Drugi športi

Benavidesu zmaga med motoristi, Peterhanslu še 14. Dakar

Džida, 15. 01. 2021 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
0

Argentinski motorist Kevin Benavides (honda) je zmagovalec 43. relija Dakar. V zadnji etapi s ciljem v Džidi je 32-letnik osvojil drugo mesto in ubranil prednost pred najbližjimi zasledovalci za svojo prvo skupno zmago v karieri. Drugi je bil Američan Ricky Brabec (honda), tretji pa Britanec Sam Sunderland (KTM). Slovenski predstavnik Simon Marčič (husqvarna) je bil na koncu 36. Skupne zmage med avtomobilisti se je še štirinajstič v karieri razveselil Francoz Stephane Peterhansel (mini).

V zadnji etapi od Janbuja do Džide ob Rdečem morju je bil najhitrejši Ricky Brabec, ki je v cilj prišel dve minuti in 17 sekund pred skupnim zmagovalcem Kevinom Benavidesom. Ta je bil pred zadnjo, 244-kilometrsko preizkušnjo, v boju predvsem s Samom Sunderlandom, ki je v skupnem seštevku zaostajal 5:07, a je Otočan s KTM naletel na težave pred prvim merjenjem vmesnega časa in izgubil več kot deset minut. S tem je bilo sanj o premiernem uspehu Britanca konec. Te pa je uresničil Benavides, ki se je lahko na petem nastopu veselil prve zmage. Pred tem je bil leta 2018 drugi, zabeležil pa je še četrto mesto na debiju leta 2016 ter peto v letu 2019. Lani je zaradi težav z motorjem odstopil. Z drugim mestom je Hondin uspeh dopolnil Brabec, ki je na koncu zaostal štiri minute in 56 sekund. To je bila prva dvojna zmaga japonskega koncerna po letu 1987.

Simon Marčič je do zadnjega kilometra preizkušnje uspešno premagoval pasti različnih podlag v tej veliki državi, zaradi katerih so številni njegovi tekmeci že odstopili. V svoji kategoriji originals, kjer dirkači nimajo pomoči ekip, je na koncu zasedel peto mesto.

"To je noro. Šel sem 110-odstotno, zdaj pa verjamem, zmagal sem na Dakarju, presrečen sem," je pot do uspeha opisal Benavides, prvi Južnoameričan z lovoriko med motociklisti. "Naredil sem nekaj manjših napak, težko je takšno dirko izpeljati brez njih. A najpomembneje je, da nadaljuješ, ostaneš zbran in miren ter vsak dan trdo delaš," je dodal.

Marčič (na fotografiji) je bil tudi letos edini slovenski predstavnik na reliju.
Marčič (na fotografiji) je bil tudi letos edini slovenski predstavnik na reliju. FOTO: Denis Janežič

Peterhansel ob 30. obletnici debija na Dakarju do osmega naslova med avtomobilisti
Med avtomobilisti zadnji dan ni prišlo do presenečenj. S tretjim mestom v etapi je zanesljivo vodstvo v skupnem seštevku ubranil francoski veteran Stephane Peterhansel, ki je še 14. slavil na Dakarju. Osem zmag ima med avtomobilisti (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2017), šest pa med motoristi (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998). Med prvim in zadnjim uspehom na najtežjem reliju na svetu je torej minilo 30 let. Letos je imel 55-letnik v cilju v Džidi na koncu 14:51 minute prednosti pred Katarcem Naserjem Al-Atijahom (toyota), Španec Carlos Sainz (mini) pa je na tretjem mestu zaostal več kot eno uro. Zadnjo etapo je sicer dobil prav dvakratni svetovni prvak v reliju Sainz.

"Zmagati na Dakarju je vedno nekaj posebnega, nič enostavnega. Lahkih zmag na taki dirki ni, letošnja je na zunaj morda videti takšna, toda ni bilo lahko vsak dan vzdrževati razlike do Naserja. Pomagale so mi izkušnje in to, da sem ostal miren," je novo lovoriko v zbirki dakarskih zmag pospremil Peterhansel.

Zadnji dan relija Dakar se ni začel z najboljšimi novicami, saj je zaradi padca v sedmi etapi med petkovim prevozom z zdravniškim letalom v domovino umrl francoski motorist Pierre Cherpin. Postal je že 30. smrtna žrtev med tekmovalci na najtežjem vzdržljivostnem reliju na svetu, 22. med motoristi.

Marčič zadovoljen z nastopom na enem najtežjih relijev v karieri
Na cilju je bil zadovoljen tudi edini slovenski dirkač Marčič. Želja, ki jo je potihoma izrazil pred startom, da bi bil na stopničkah v svoji kategoriji, se mu je izmuznila za dve mesti, vseeno pa je peto mesto v kategoriji originals ocenil kot zelo dober dosežek. Skupno 36. mesto pa je tudi njegova najboljša dakarska uvrstitev. Marčič je v Džidi uspešno končal projekt Dakar 2021. V zadnji etapi je brez večjih težav privozil do cilja, na koncu je bil 36., za zmagovalcem Argentincem Benavidesom je zaostal 17:51:14 ure.

