Drugi športi

Đokovićeva viza zavrnjena, teniški igralec se mora vrniti v domovino

Melbourne, 05. 01. 2022 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Milan Doknić, Tomi Šujdovič, STA
Komentarji
1638

Prvi tenisač na svetu je popoldne po lokalnem času pristal na letališču v Melbournu, ker je želel nastopiti na OP Avstralije, vendar so mu cariniki zavrnili dovoljenje, da vstopi v državo. Novak Đoković je tako kar osem ur v izolaciji čakal na razplet dogodkov, težava naj bi bila v napačnem vizumu. Odločitev oblasti je, da je njegova viza zavrnjena in srbski teniški igralec se mora vrniti v domovino, poroča avstralski novinar Paul Sakkal. Đokovićevi odvetniki pripravljajo pritožbo.

B92 je navajal vire znotraj ekipe Novaka Đokovića, ki pravijo, da so policisti na letališču Tullamarine v Melbournu, Đokoviću zavrnili možnost vstopa v državo. Đokovićev tim naj bi zaprosil za napačno vizo, saj ne vključuje medicinske izjeme, ki so mu jo oblasti v zvezni državi Viktorija pred poletom odobrile. Poročajo tudi, da so obmejni policisti stopili v stik z lokalnimi oblastmi v zvezni državi Viktorija in prosili za pisno zahtevo, da Đokoviću dovolijo vstop v državo.

Srbski teniški igralec, ki je ob 13.30 po našem času prispel na letališče, je bil izoliran v sobi na letališču, kot poročajo, je bil brez telefona in nihče ni mogel do njega, pred vrati pa sta za varnost skrbela dva policista, je za omenjeni portal potrdil Novakov oče Srđan. Od njegovega pristanka na letališču v Melbournu je minilo že kar nekaj ur, situacija pa še vedno ni bila rešena. Đoković sicer potuje v družbi trenerja Gorana Ivaniševića, svojega agenta in fizioterapevta.

Srđan Đoković je v izjavi za srbski Sputnik jezno pokomentiral dogajanje in dejal, da je vse skupaj onkraj vseh normalnih okvirov in da je treba zbuditi vse, da bo Novak izpuščen: "To je boj za svet svobode, to ni samo boj za Novaka, ampak boj za ves svet! Ves svet bi se moral premakniti, se upreti! Če ga ne bodo spustili v pol ure, zbrali se bomo na ulici, to je boj za vse!"

Novinar Paul Sakkal, ki je neposredo spremljal dogajanje, je zvečer zapisal: "Ob 5.30, šest ur po tem, ko je Novak Đoković pristal v Melbournu, ga uradniki mejne kontrole še vedno zaslišujejo v sobi letališča. Ocenjujejo dokumente, da bi podprli njegovo njegovo izjemo pri cepljenju. Vir nam je dejal: Dlje ko bo trajalo, manjša je možnost, da mu bodo dovolili vstop."

Nekaj ur kasneje je Sakkal zapisal, da je bil "Novaku Đokoviću razveljavljen vizum. Rekli so mu, naj danes zapusti državo, sta potrdila dva vira. Njegovi odvetniki so v postopku pritožbe."  Avstralska obmejna policija je sporočila, da Đoković ni predložil ustreznih dokazov za izpolnjevanje zahtev za vstop v Avstralijo, da bi obveljala medicinska izjema, tako da je bil njegov vizum pozneje preklican. Takšen dokaz morajo na meji predložiti necepljene osebe. "Nedržavljani, ki ob vstopu nimajo veljavnega vizuma, ali ki jim je bil vizum razveljavljen, bodo pridržani in odstranjeni iz Avstralije," je zapisano v izjavi.

