Drugi športi

Po novi rdeči zastavi v Barceloni nova zmaga Bautiste

Barcelona, 06. 05. 2023 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.J., J.B., M.D.
Komentarji
8

Barcelona gosti četrti dirkaški vikend sezone v razredu Superbike. V skupnem seštevku močno vodi aktualni šampion Španec Alvaro Bautista s 174 točkami, drugi Turek Toprak Razgatlioglu jih ima 118. Španec je vlogo favorita opravičil tudi z najboljšim časom kvalifikacijske dirke, uspel mu je celo rekord steze. Drugi čas je presenetljivo dosegel Švicar Dominique Aegerter, tretjega pa Otočan Jonathan Rea. Omenjena trojica je zasedla mesta v prvi liniji osrednje dirke dneva, ki smo jo prenašali na VOYO. Tudi ta dirka je bila zaradi padca prekinjena z rdečo zastavo in tudi na tej dirki je slavil kdo drug kot Bautista.

Več videovsebin
  • Rdeča zastava na jutranjem Superpolu
    03:47
    Rdeča zastava na jutranjem Superpolu
  • Vrhunci sobotnih kvalifikacij razreda Superbike
    01:42
    Vrhunci sobotnih kvalifikacij razreda Superbike
SBK Katalonija
SBK Katalonija FOTO:

Spomnimo, tretji dirkaški vikend v razredu Superbike je bil povsem v znamenju Alvara Bautista. Potem ko je prvi dan prišel do prve zmage na Nizozemskem, je v nedeljo slavil tako na skrajšani dirki Superpole kot tudi kasneje na popoldanski glavni dirki. 

Izjemni Alvaro Bautista je na tretji dirki sezone, ko je šlo za VN nizozemske, Ducatiju privozil jubilejno 400. zmago. Tudi na VN Katalonije v Barceloni je ves čas dominanten.

Drugi je bil Toprak Razgatlioglu, tretji pa Andrea Locatelli, ki je izkoristil napako Jonathana Ree. Tudi lani je bil na VN Katalonije v Barceloni najboljši prav premočno vodilni v skupnem seštevku Bautista, ki je dobil obe glavni dirki, prav tako pa tudi Superpole preizkušnjo. 38-letnik se lahko pohvali tudi s tem, da s časom 1.41,135 drži rekord steze na dirkališču v Barceloni. Španec je konkurenco na petkovem drugem prostem treningu za seboj pustil za več kot tri desetinke. Še najbolj se mu je približal moštveni kolega Michael Ruben Rinaldi, ki je dobro formo nakazal že dopoldan z najboljšim časom uvodnega treninga. Tretji najboljši petkov čas je pripadel Jonathanu Rei, ki je za Bautisto zaostal že za več kot pol sekunde. Toprak Razgatlioglu, prvak izpred dveh let, je bil popoldan bolj zadržan na šestem mestu, skupno pa je bil četrti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi sobota se je začela s prevlado dominantnega Bautista 
Da je še naprej dominanten v razredu Superbike, je aktualni šampion potrdil najprej, kot rečeno, na petkovem prostem treningu, nato pa še na sobotnem jutranjem ogrevanju pred Superpole dirko, ko je nizal najboljše čase kroga in potrdil, da je na obeh sobotnih preizkušnjah nesporen favorit in bi bilo vse drugo kot nova Špančeva zmaga veliko presenečenje. "Čeprav se mogoče na televiziji zdi drugače, zmagovati dirke v razredu Superbike nikakor ni enostavno. Skušal bom dati vse od sebe, kot sem to storil nazadnje (na VN Nizozemske, op. a.). Hitreje kot sedaj ne morem dirkati. Čeprav morda kdo misli, da vozim z 'eno roko', ni tako. Verjemite mi, da je raven tekmovanja tako izjemno visoka, da moraš biti vedno na meji," je po prevladi na petkovih prostih treningih in sobotnem ogrevanju skromno povedal Alvaro Bautista. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sobotni program so odprle kvalifikacije pod delovnim naslovom Superpole preizkušnje. Dirkače so pričakali odlični pogoji na stezi v Barceloni. Kljub temu je bilo na stezi kar nekaj padcev, na srečo brez hujših posledic, a je rdeča zastava prekinila dogajanje na stezi le nekaj minut pred uradnim koncem. Zaradi nje je bil še posebej razočaran Bautista, ki ga je rdeča zastava zaustavila ravno med hitrim krogom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nazadnje je dirkače zaustavil spektakularen padec Kawasakijevega "manekena" Alexa Lowsa, ki se je za 32-letnega Otočana srečno končal, je pa ob njegovem padcu steklo nekaj tekočine, zato je organizator prekinil dogajanje na stezi. In to le dobri dve minuti pred koncem kvalifikacij. Prisilna pavza je trajala kar nekaj časa, saj so se organizatorji trudili čim bolj očistiti cestišče. Ko je v Barceloni znova vse skupaj steklo, so imeli dirkači na voljo čas le za en hiter krog, tako da so skušali čim bolje izkoristiti preostali čas kvalifikacij. Odlično se je izkazal Švicar Dominique Aegerter z drugim časom, tretjega pa je podpisal Britanec Jonathan Rea

