Drugi športi

Bach: Vsak dan smo podvomili o izvedbi iger

Tokio, 20. 07. 2021 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
4

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach verjame, da bodo poletne olimpijske igre v Tokiu pomemben signal v boju človeštva proti novemu koronavirusu. "Olimpijske igre bodo ljudem vlile upanje za prihodnost," je dejal ob začetku seje izvršnega odbora Moka v Tokiu.

Šinzo Abe Thomas Bach
Šinzo Abe Thomas Bach FOTO: AP

Na seji tri dni pred uradno otvoritvijo iger, ki so bile preložene za leto dni zaradi pandemije covida-19, je Thomas Bach priznal, da je bilo v Moku v zadnjem letu veliko dvomov glede organizacije iger. "Vsak dan smo podvomili in bile so tudi številne neprespane noči," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Kot je dodal, je olimpijski oder v Tokiu zdaj pripravljen, da bi športniki iz vsega sveta lahko na njem "blesteli in navdihovali svet". Zbrane je nagovoril tudi japonski premier Jošihide Suga, ki je prepričan, da se po "hoji v dolgem predoru zdaj vidi svetloba". Ob tem je dejal, da težke okoliščine izvedbe iger v Tokiu ne bodo zmanjšale njihovega pomena. V ospredju je zaščita zdravja domačega prebivalstva in olimpijskih gostov iz tujine, je dodal Suga. Prireditelji so se pri pripravah na igre soočali s številnimi preizkušnjami in nizko javno podporo za izvedbo iger zaradi skrbi, da bi prihod na tisoče udeležencev iger vodil v razmah okužb na Japonskem. V japonski prestolnici je med igrami razglašeno izredno stanje.

"V zadnjih 15 mesecih smo morali sprejeti številne odločitve na nejasnih temeljih. Vsak dan smo se soočali z dvomi. Veliko smo se pogovarjali in razmišljali," je na seji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še pojasnil Bach. "Vse to je vplivalo na nas, vplivalo je tudi name. Da bi lahko danes stali tu, smo morali vliti upanje in nakazati pot iz te krize," je še dodal prvi človek svetovnega olimpijskega gibanja. Bacha je med obiski različnih mest na Japonskem v zadnjih dneh pričakalo več manjših protestov. Zadnja anketa časopisa Asahi Shimbun še vedno kaže, da je večina Japoncev proti izvedbi iger. Delež nasprotnikov je pri 55 odstotkih. A za Bacha izvedba iger predstavlja "izhod iz temnega tunela". "Odpoved nikoli ni bila možnost za nas. Mok nikoli ne zapusti svojih športnikov ... To smo naredili zaradi športnikov," je dejal o izvedbi iger.

Olimpijske igre, ki bodo zaradi posebnih razmer potekale brez gledalcev, se bodo uradno odprle v petek, nekatera predtekmovanja pa se bodo začela že v sredo. Trajale bodo do 8. avgusta.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Hojs
20. 07. 2021 19.00
kake olimpijske igre so to..tak kod da bi napokopaliscu ..sportal..v anliji pa fudbal prve lige he he
Bojan Hojs
20. 07. 2021 09.59
+0
vsi sportniki bi morali odpovedat..pa se naj japoncki sami lovijo po stadionu
na22mor
20. 07. 2021 09.03
+2
O.I brez gledalcev bi bile lahko tudi v Celje
TEDOxy50pMEDO
20. 07. 2021 08.23
+3
"Olimpijske igre bodo ljudem vlile upanje za prihodnost" Še eno politično nakladanje. Japonci od OI ne bodo imeli nič veselja, ker jih bodo lahko gledali tako kot mi - samo na tv oz. internetu.