"Etapa je bila zelo lepa, tudi zato, ker je bilo manj kilometrov. Sem užival, je pa bilo tudi stresno, ker sem moral braniti svoje mesto, saj so me tekmeci napadali. Boril sem se do konca, ni bilo nekega slavja, ni bilo kot na Touru, ko lahko piješ šampanjec v zadnji etapi. Pomembno je, da sem v cilju in to je to," je po koncu današnje etape sporočil slovenski udeleženec relija Dakar.

Na teh relijih zdaj že precej izkušeni slovenski dirkač je tako do zadnjega kilometra uspešno premagoval pasti različnih podlag v tej veliki državi, zaradi katerih so številni njegovi tekmeci tudi odstopili. Zanj je bila ena večjih težav padec že v uvodnih etapah, a mu je pomagala zaščitna napihljiva blazina, ki jo morajo imeti vsi udeleženci dirke na motorjih, ter pomoč fizioterapevta, tako da je lahko nadaljeval in končal dirko. V svoji kategoriji originals, kjer dirkači nimajo pomoči ekip, je na koncu zasedel peto mesto. Skupna uvrstitev (36.) pa je zanj tudi daleč najboljša v sedmih nastopih na tej preizkušnji, četrtič pa je prišel do cilja. Lani je bil 50., leta 2018 69., leta 2016 pa 79.

'Ko sem napadal, so šli še hitreje, ko sem čakal na napako, do te ni prišlo'
"Sem zadovoljen s tem, čeprav sem si želel stopničke. A konkurenca je bila letos neverjetna, če bi to prej vedel, ne bi biti napovedoval stopničk. Prvi trije so vsi prvaki v svojih regijah in državah in odgovora zanje ni bilo. Ko sem napadel, so šli še hitreje. Če sem čakal na napako, pa do te ni prišlo," je o boju za stopničke v svojem razredu dejal Mariborčan.

Letošnjo dirko je ocenil kot zelo zahtevno, po lastni oceni jo je postavil ob bok Dakarju izpred treh sezon. 

"Prireditelji naredijo vsako leto težji Dakar. Že lanski je bil zahteven, ta pa je bil še težji. Od tistih, ki sem jih jaz končal, sta bila ta in tisti iz leta 2018 najhujša. Takrat je bila 40. izvedba in so ga še posebej popestrili, ta pa je bil zelo blizu. Najtežji deli etap so bili na koncu, po 300 ali 400 km je bilo še 100 km sipin, kar te je lahko dotolklo," pravi Marčič.

Po vrnitvi v domovino si bo najprej privoščil kakšen mesec počitka, potem pa bo že začel razmišljati tudi o Dakarju 2022. O tem, kakšna bo dirka čez eno leto, udeleženci še ne vedo veliko, morda pa se obeta tudi širitev v še kakšno državo: "Zagotovo mi bo letos najbolj ostal v spominu rezultat, mogoče tudi to, da sem se vozil s svetovno elito. To mi daje optimizem za naprej. Dakar je bila vedno dirka za več držav, Savdska Arabija je sicer že sama zelo velika, bi pa bilo lepo iti še v druge države. Jordanija, Oman, dosti je opcij in govoric, pustimo se presenetiti."

 Končni vrstni red:

- motociklisti:
1. Kevin Benavides (Arg/Honda) 47:18:14
2. Ricky Brabec (ZDA/Honda) +  4:56
3. Sam Sunderland (VBr/KTM) 15:57
4. Daniel Sanders (Avs/KTM) 38:52
5. Skyler Howes (ZDA/KTM) 52:33
6. Lorenzo Santolino (Špa/Sherco) 58:30
7. Pablo Quintanilla (Čil/Husqvarna) 1:26:39
8. Štefan Svitko (Slk/KTM) 1:43:07
9. Matthias Walkner (Avt/KTM) 2:32:12
10. Martin Michek (Češ/KTM) 2:42:37
...
36. Simon Marčič (Slo/Husqvarna) 17:51:14

- avtomobilisti:
1. Stephane Peterhansel/Edouard Boulanger (Fra/Mini) 44:27:11 
2. Naser Al-Atijah/Matthieu Baumel (Kat/Fra/Toyota) + 14:51
3. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Špa/Mini) 1:01:57
4. Jakub Przygonski/Timo Göttschalk (Pol/Nem/Toyota) 2:36:03
5. Nani Roma/Alexandre Winocq (Špa/Fra/Brx) 3:22:48
6. Kalid Al-Kasimi/Xavier Panseri (ZAE/Fra/Peugeot) 3:29:31
7. Vladimir Vasiljev/Dmitro Ciro (Rus/Ukr/Mini) 3:29:38
8. Giniel De Villiers/Alex Haro Bravo (JAR/Špa/Toyota) 3:58:39
9. Martin Prokop/Viktor Chytka (Češ/Ford) 4:10:21
10. Cyril Despres/Michael Horn (Fra/Švi/Peugeot) 4:50:09
...

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.