Drugi športi

Bachov poklon Slovencem: Majhna država, a pravi gigant v športu

Tacen, 21. 09. 2020 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach se je v kajakaškem centru v Tacnu pri Ljubljani srečal s slovenskimi športniki, kandidati za olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto. Dopoldanske pogovore pri predsedniku vlade Janezu Janši je ocenil kot uspešne.

Bach (na fotografiji) je leta 2013 prevzel vodenje Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Bach (na fotografiji) je leta 2013 prevzel vodenje Mednarodnega olimpijskega komiteja. FOTO: AP

Thomas Bach je znova zatrdil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da prihodnje leto pripravijo olimpijske igre, prestavljene iz letošnjega leta zaradi pandemije novega koronavirusa, četudi še vedno velja po svetu veliko potovalnih omejitev, karanten, različnih pogojev za treninge in tekmovanja.

Slovenskim olimpijcem, od 116 kandidatov za OI se jih je zbralo nekaj manj kot 50 iz 14 različnih športnih panog, je zagotovil, da bodo v japonski prestolnici nared tako olimpijska vas kot tekmovališča. Mok ta čas skupaj z organizacijskim odborom in japonsko vlado pripravlja različne scenarije izvedbe iger, tako kar se tiče prisotnosti gledalcev kot pogojev pred in med igrami za priprave in nemotena tekmovanja športnikov.

'Gigant v mednarodni športni konkurenci'
"Slovenija je majhna država, po velikosti in po številu prebivalstva, ampak je ne glede na to pravi gigant v mednarodni športni konkurenci, fenomen tako v zimskih kot poletnih, posamičnih in ekipnih športih. Gotovo športniki čutite izjemno in nedeljeno podporo vsega naroda. Trenerji so ključ do uspeha, tu ste izjemni, prav tako imate potrebne objekte za tekme in treninge," je uvodoma dejal Bach.

"Dober pogovor smo imeli s premierjem (Janezom, op. a.) Janšo, kar je pomembno tudi v luči predsedovanja vaše države Evropski uniji v drugi polovici naslednjega leta. Tam so bili poleg vodstva Olimpijskega komiteja Slovenije tudi ministrica za šport Simona Kustec in državni sekretar za šport Marjan Dolinšek. Očitno je bilo, da si Janša in vlada prizadevata za pomoč športu, ker se zavedata njegove vloge v družbi, ki je posebej pomembna v času te zdravstvene krize," je ocenil Bach. Nekdanji nemški športnik je dejal, da mu je premier Janez Janša povedal, da vidi šport tudi kot eno izmed sredstev za izhod iz sedanje krize.

'Slovenija mora prevzeti pobudo za zaščito evropskega modela športa'
"Vlada je podprla šport ne le na nacionalni ravni, ampak tudi na mednarodni. Pomembno je, da Slovenija po prevzemu predsedovanja prevzame tudi pobudo v EU, da se zaščiti evropski model športa, da bi ostal del civilne družne, na prostovoljni osnovi in solidarnosti. Da šport ne bi bil obravnavan le kot posel, saj pri tem ne gre za isto stvar, kot denimo pri prodaji avtomobilov. Mora se ohraniti ali še povečati pomoč nacionalnim panožnim zvezam, klubom in tudi nacionalnim olimpijskim komitejem, ki veliko prispevajo družbi," je srečanje povzel Bach.

Med navzočimi športniki so bili tudi nosilci medalj iz evropskega prvenstva konec prejšnjega tedna v Pragi, ki so se pred srečanjem spustili po tacenskih brzicah. Visokega gosta sta pozdravila predsednik Kajakaške zveze Slovenije (KZS) Andrej Ribič in vodja slovenske olimpijske reprezentance Miroslav Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmah, tudi dvema zlatima olimpijskima, najuspešnejši slovenski športnik. Bach pa se je pred tem zapletel v sproščen enourni pogovor z olimpijci, ki so imeli zanj tudi precej vprašanj.

"Živimo v časih velike negotovosti. Na koncu bodo OI prihodnje leto velika luč upanja, optimizma, solidarnosti in enotnosti," je izpostavil Bach. Zatrdil je, da bo Mok pomagal nacionalnim komitejem in mednarodnim panožnim zvezam, da bi bilo možno lažje pridobiti vize za treninge in kvalifikacijska tekmovanja za OI.

