Drugi športi

Superbike: Bautista v ciljni ravnini prehitel Topraka za zmago na prvi dirki Estorila

Estoril, 21. 05. 2022 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., Milan Doknić
Komentarji
10

Tretji letošnji dirkaški konec tedna v razredu Superbike v Estorilu se je začel odlično. Po dveh preizkušnjah je bil v skupnem seštevku v vodstvu Španec Álvaro Bautista, ki je po prvi dirki v Estorilu še povečal svojo prednost. Superpole kvalifikacije je najprej najbolj suvereno odpeljal Jonathan Rea. Drugi najhitrejši je bil lanski prvak Toprak Razgatlıoğlu. Prav Turka pa je po zelo tesni prvi dirki na ciljni ravnini v zadnjem krogu prehitel Bautista.

Dosedanji del sezone razreda Superbike sta zaznamovala Otočan Jonathan Rea in Španec Álvaro Bautista, ki sta dobila prav vse dosedanje preizkušnje. Za nami sta zdaj dve veliki nagradi in ena dirka ter skupno odpeljanih pet dirk, po katerih je v vodstvu v skupnem seštevku prav Španec Bautista.

Razgatlıoğlu najbolje začel dirko, Bautista pa končal

Lanski prvak do Estorila še ni zmagal na dirkah v letošnji sezoni. Kljub odlični predstavi Ree v kvalifikacijah je dirko bolje začel Turek, ki je v prvem ovinku že vodil. Zaiskrilo se je že v drugem krogu, ko sta Rea in Toprak Razgatlıoğlu ponovila vajo s prejšnje dirke na Nizozemskem, saj je Rea pri poskusu prehitevanja s sprednjo gumo trčil v zadnjo gumo Topraka.

Rea je vztrajal in kmalu prehitel Turka. Dirka se je nadaljevala v odličnem ritmu, saj sta si Britanec in Turek redno izmenjevala vodstvo. A štiri kroge pred koncem se je dvoboj spremenil v troboj. Bautista je namreč po napaki Ree Britanca prehitel in Toprak je imel novega izzivalca za ovratnikom. 

Španca je na varni razdalji uspešno držal vse do ciljne ravnine zadnjega kroga, kjer je Španec v zadnjih metrih odločno pospešil in za las prehitel Turka. Španec je tako še povečal svojo prednost na vrhu prvenstva Superbike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poskušal sem pritiskati do konca

"Pritiskal sem na vso moč. Zelo sem vesel in navdušen, saj sem v prvem ovinku naredil napako. Sprva sem imel težave s prehitevanjem Locatellija. Potem sem samo poskušal pritiskati do konca. Zbral sem se in videl sem, da sta se (vodilna) zelo borila v ospredju. V zadnjih sedmih krogih sem bil hitrejši od obeh. Toprak je zelo dober pri zaviranju, vendar sem veliko tvegal pri pospeševanju po zadnjem ovinku in uspelo mi je," je svoj pogled na odlično dirko predstavil nasmejani Španec Bautista, ki je zmagal že četrtič letos.

Toprak Razgatlıoğlu kljub neuspešnem zaključku ni bil pretirano razočaran: "Danes sem se boril za zmago, vesel sem, da se znova borim kot lani. Alvaro me je prehitel v zadnjem krogu, kljub temu pa sem miren in jutri bom znova poskusil."

"Izgubil sem pritisk v prvi zavori in nisem mogel verjeti, da ne morem več dobro zavirati. Jutri bomo morali spremeniti tudi izbiro pnevmatike," je svojo dirko opisal Jonathan Rea.

 

Rea prvi na kvalifikacijah

Na superpole kvalifikacijah pred osrednjo dirko dneva je bil najhitrejši Rea, ki je torej začel s prvega mesta. Sledil mu je lanski prvak Toprak Razgatlıoğlu. Trenutno vodilni v prvenstvu Bautista je dirko začel s tretjega mesta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letošnja sezona bo predvidoma dolga dvanajst dirkaških koncev tedna. Prvih devet bo na stari celini (dve v Španiji in na Portugalskem, ena pa na Nizozemskem, Češkem, v Italiji, Veliki Britaniji in Franciji). Zadnje tri preizkušnje v oktobru in novembru bodo zunaj meja Evrope. Najprej se bodo dirkači preizkušali v Argentini, nato pa sledita še Indonezija in Avstralija.

Toprak Razgatlıoğlu, aktualni šampion, v tej sezoni še ni zmagal.
Toprak Razgatlıoğlu, aktualni šampion, v tej sezoni še ni zmagal. FOTO: Superbike

Spomnimo, v izjemno napeti lanski sezoni smo vse do konca spremljali tesen boj za naslov prvaka med Toprakom Razgatlıoğlujem in Jonathanom Reo. Turški dirkač, ki je do skupne zmage prišel s 13 točkami prednosti, je skupaj z Britancem po mnenju stavnic tudi letos glavni favorit za naslov prvaka. Tretji na seznamu favoritov je trenutno vodilni v motoGP, Álvaro Bautista, sledijo pa Garret Gerloff, Scott Redding in Andrea Locatelli.

Skupni seštevek prvenstva Superbike:

  1. 1. Alvaro Bautista (Špa/Ducati) 134 točk
  2. 2. Jonathan Rea (VB/Kawasaki) 107 točk
  3. 3. Toprak Razgatlıoğlu (Tur/Yamaha) 84 točk
  4. 4. Andrea Locatelli (Ita/Yamaha) 68 točk

Rezultati prve dirke v Estorilu:

  1. 1. Alvaro Bautista (Špa/Ducati)
  2. 2. Toprak Razgatlıoğlu (Tur/Yamaha)
  3. 3. Jonathan Rea (VB/Kawasaki)
  4. 4. Andrea Locatelli (Ita/Yamaha)
  5. 5. Xavi Vierge (Špa/Honda)
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

herr catz
22. 05. 2022 19.52
A druge dirke ni blo??
Ici
22. 05. 2022 10.21
+1
Bautista se je odpeljal mimo Topraka s tako hitrostjo, kot, da ne bi tekmovala v isti športni kategoriji. Očitno gre WSBK Ducati 2022 letos po zraku.
Trta mrta
21. 05. 2022 20.16
+1
na servus tv je zastonj
iga_biba
21. 05. 2022 17.47
+2
Prava Dirka! Z veliko
bandit1
21. 05. 2022 16.40
+0
Pa Bau je tako mejhen kot otroci v šoli, sm mislu da je večji dedc. Sicer pa vojo si nekam vtaknite dokler je na eU šport zastojn bom tam gledal.
number46
21. 05. 2022 15.40
+3
Super dirka, škoda za Topraka, r1 manjka malo hitrosti.
NWO 2014
21. 05. 2022 16.28
+2
Z obrabljenimi gumami se "čuti" šola MotoGp ;)
number46
21. 05. 2022 16.43
+1
Je zadnji krog odvozil odlično samo ducati je prehiter na ravnini.
motorist_mb
21. 05. 2022 08.00
+4
Bau samo na pune 🤣
motorist_mb
21. 05. 2022 16.05
+4