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omenjena trojka si je zagotovila tudi prvo startno linijo na osrednji dirki dneva. "Upam, da je z Alexom Lowsom vse okej. Kar se moje predstave tiče, lahko rečem, da sem imel srečo, da sem še ujel zadnji hitri krog. Prva vrsta na dirki je seveda super stvar," je po tretjem mestu povedal Rea. "Fantastično, kaj naj rečem drugega? Drugič sem v prvi vrsti in občutek je odličen. Upam, da bom tudi na dirki z dvajsetimi krogi podobno uspešen," je po sobotnem Superpolu povedal Aegerter. "Vesel sem. Za mano je najboljši čas v zgodovini, kar me navdaja s ponosom. Vsaka preizkušnja je nova zgodba, zato sem bom osrednje dirke lotil nadvse resno," pa je povedal dominantni Bautista.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi druga dirka dne je bila prekinjena zaradi padca Čeha Oliverja Koniga v prvem krogu. Po krajši pavzi se je dirka nadaljevala. Na koncu ni bilo presenečenja in Bautista je znova slavil. Tokrat pred Toprakom Razgatlioglujem in Jonathanom Reo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbrman
08. 05. 2023 16.58
-4
Sicer se sliši iz Dorne ,da bi naj Ducatiju vzeli 250 obratov Kawa bi naj dobil 250 obratov ...No pricurljala je vest ,da so vodilni pri Ducatiju besnelo po garaži in vložili protest, da se najboljsih ne bi smelo kaznovati ,češ naj se kaznuje tiste,ki delajo slabo .Pozabljejo pa ,da so pri Ducu 2,3 lete nazaj slabo delali in so Japonce omejili pri obrtljajih ,sami so jih lahko povečali ,toliko o slabem delu...
motorist_mb
06. 05. 2023 15.15
+0
Bau bravo ampak nezanimiva dirka!
1butnskala
06. 05. 2023 13.16
-6
Zadnja sprememba Ducati 16100, Kawasaki 14600, Honda 15600, Yamaha 14700....
cbrman
07. 05. 2023 09.13
-7
No ,ko so pri Kawi leto ali dve nazaj posodobili serijski motor in hoteli od Dorne prejeti dovoljenje za zvišanje obrtljajev , so jim ti papceki veselo odbrusili, da so spremembe na serijskih motorjih premale in zaradi prevelikih stroškov razvoja ni dovoljeno zvišati obrtljajev....Pa Jade sedaj ,ko imajo Duki 1500 obrtljajev več zamrznes razvoj motorjev zaradi stroškov..Ja, no ne vem zakaj pol ne naredijoWSBK prvenstvo monomarke... Bi zmeraj Ducati zmagoval .....
cbrman
06. 05. 2023 08.39
-8
Batista je dober voznik.Kako dober je, je pokazal na nekonkurenčni Hondi par let nazaj...Da pa Ducati tako premočno zmaguje skrbi Dorna sama s svojimi čudnimi pravili....No gledanje kako povprečni vozacek zmaguje na motorju, ki lahko ima 2000 obrtljajev več kot konkurenca, pač ni gledljivo.
Bolcn
06. 05. 2023 10.59
+7
Ka majo obrati veze. Važno je kolk motor da od sebe...
disorderliness
06. 05. 2023 14.05
-11
Ka ma veze kolk da motor od sebe, važno kolk potegne.
cbrman
07. 05. 2023 09.03
-7
Zato so nekaj let nazaj Kawo omejili pri obratih , ker so zmagovali Iz dirke v dirko , kar šefom pri Dorni ni bilo všeč..sedaj umetno zmagujejo drugi,ki v motor niso vlagali toliko kot pri Kawi..Če je to prav in gledljivo naj oceni vsak sam...Sicer pa čestitke Bautisti ob zmagi in osvojitvi prvaka ..Zanimiva serija ta WSBK ni kaj...