Olimpijski krogi v Tokiu, kjer naj bi se prestavljene igre odvile v letu 2021.
Olimpijski krogi v Tokiu, kjer naj bi se prestavljene igre odvile v letu 2021. FOTO: AP

Podeljenih 52 odstotkov olimpijskih kvot in mest
"Kvalifikacije za OI bodo ena najzahtevnejših zadev v naslednjem obdobju in so ta čas v različnih fazah glede na posamezne športe. Doslej je bilo podeljenih 52 odstotkov olimpijskih kvot in mest. Preostale bomo morali še dodeliti. Najlažje bo to šlo v individualnih športih, ki niso kontaktni. Pri slednjih so še precejšnje omejitve zaradi pandemije. V judu, rokoborbi, boksu in karateju mednarodne zveze pripravljajo zdravstvene protokole za kvalifikacije, ki bodo naslednje leto. Tudi za ekipne športe menim, da bodo kvalifikacije lahko normalno končane. Atletika je kvalifikacijsko obdobje od marca ustavila in jih bo nadaljevala prihodnje leto," je Bach prepričan, da ne bo olimpijcev, ki bodo to postali za zeleno mizo.

Bach je potrdil, da se še ni srečal ali govoril z Jošihidom Sugo, ki ga je 16. septembra japonski parlament izvolil za novega premierja. Slednji je bil dolgoletni generalni sekretar vlade in je dejal da bo nadaljeval politiko svojega predhodnika Šinza Abeja. Ta je odstopil zaradi zdravstvenih razlogov, bil je velik zagovornik OI v Tokiu že od procesa kandidature naprej.

"Novi predsednik japonske vlade se je zavezal, da bodo igre uspešne, ter s tem nadaljeval delo Abeja. To mi je zatrdil v sporočilu dan po izvolitvi. Kmalu bova imela telefonski pogovor na temo OI. Delamo z roko v roki z japonsko vlado in metropolitanskim vodstvom Tokia, kot smo doslej," je zatrdil Bach in dodal, da jih čaka še precej izzivov, tudi finančnih, "a je vse možno opraviti z dobro voljo in v duhu prijateljstva".

Obisk Slovenije sklenil s 50.000 dolarjev dobrodelne donacije
Bach je enodnevni obisk Slovenijo zvečer končal z dobrodelnim dogodkom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), na katerem šest let zbirajo denarna sredstva za Fundacijo Miroslava Cerarja za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij. Mok ji je nakazal 50.000 ameriških dolarjev (42.495 evrov). Cerar je ob koncu dobrodelnega dogodka sporočil, da so v ponedeljek skupaj zbrali 120.000 evrov, akcija pa bo v naslednjih dnevih še potekala. Še pred popoldanskim druženjem v Tacnu je Bach obiskal grob Janeza Kocijančiča, ki je po hudi bolezni preminil 1. junija. Štiri dni pozneje je kot tretji Slovenec po Cerarju in Leonu Štuklju posthumno prejel srebrni red Moka. V ponedeljek so posthumno zanj njegovi družini izročili še visoko priznanje Evropskih olimpijskih komitejev, ki jih je Kocijančič vodil od leta 2017. Obisk Bacha se je začel v prostorih predsednika vlade Janše.

"Govorili smo o vlogi športa v časih pandemije novega koronavirusa, ko je šport lahko ena izmed rešitev, predvsem pri podpori ljudem za ohranjanje fizičnega in psihičnega zdravja. Ugotovili smo, da je pri tem zelo pomembna pomoč države. Prav tako smo govorili o OI v Tokiu ter predsedovanju Slovenije Evropski uniji v drugi polovici naslednjega leta," je pogovore kot zelo pozitivne ocenil generalni sekretar OKS Blaž Perko.

Mok je ob tej priložnosti v Ljubljani pripravil tudi svojo sejo v spomin na Kocijančiča. "Ko je preminil, Bach zaradi potovalnih omejitev ni mogel priti v Slovenijo. Našo državo je drugič obiskal ob prvi možni priložnosti, dva dneva pred dnevom športa, ki ga bomo prvič kot praznik pri nas obeležili v sredo," je dodal Perko.

