Drugi športi

Čeh v Mariboru spet izjemen, Zupinova ugnala Majo Mihalinec Zidar

Maribor, 09. 06. 2021 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kristjan Čeh je na četrti tekmi letošnje mednarodne atletske lige Telekom Slovenije v Mariboru v metu diska zmagal in z 68,15 metra spet dosegel izjemen dosežek. V teku na 200 metrov je Agata Zupin s 23,85 sekunde presenetila Majo Mihalinec Zidar, potnica na olimpijske iger v Tokiu je bila druga s 23,98, tretja pa Anita Horvat (24,24).

Čeh, prvo ime slovenske atletike ta čas, je začel s 65,01 m ter stopnjeval s 66,96 in 68,15 m, kar je njegov peti izid kariere. Disk je vrgel v zaščitno mrežo v četrti seriji, v peti je imel 67,24 m, tekmo pa je zaključil z drugim neuspešnim metom, ko je njegovo orodje znova ustavila že zaščitna mreža.

"V tretji seriji je disk res odletel, a sem imel še rezerve, mogoče bi lahko že začetek izpeljal bolje, na koncu pa sem prehiteval met, nisem zadržal diska. A je bil to dober met. Vse veljavne mete sem imel čez 65 m, kar so zelo konstantni izidi in sem zadovoljen. V prvem metu sem šel bolj z rezervo, potem pa sem stopnjeval. V obeh poskusih, ko sem zadel mrežo, pa sem očitno želel preveč. To je dobra popotnica pred mitingi v močni tuji konkurenci," je povedal Čeh.

Ptujčan je 27. maja na prvi tekmi letošnje mednarodne atletske lige na Ptuju z 69,52 m izboljšal prejšnji slovenski in mlajši članski evropski rekord, kar je še vedno drugi izid sezone na svetu. Branilec naslova zmagovalca slovenske lige je tedaj izboljšal državni rekord (68,75 m), ki ga je dosegel 23. junija lani prav v Mariboru.

Agata Zupin
Agata Zupin FOTO: Aljoša Kravanja

Trojica izvrstnih atletinj je bila v štajerski prestolnici tokrat na startu teka na pol stadionskega kroga. "Vesela sem, da sta se Agata in Anita odločili za ta tek. To je dobrodošla konkurenca in dodana motivacija, tekla sem hitreje kot na DP. Razplet je bil danes mogoče za koga presenečenje, ampak Zupinova je že dosegla normo za SP na 200 m in je zelo vzdržljiva. Upam, da bo osvojila potrebne točke za OI, sama normo že imam in potrebujem čim boljše tekme za priprave za Tokio," je povedala Maja Mihalinec Zidar.

"Zadovoljna sem po zmagi. A sem že za SP v Londonu naredila normo za tek na 200 m in to mi je res ljuba disciplina, ki jo bom še tekla tudi v prihodnje. Mogoče bi tek lahko izpeljala nekaj bolje, malo sem se zakrčila, ker nisem vajena take konkurence. Sem pa že nekaj pred prečkanjem ciljne črte vedela, da sem zmagala," je pojasnila Agata Zupin, rekorderka na 400 m ovire.

Na 400 m je bila brez prave konkurence prva Maja Pogorevc (53,73), med atleti pa je na 200 m slavil Nick Kočevar (21,26). Filip Jakob Demšar je na 110 m ovire znova tekel pod 14 sekundami (13,95), na 800 m pa se je z 2:03,85 izkazala Jerneja Smonkar, ki je za slabo sekundo popravila osebni rekord.

Brežičanka Lara Omerzu je v skoku v višino premagala državno prvakinjo Lio Apostolovski, obe sta preskočili 1,83 m, a je to Omerzujevi uspelo v prvem, Apostolovski pa v drugem skoku. Zmagala je Tihana Jelitić iz Hrvaške (1,86 m). Maruša Černjul, udeleženka OI leta 2016 v Riu de Janeiru, pa je končala že na 1,83 m, ko je bila trikrat neuspešna ter je z 1,80 m zasedla četrto mesto.

Joni Tomičić Prezelj je z 12,06 zmagala na 100 m in potem v svoji disciplini, na visokih ovirah, ni nastopila, tam pa je zmagala Hrvatica Ivana Lončarek (13,46), ki nastopa za ljubljanski Mass.

Naslednji miting slovenske serije bo 1. in 2. julija v Velenju v okviru finala atletskega pokala, pred tem bo konec naslednjega tedna reprezentanca nastopila v drugi ligi evropskega pokala v Stari Zagori v Bolgariji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.