Odločitev so sprejeli po javno izraženih dvomih političnih predstavnikov glede razlogov za omenjeno (medicinsko) izjemo, ki bi mu v državo omogočila vstopiti ne da bi bil cepljen proti novem koronavirusu. Ni še povsem jasno, ali bo Đoković zapustil Avstralijo ali pa bo ostal v državi, saj poskušajo njegovi odvetniki odločitev razveljaviti. Do razpleta pritožbe ga lahko namestijo v vladno nastanitev ali pa v karanteno v hotel, je še zapisal Sakkal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Instagramu se je že pred tem oglasil tudi trener Ivanišević. "Ne prav običajen izlet 'tja dol'," je zapisal Splitčan, ki je prav tako čakal na razplet dogodkov na letališču v Melbournu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj se je dogajalo pred njegovim prihodom?
Đoković je po mesecih namigovanj sporočil, da bo odpotoval v Avstralijo in  nastopil na tamkajšnjem odprtem prvenstvu, čeprav ni cepljen proti covidu-19. To se je zgodilo kljub dejstvu, da so organizatorji tekmovanja še nedavno zagotavljali, da bodo lahko v Melbournu nastopali zgolj cepljeni igralci in tisti, ki se upravičeno ne morejo cepiti. "Ideja, da boš sem (v Melbourne, op. a.) vstopil brez potrdila o cepljenju, je po mojem mnenju zelo slaba," je oktobra povedal premier Viktorije Daniel Andrews.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdaj je direktor avstralske teniške zveze Craig Tiley zagotovil, da je izjema, ki so jo odobrili Đokoviću, enaka tisti, ki jo lahko prejme vsakdo, ki potuje v Avstralijo. Končno odločitev sprejme Avstralska tehnična svetovalna skupina o imunizaciji (Atagi). "Atagi je določil jasne smernice, ki jim morate slediti, če želite vstopiti v avstralski register imuniziranih. Če ste v tem registru, se vam ni treba cepiti in lahko vstopite v Avstralijo," je jezno avstralsko javnost poskušal pomiriti Tiley. 

Dodal je, da je bil proces ugotavljanja izjem za teniške igralce še strožji kot pri drugih, ki želijo vstopiti v državo: "Zato, ker smo imeli dodatno komisijo, ki je v 'slepem' procesu pregledala vsako prošnjo in odobrila izjeme, ko so bile te primerne." 

Premier Morrison je na novinarski konferenci med drugim dejal: "Čakamo na njegovo predstavitev in kakšne dokaze nam nudi, da to podpre. Okoliščine namreč niso edinstvene, vprašanje je, ali ima dovolj dokazov, da bi bil upravičen do te izjeme."

Natančnih razlogov za izjemo pri Đokoviću Tiley ni želel razkriti zaradi varovanja osebnih podatkov. Je pa povedal, da se mora Đoković sam odločiti, ali bo razkril razloge zanjo. Srbski mediji namigujejo, da je razlog za izjemo pri Đokoviću celiakija, kronična sistemska avtoimunska bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti za gluten.

Stric Rafaela Nadala in njegov nekdanji trener Toni Nadal je v španskem El Paisu zapisal, da se Đoković mora zavedati, da je "skoraj šest milijonov ljudi umrlo zaradi tega prekletega virusa in številni milijoni so se cepili, ker se zavedajo, da svet to potrebuje". Toni Nadal je dodal še, da upa, da bo Đoković povedal razlog za izjemo, ki jo je prejel.

Zgodba še ni zaključena
Za avstralske medije, ki poročajo o veliki jezi in nerazumevanju javnosti, se je že odzval avstralski premier Scott Morrison. "Preprosto ne bi smelo biti posebnih pravil za Novaka Đokovića, niti približno. Poslušali bomo njegove argumente in dokaze, s katerimi bo utemeljil svojo medicinsko izjemo. Če ti ne bodo upravičeni, bo moral tako kot vsi ostali s prvim letalom zapustiti državo," je dejal Morrison.

Sklicujoč se na avstralski časnik The Age, AFP poroča, da so organi zvezne države Viktorija, katere glavno mesto je Melbourne, kontaktirali državne organe in skušajo rešiti zaplet. Avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je ocenil, da je to izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

Polemike je podžgalo še dejstvo, da prireditelji niso razkrili podlage za izdajo izjeme Đokoviću. Za to po avstralskih pravilih obstaja pet možnosti: da je nekdo v zadnjih šestih mesecih prebolel covid-19, da je resno bolan ali pa imel večjo operacijo, da je imel resne stranske učinke po cepljenju proti covidu-19, da je imel v zadnjih treh mesecih vnetje srčne mišice ali da bi zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavljal nevarnost sebi ali drugim.