Čeferin: Lahko rečem, da EP naslednje leto bo, lahko pa bi prišlo še do kakšnih prilagoditev
Aprila 2016 je Bach prvič prišel v Slovenijo, tedaj je med drugim odprl muzejski del prostorov OKS v ljubljanskem BTC. Nemški pravnik in nekdanji olimpijec je bil tokrat boter prireditve Fundacije Miroslava Cerarja. Eden izmed osrednjih rekvizitov je bila rumena majica, s katero je prišel v cilj in jo je podpisal zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Tadej Pogačar. Šla bo na dražbo na Radiu Slovenija za novo akcijo OKS, za botrstvo mladih športnikov. Na tem dogodku so bili ob številnih nekdanjih in sedanjih slovenskih športnikov prisotni visoki gostje. Med drugimi sta prišla tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin in nekdanji ukrajinski atletski zvezdnik in pozneje športni funkcionar Sergej Bubka.

"Če bi me kdo januarja vprašal za usodo letošnjega evropskega prvenstva v nogometu, bi upal staviti karkoli, da prvenstvo nedvomno bo. Potem se je vse spremenilo. Sedaj lahko rečem, da EP naslednje leto bo, lahko pa bo prišlo še do kakšnih prilagoditev. Takih, da gredo potem stvari na bolje, je bilo letos že zelo veliko," je dejal Čeferin. Bach je Čeferinu ob tej priložnosti predal skrbništvo nad Cerarjevo fundacijo za eno leto.

