Drugi športi

Izjemni Bautista na Nizozemskem poskrbel za 400. zmago Ducatija

Assen, 23. 04. 2023 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.B., M.J.
Komentarji
1

Tretji dirkaški vikend v razredu Superbike je bil povsem v znamenju Alvara Bautista. Potem ko je v soboto prišel do prve zmage na Nizozemskem, je v nedeljo slavil tako na skrajšani dirki Superpole kot tudi kasneje na popoldanski glavni dirki. Drugi je bil Toprak Razgatlioglu, tretji pa Andrea Locatelli, ki je izkoristil napako Jonathana Ree. Britanec je namreč končal v pesku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvič v novi sezoni se je zgodilo, da so si trije "kralji" razreda Superbike – Alvaro Bautista, Jonathan Rea in Toprak Razgatlioglu – delili prvo startno vrsto. Turški dirkač je glavno dirko tretjega dirkaškega vikenda sezone začel odlično, saj je hitro prehitel Reo, 19 krogov pred koncem pa še dotlej vodilnega Bautisto. Po le nekaj sekundah v vodstvu pa si je Razgatlioglu privoščil napako, po kateri je padel na tretjo pozicijo, iz katere je dirko tudi začel. 

Vodilna trojica se je še naprej borila med seboj, zavoljo številnih prehitevanj pa tudi izgubljala prednost pred zasledovalci. Tako se ji je na četrtem mestu hitro približal Axel Bassani, ki pa je lahko ritmu najboljšim sledil le nekaj krogov.

16 krogov pred koncem se je troboj za zmago skrčil na dvoboj, saj je v devetem zavoju po lastni napaki v pesku končal Jonathan Rea. Bautista je to izkoristil, saj je svoj tempo še izboljšal, po čemer mu Razgatlioglu ni uspel slediti. Razlika se je iz kroga v krog večala, tako da 38-letniku v zaključku ni bilo treba tvegati in je le še previdno pripeljal v cilj, kjer je slavil že osmo zmago to sezono. To je bila obenem jubilejna 400. zmaga italijanskega Ducatija v razredu Superbike.

Drugi je bil brez večjih težav Toprak Razgatlioglu, ki pa se je zagotovo spogledoval tudi z najvišjo stopničko. Na najnižji stopnički pa je zaključil Italijan Andrea Locatelli, ki je v boju za tretje mesto na koncu ugnal že omenjenega Bassanija. Slednji je v cilj pripeljal kot četrti, a so mu organizatorji na koncu vzeli eno mesto zaradi krajšanja linije. Tik pod odrom za zmagovalce je tako pristal Dominic Aegerter.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bautista na dirki Superpole stvari hitro postavil na svoje mesto

Dirko Superpole je za nekaj minut prestavila nezgoda v ogrevalnem krogu, ko je imel nekaj težav s svojim motociklom Loris Baz, po čemer se je na stezo v Assnu razlila tekočina. Zaradi čakanja in programa, ki je še sledil, so organizatorji uvodno nedeljsko preizkušnjo z 10 skrajšali na osem krogov. 

Odličen start je uspel Rei, ki je že pred prvim zavojem prehitel Bautisto, a je Španec hitro pokazal, zakaj je vodilni v skupnem seštevku, saj se je že pred koncem prvega kroga znova zavihtel na prvo pozicijo. Že omenjeni trojici, ki v tej sezoni močno izstopa, se je v boju za zmago pridružil še Alex Lowes, ki tretjemu, Razgatliogluju, ni pustil dihati.

Bautista je iz kroga v krog nizal boljše čase, razlika pred drugim Reo se je večala in hitro je postalo jasno, da Španca, če le ne bo storil napake, tudi tokrat ne bo ujel nihče. Prekaljeni 38-letnik je do konca unovčil vse svoje izkušnje in ohranil prvo mesto. Britanec Rea je bil drugi, medtem ko njegovemu rojaku Lowesu ni uspel napad na Razgatliogluja za uvrstitev na stopničke. 

Alvaro Bautista je v tej sezoni zaenkrat skoraj nedotakljiv.
Alvaro Bautista je v tej sezoni zaenkrat skoraj nedotakljiv. FOTO: Superbike

Bautista: Že dolgo se nisem tako dobro počutil

"Danes smo se uspeli izboljšati, ampak sem še vedno nekoliko počasen v zavoju številka 11. Ritem je neverjeten, Alvaro in Jonathan sta izjemna, jaz pa na limitu. S tretjim mestom sem zadovoljen in že pogledujem proti glavni dirki," je po zaključeni dopoldanski preizkušnji povedal turški dirkač. 

Rea je dodal: "Zelo sem užival. Upam, da bom popoldan še boljši. V garaži so mi pripravili odličen motocikel, ki je bil boljši kot v soboto. Ritem je bil res vrhunski. Jaz sem bil hitrejši v nekaterih odsekih, on (Bautista, op. a.) pa v drugih. Zares sem užival, hvala ekipi in čestitke Alvaru za zmago." 

Pričakovano pa je bil z izkupičkom na prvi nedeljski preizkušnji najbolj zadovoljen zmagovalec Bautista, za katerega je bila to že sedma zmaga sezone. "Dirka Superpole je bila izjemno hitra. Zjutraj smo na motociklu spremenili nekatere nastavitve. Na ogrevanju sem se počutil zelo dobro, četudi je bila steza nekoliko razmočena. Te občutke sem uspel ohraniti. Presrečen sem, ker se na motociklu že dolgo nisem tako dobro počutil. Upam, da bom na daljši dirki pripravil šov za tukajšnje navijače."

Španec najboljši tudi v soboto

Po treh tednih premora so znova zahrumeli motorji v svetovnem prvenstvu Superbike. Uvodna preizkušnja na veliki nagradi Nizozemske je v soboto pripadla Špancu Alvaru Bautisti, ki je tako še povečal prednost v skupnem seštevku. Drugi je dirko zaključil Britanec Jonathan Rea, tretji pa je bil Turek Toprak Razgatlioglu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
23. 04. 2023 10.29
+2
Brez poškodb je letos Bautista že danes svetovni prvak 2023.