Danil Medvedjev in Novak Đoković
Danil Medvedjev in Novak Đoković FOTO: AP

Avstralska javnost je ogorčena
Odločitev, da Đokoviću dovolijo nastopiti na domačem odprtem prvenstvu, je razjezila številne Avstralce. Med tistimi, ki so močno kritizirali odločitev za dodelitev izjeme Đokoviću, je znani avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je to ocenil za izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa. "Ne glede na to, kako dober teniški igralec je, ga ne bi smeli spustiti v državo, če zavrača cepivo," je Parnis po poročanju AFP zapisal na Twitterju.

 Legendarni igralec avstralskega nogometa Kevin Bartlett je na svojem profilu zapisal: "Novak Đoković je najboljši tenisač vseh časov. Pozabite na Roda Laverja, Andreja Agassija, Rogerja Federerja, Peta Samprasa, Rafaela Nadala, Johna McEnroa, Jimmyja Connorsa in Bjorna Borga, ker je Novak osvojil 20 grand slamov, 87 lovorik in milijardo dolarjev. To mu je uspelo, čeprav ni vedel, da ima hudo zdravstveno težavo. Iz nas se delajo norca."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avstralskega tenisača Jamesa Duckwortha je odločitev oblasti presenetila: "Glejte, ne vem, kakšni so kriteriji za izjeme. Komisija naj bi bila neodvisna. Nekako je dosegel kriterije." Poleg njega je na novinarski konferenci sedel Alex de Minaur, ki se je z Duckworthom pošalil, da je bila ta izjava zelo politično korektna, in dodal svoje mnenje: "Mislim, da je to zelo zanimivo. To je vse, kar bom rekel."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poleg številnih objav na družbenih omrežjih, ki milo rečeno niso naklonjene Đokoviću in odločitvi organizatorjev turnirja, se je oglasil tudi britanski tenisač Jamie Murray, brat Andy Murrayja: "Če jaz ne bi bil cepljen, ne bi prejel izjeme, veste. Kljub temu mu čestitam, ker bo lahko nastopil na turnirju."