"Aleksander je človek, ki vidi stvari širše, prek nogometnih in športnih okvirov, ter je zato prava oseba za prevzem skrbništva nad fundacijo," je menil predsednik globalnega olimpijskega gibanja. Tudi on je zatrdil, da bo Mok storil vse, kar je mogoče, da bi OI v Tokiu pripravili naslednje leto v korist človeštva "kot luč na koncu tunela." Izpostavil je pomoč Moka socialno zapostavljenim, pod okriljem Moka med drugim na OI nastopa reprezentanca beguncev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mosqito
22. 09. 2020 12.01
+1
AVE JANŠA IN NJEGOVA VLADA.
enakatalena
22. 09. 2020 11.45
+7
Roko na srce, država bolj malo naredi za to, da so naši športniki vrhunski. Za vsakim uspešnim športnikom stoji družina, ki vlaga čas in denar v svojega perspektivnega otroka.
Misty2
21. 09. 2020 21.05
+7
V balinanju smo blesteli že pred leti pa tega niste pisali zdaj pa smo velesila v športu ker imamo kolesarja ki je zmagal na tour de france
real....
21. 09. 2020 21.39
+3
KladivoSi
21. 09. 2020 20.23
+1
Dejte no, še šport morate politično popljuvat. Idite rajš kamne štet.
Portolonca
21. 09. 2020 19.38
-12
Dokler smo bili v Jugoslaviji smo bili NIKO in NIŠTA..dokler je bil Komunizem smo bili Jugoslovanski JAPEKI..komunjare pa so si šli uvoz največjih ballkanskih socialnih in umskih revežev..na tem so gradili svoj mit svoj NOB prdizanščino, kozovčarstvo in uničevali vse kar je bilo Slovenskega. Danes smo ponosni, da je Jugo KUGO pobralo, upamm da bo še te Borce ki smrdijopo copresah, ilovici.. zravem Komunizem FDV to je nujen ne pa zadosten pogoj za razcvet, razvoj in prihodnost mlade generacije, SMRT, Komunizmu FAJONIZMU in normalno prihodnost mladim, ki niso dolžno plačevati penzije Borcem NOB ja letnika 43. starim 20 let...
SOKI
21. 09. 2020 21.15
+6
Da te ni sram. Nevedno zlivaš gnojnico po nečem, kar nimaš pojma. Namesto slavljenja uspeha športnikov, ki sami vlagajo največ in so tisti ki žrtvujejo maksimum sebe, se spuščaš v izlivanje tvoje nevednosti v svetovni splet. Če si se že lotil teh tem, kaj pa ponujaš v svoji reviziji zgodovine? Povzdigovanje kolaboracionizma, fašistično iztrebljanje svojega naroda? Če ti ni jasno, da je tako osnova OF in NOB ter plebiscita 91 uspeh v združenju različnosti, premagovanju različnih mnenj. Sramota si za svoj narod!
resslovenka
22. 09. 2020 10.24
+2
Posebej JJ in desničarska horda je pripomogla k uspehu naših športnikov, po tvoje, a ne? Ne vem kolk si stara, vem pa da si v "hrib obrnjena". Že v bivši državi je bilo mnogo slovenskih športnikov, ki so ponesli ime Slovenije v svet. S trdim in vztrajnim delom in ob pomoči nas, državljanov. Danes se znana imena uspešnih športnik kalijo v tujini, pa vedno povedo od kod prihajajo. Ponosni so na svoje korenine. JJ jim ni dal nič, prav nič! Zato si ne prisvajajte njihovih zaslug. Športniki so edino kar dviga visok nivo spoštovanja Slovenije v svetu. In ti so naš narodni ponos. Sem ti jasno razložila??? Preberi še enkrat!!! 😎
Castrum
21. 09. 2020 19.18
+1
Točno tako, Slovenija je prava športna velesila. Do leta 1991 nam je Beograd v Jugi dovolil samo "smučati", ko smo pa končno dobili svojo državo, smo šele lahko dokazali svoje kvalitete v ostalih športih. In to več kot uspešno, saj smo glede na uspehe na število prebivalcev, najboljša nacija od bivših republik. Slovenija🏆
Kollerik
21. 09. 2020 19.37
+5
Najboljša tudi v kraji.... hvala tvojim lopovom.
resslovenka
22. 09. 2020 10.27
+2
Še en "v hrib obrnjen". Marsičesa ne veš. Zato molči. Vse nam je bilo dovoljeno. V košarki, gimnastiki, vodnih športih, rokometu, nogometu.. Pojma nimaš. Navadno desno trobilo si, zato pišeš neresnice. 😎
BITINOVINAR
21. 09. 2020 19.15
+0
Živela demokracija!
Kollerik
21. 09. 2020 19.36
+8
real....
21. 09. 2020 21.44
+0
resslovenka
22. 09. 2020 10.28
+1
Hasan
21. 09. 2020 18.52
+7
Ja,res je-imamo odlične športnike in podpovprečne politike.In to že 20 let.Kar je pa sedaj na oblasti, je pa sramota za državo in za vse državljane.Me ne čudi,da se sposobni in pošteni ljudje ne vključijo v politiko,ker nihče noče pasti v to greznico in se ubadati s to prostaško in kleptomansko politiko,ki ji je cilj samo napolniti žepe za nadaljnjih 50 let.Športniki pa ODLIČNI!!!
ina5785
21. 09. 2020 18.56
-1
Hasan - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
jugatneme
21. 09. 2020 18.57
+2
...kaj 20 let, slabi so že vsaj 75 let - popušili kjer se je dalo...nestrokovni in nesposobni
Bonsa
21. 09. 2020 19.05
+7
Se ne strinjam v celoti. Informacijska pismenost v državi je na zelo nizki ravni in za to na volitvah zmagujejo pokvarjeni politiki, ki to izkoriščajo. To, da je Janša že tretjič premier je živ dokaz za to. Če voliš ljudi, ki državo peljejo v napačno smer pač ne moreš pričakovati čudežev. Pri nas pa volimo prav takšne, pričakujemo pa čudeže kar nam daje tudi izkrivljeno sliko.
Hej Slovani
21. 09. 2020 19.18
+0
Pa ta gospod ve s kom se je pogovarjal? Da pri temu kriminalcu nikoli ne veš kdaj te bo v hrbet zabodel? Če se ne bo samo enkrat strinjal s tem kriminalcem, da ga bo takoj povezal s Kučanom?
Castrum
21. 09. 2020 19.21
-3
Halo! Pa kaj je z vami? Tema so športni uspehi Slovencev, ne pa politika!!!!!!!!!!!