolesarji, poškodovan naj bi bil tudi Groenewegen, a nihče tako hudo kot Jakobsen in sodnik. 

Sprint je sicer dobil Groenewegen, a so ga nato diskvalificirali, zmago pa pripisali Jakobsenu. Mezgec se je še osmič na tej dirki, na kateri ima dve etapni zmagi, uvrstil med najboljše tri, zasedel je tretje mesto, prehitel ga je še Francoz Marc Sarreau. Slovesno podelitev nagrad so zaradi hude nesreče, poškodovanih je bilo še nekaj gledalcev oziroma spremljevalcev dirke, odpovedali.

Strašljiv padec Jakobsena v zaključku prve etape dirke po Poljski:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evenpoel: Zasluži si dosmrtno prepoved
Po hudem padcu so se oglasili številni kolesarji in člani njihovih ekip. Vsi obtožujejo Groenewegna, da je krivec za skupinski padec, najbolj ostri pa so seveda v ekipi hudo poškodovanega Jakobsena. Podobnega mnenja kot direktor Lefevere je tudi mladi Remco Evenepoel, prvi favorit za skupno zmago na Poljskem.

"Groenewegen si zasluži dosmrtno prepoved tekmovanja. Lahko ga je sram," meni belgijski čudežni deček. Videti je, da se poteze svojega kolesarja sramujejo tudi pri nizozemski ekipi, ki zaenkrat tega noče komentirati, napovedujejo, da se bodo najprej pogovorili s svojim tekmovalcem, nato pa izdali sporočilo za javnost.

So pa nekatere ekipe spet izrazile nezadovoljstvo z organizatorji. Menijo, da jih lanska smrt  Lambrechta, zaradi katere številke 143, ki jo je lani nosil nesrečni Belgijec, ni več na tej dirki, ni izučila, da je bila ciljna ravnina slabo zavarovana, sploh pa naj bi bila težava v tem, da je bil sprint nekoliko navzdol: "Kolesarji že po ravnem dosegajo visoke hitrosti, kaj šele, ko gre navzdol s hitrostjo več kot 80 kilometrov na uro."

Demare slavil na klasiki Milano-Torino
Francoz Arnaud Demare, član ekipe FDJ, je bil v enem redkih sprintov na dirkah Milano-Torino v zadnjih letih hitrejši od Avstralca Caleba Ewana in Belgijca Wouta van Aerta, zmagovalca sobotne dirke Strade Bianche. Četrto mesto je zasedel trikratni svetovni prvak Slovak Peter Sagan, peto Nizozemec Danny van Poppel, šesto Francoz Nacer Bouhanni, sedmo pa Kolumbijec Fernando Gaviria.

"Premagati tako število vrhunskih sprinterjev je nekaj fantastičnega. To je odlična napoved za naprej," je po 62. zmagi v karieri in prvi letošnji dejal Demare.

Demare (na fotografiji) proslavlja v cilju ene od etap dirke po Franciji leta 2018.
Demare (na fotografiji) proslavlja v cilju ene od etap dirke po Franciji leta 2018. FOTO:

Glavnino je ob koncu prepolovil skupinski padec, a večina najboljših sprinterjev se mu je vendarle izognila, to pa ne velja za Norvežana Alexandra Kristoffa in Italijana Sacho Modola. Slovencev ni bilo na startu.

Zaključek letošnje klasike Milano-Torino:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EANkoda
06. 08. 2020 20.26
+3
Dosmrtna prepoved in visoka kazen za naklepni poskus umora. Zakaj pa Roglic naknadni diskvalificiran?
xTheOnex
06. 08. 2020 19.27
+4
že samo zapiranje je goljufija najrajši bi taki meli kar tako kot v rimskih časih kočije, špico iz osi...
User1280007
06. 08. 2020 20.07
+0
Gledanost bi bila večja.. aja pa slabih nebi bilo. Kruha in iger...
Sentis
06. 08. 2020 16.20
-2
Za kazen mu ventičke spustit.
RamzesII
05. 08. 2020 21.00
-40
"Sprint je sicer dobil Groenewegen, a so ga nato diskvalificirali, zmago pa pripisali Jakobsenu." Čemu neki diskvalifikacija, iz solidarnosti do ...
fihner
06. 08. 2020 13.35
+23
Gorenc_pa_pou
05. 08. 2020 20.54
+10
zapiranje je cist ena normalna stvar...sigurno ga ni hotu porint v ograjo sploh ne namenoma tko da je to cist absurdno govort...je blo tole se dalec od kaksnih Saganovih posredovanj
juventina10
06. 08. 2020 17.57
+11
ENo je zapiranje ,drugo pa rinit s komolcem, da pade.
Borza
05. 08. 2020 20.26
+37
Zelo grdo je videti posnetek tega padca in to pri skoraj "nadzvočni" hitrosti. Kolesar pa ima samo čelado za zaščito.
felix59 drugič
05. 08. 2020 20.22
+41
Kakšni padci po asfaltu , učinek je isti , kot bi se s fleksarco pobrusil.
uporabnica1
05. 08. 2020 19.38
+60
Če je imel Luka precej smole na lanski Vuelti, je imel danes tu srečo in jo je tu najbolje odnesel od prvih. Groenewegen grdo, res čist po nepotrebnem, namerno ga je zapiral, ampak ni pa namerno hotel povzročiti padca. Si sploh ne morem predstvljat kako se sedaj on počuti. Upam, da je z vsemi vse ok, dirka po Poljski postaja prekleta - vsaj 5. avgust, že lani je bla ena nesreča dovolj :( Jakobsen je baje v komi. Groza res!
Jure Strle
05. 08. 2020 19.31
-97
uporabnica1
05. 08. 2020 19.39
+71
kebbab
05. 08. 2020 19.44
+30
Sam tisti starejši gospod ob progi ki je slikal/snemal je orenk po buči dobil.
uporabnica1
05. 08. 2020 19.49
+39
ja tudi ta gospod je baje v kar resnem stanju. Upam, da se izmaže! 2020 je res obupno leto
SUPERKNIGHT
05. 08. 2020 20.26
+6
uporabnica1
05. 08. 2020 20.39
+36
Ena spodbudna novica: Starejši gospod, katerega so ožviljali, je preživel in je ok! Sedaj še drzimo pesti za Jakobsena🙏