Po navedbah organizacije ATP, je cepljenih 95 od prve stoterice igralcev na lestvici in kot pravijo, tisti, ki niso cepljeni, tudi niso potovali v Avstralijo.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1638)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
09. 01. 2022 11.33
+1
Tipični srbine hvata krivine...
Soto makikomi
10. 01. 2022 10.43
+1
Ti si ena velika krivina boljs da si tiho prineseš več koristi ... skupnosti ...
Iniesta
07. 01. 2022 19.14
+2
Zakone drzave je potrebno spostovati. Avstralija ni Balkan …
Soto makikomi
10. 01. 2022 10.00
Ja kaj pa je Avstralija mogoče raj na zemlji ali kaj ...?
Minimoj
07. 01. 2022 11.23
-3
Da sem jest on mene Avstralija več nebi videla.
Soto makikomi
10. 01. 2022 10.09
Curie
07. 01. 2022 09.41
+1
Da je cepljenih 95 od 100 pa res ne bo držalo. O kod vam ta informacija??
apodgra
07. 01. 2022 08.26
+3
Zvezdnik gor ali dol. Tako se pravilno ravna. Zakaj bi bil on izjema . Veliki nadutež , ki si misli . da se svet vrti samo zaradi njega. Tistega , ki mu je poskrbel to lažno potrdilo o prebolelosti, takoj poslati za rešetke. Tako je, če nekomu slava in denar stopi v glavo. Tudi on je storil prekršek oziroma je sodeloval pri izdaji lažnega potrdila, zato bi ga morala mednarodna teniška organizacija suspendirati . Vsi ti vrhunski športniki se obnašajo nič preveč vzorno mladim . Poanta vsega tega je ,če si slaven in bogat , lahko počneš vse ,kar ti pade na pamet.
Soto makikomi
10. 01. 2022 10.33
Pozanimaj se malo o Noletu koliko je denarja dal v dobrodelne namene za otroke ipd. Sploh ni nadutnež je čisto normalen človeški proti ostalim tenisškim šminkerjem, ki tudi nekateri nosijo roza obleko in lezejo v ta zadnjo BIL Gatesu in eliti za rešetke je treba poslati te ki vršijo teror nad bogim narodom ,ki se itak bori za prezivetje ta slava slava in bogatstvo športnikov pa je malenkost proti bogatstvu onih kateri to nekaterim športnikom šampionom počnejo
Aleks Lin
06. 01. 2022 20.34
+3
Noben ni zares cepljen,ampak so jim priskrbeli potrdila.
Oknats Oknimod
06. 01. 2022 15.10
+10
Končno gre svet po regelcih, ni izjem..
Prinašalec
06. 01. 2022 14.36
+11
Đoko, igralec si dober, pravila so pa zato, da se spoštujejo.
Soto makikomi
10. 01. 2022 11.22
ko bi jih vsi ostali spostovali ok vendar sj ves da ne spostujejo tako da zakaj bi jih tudi on a ne
minnaema@yahoo.com
06. 01. 2022 14.25
+6
Ej, ej ej, če je prepoved ZA VSE NEcepojene- naj tako tudi velja....nobeden NE more biti "KREUZUS" če to NI & .ali je to iracionalna reklama -saj se zna za koga
okram123
06. 01. 2022 12.48
-2
Kaj se neki bunijo ti angleški plebejci tam dol. Ojej
Soto makikomi
10. 01. 2022 11.22
BLAŽ Knez
06. 01. 2022 12.44
+2
Doko zaprli, sarica osvobodili????kam pelje ta svet
Prinašalec
06. 01. 2022 14.30
+4
roten
06. 01. 2022 11.51
+2
sedaj vojna napoved avstraliji s strani bg
Soto makikomi
10. 01. 2022 11.22
Biribombiribom
06. 01. 2022 11.47
+1
V razmislek; najverjetneje je NoVAX PCR negativen, torej zdrav človek! Še poklukar vam je včeraj povedal, da za Omikorom zbolijo tako cepljeni kot necepljeni in ga širijo. Torej zaradi političnega egotripa ne spustijo dokazano zdravega človeka igrat
odpisan2x
06. 01. 2022 08.47
+5
pa kaj so se avtralci silil saj je ves čas govoril,da na tem turnirju ne bo igral
totnhem
06. 01. 2022 08.47
+6
Jaz sem srb,jaz sem srb,jaz sem seb,meni ne morete nič.Malo morgen za vse so pravila enaka, bravo Avstralija.
Curie
07. 01. 2022 09.43
+0
Ti kar aplaudiraj nacistični državi, bomo videli koliko časa boš še.
jodr
06. 01. 2022 08.46
+7
Pravilno! Na prvi avion in via Srbija. Pa vse stroške mu zaračunat.
Soto makikomi
10. 01. 2022 10.39
Tebe bi jz posadil v raketo pa iztrelil via Mars da ne trosiš gluposti na zemlji ...
Mejduš
06. 01. 2022 08.45
+6
ne more vse dosedči če bodo ga zavrnili bo letel po zraku
Soto makikomi
10. 01. 2022 11.25
odpisan2x
06. 01. 2022 08.43
-11
džoko naj na hitro sam organizira turnir v neki neki normalni državi.avstralijo naj pa briše iz teniškega zemljevida
Prinašalec
06. 01. 2022 14.32
+7
apodgra
07. 01. 2022 08.29
+3
Odpisani , zate je Avstralija nenormalna država . A ti si pa normalen ?
radar
06. 01. 2022 08.39
+9
Edino pravilno. Pravila so za vse enaka. Slovenija, uči se!
patria
06. 01. 2022 08.37
+2
Trstenjakova......dobro jutro.