Drugi športi

Bernal, ki je Touru dodal še zmago na Giru: Na kolesu spet čutim svobodo

Milano, 31. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
5

Po več kot 3200 kilometrih se je v Milanu v nedeljo zaključila 104. kolesarska dirka po Italiji. Prvič v karieri jo je dobil kolumbijski kolesar Egan Bernal, ki je tako po Touru 2019 prišel do druge skupne zmage na treh največjih dirkah. Na koncu je imel minuto in 29 sekund prednosti pred presenečenjem dirke, Italijanom Damianom Carusom. Tretje mesto v skupnem seštevku je zasedel Britanec Simon Yates, ki se je 'prebudil' v zaključnih gorskih etapah.

Egan Bernal je takole poljubil zmagovalno lovoriko.
Egan Bernal je takole poljubil zmagovalno lovoriko. FOTO: AP

Bernal je po Nairu Quintani postal drugi kolumbijski zmagovalec Gira, po Touru leta 2019 pa je drugič zmagal na eni izmed treh največjih večdnevnih dirk. Lani je po porazu na dirki po Franciji, na kateri je odstopil zaradi bolečin v hrbtu, preživljal težke trenutke, dolgo časa ugotavljal, zakaj ga pestijo težave, a ko jih je odpravil, se je začel pripravljati na Giro, ki je bil letos njegov glavni cilj.

"Ne morem povedati, koliko mi po vseh težavah pomeni ta zmaga. Rožnata majica je posebna, Giro pa najlepša dirka v najlepših krajih na svetu. Nikoli ne bom pozabil, kako sem z napadi zlomil Remca Evenepoela za svojo prvo etapno zmago, teh današnjih trenutkov pa tudi ne. Na kolesu spet čutim svobodo, uživam v dirkanju, spet mi je všeč, kdo sem in s čim se ukvarjam," je bil čustven zmagovalec, ki po napovedih ne bo nastopil na letošnjem Touru, kjer bosta sicer glavna favorita Slovenca, in sicer Tadej Pogačar ter Primož Roglič.

Kolumbijec je skupni seštevek dobil z dvema etapnima zmagama. Najboljši je bil v deveti etapi, po kateri je tudi oblekel rožnato majico, ki je do konca ni več slekel. Prvo mesto je potrdil še z zmago v 16. etapi, v preostalih pa je nadzoroval položaj. Tudi s pomočjo moštvenih kolegov iz ekipe Ineos Grenadiers, ki je, kot že velikokrat prej, pokazala svojo moč. Tokrat je v vlogi pomočnika blestel še en Kolumbijec, Daniel Martinez, ki je vse to začinil s petim mestom v skupnem seštevku, poleg prve trojke ga je prehitel še Rus Aleksandr Vlasov.

Po 17 letih Giro spet v Sloveniji
Letošnji Giro je imel spet slovenski pridih, po 17 letih je etapa, tokrat 15., spet potekala po slovenskih cestah, zelo opazna pa sta bila v treh tednih tudi slovenska predstavnika na dirki Jan Tratnik in Matej Mohorič.

Da slovenski kolesarji ne bodo mogli računati na visoke uvrstitve, je bilo jasno, ko so tekmovalci v roke dobili svoje načrte za sezono 2021. Ker Primož Roglič in Tadej Pogačar nista imela namena nastopiti na Giru, je bilo mogoče napovedati, da Slovenci v skupnem seštevku ne bodo kandidirali za vrh, saj imajo preostali predvsem vloge pomočnikov.

Slovenski ljubitelji kolesarstva so pripravili izjemno kuliso na 15. etapi letošnjega Gira.
Slovenski ljubitelji kolesarstva so pripravili izjemno kuliso na 15. etapi letošnjega Gira. FOTO: Jakob Batič

Sta pa Tratnik in Mohorič tipa kolesarjev, ki z begom lahko računata na kakšno etapno zmago. Oba sta to dokazala že na prejšnjih dirkah, kakšna je njuna želja, pa je bilo videti tudi na letošnji. Vidna sta bila od samega začetka, a je Mohoriča v poskusih za etapni uspeh zaustavil spektakularen padec, zaradi katerega je moral odstopiti. Čeprav je bil padec videti strahoten, pa večjih posledic vendarle ni pustil, Gorenjec, ki meni, da mu je življenje rešila čelada, jo je odnesel brez zlomov, tako da bo lahko hitro spet na dirkah.

V drugi polovici dirke pa je Mohoričevo vlogo prevzel Tratnik, ki se je s petim mestom sicer izkazal že v četrti etapi. Lani je Idrijčanu poskus uspel, letos ne povsem. Ostal je brez etapne zmage, je pa drugo mesto v etapi s slovitim vzponom na Zoncolan zagotovo velik uspeh. Tratnik je imel načrte tudi pozneje, ko je etapa vsebovala tudi krog po Brdih, a je na začetku "slovenske" etape padel, pozneje pa ni imel več moči, da bi vnovič poskusil z begom.

Kljub temu, da domačin ni bil v igri za visoka mesta, pa je 15. etapa pomenila pravi praznik za slovensko kolesarstvo. Goriški organizatorji so se izkazali s spremljevalnim programom, ob cesti se je kljub dežju zbralo ogromno število navijačev, ki so pripravili lepo kuliso. Predvsem na vzponu do Gornjega Cerova, ki so ga morali kolesarji prevoziti trikrat. Posnetki, ki so šli v svet, so še enkrat pokazali, da je Slovenija kolesarska dežela, pohvale za organizacijo pa so kar deževale.

Pohvale tudi za Slovenca, Mohorič z grdim padcem predčasno končal Giro
Pohval za opravljene naloge sta bila pri šefih v svoji ekipi Bahrain-Victorious deležna tudi Slovenca. Mohorič do padca in Tratnik sta bila v veliko pomoč kapetanom ekipe, ki je dosegla precej več, kot se je nadejala. Predvsem po veliki smoli v prvih desetih dnevih, ko je poleg Mohoriča ostala tudi brez prvega aduta, Španca Mikela Lande. Čeprav se je po njegovem odstopu pričakovalo, da bo vodilno vlogo prevzel Pello Bilbao, pa se je za neverjetno močnega izkazal domačin Caruso, ki ni le prišel do zmage v predzadnji etapi, ampak je celo do konca ogrožal Bernala na prvem mestu.

Jan Tratnik je bil tako prešerno razpoložen pred domačimi navijači.
Jan Tratnik je bil tako prešerno razpoložen pred domačimi navijači. FOTO: Jakob Batič

Poleg omenjenih je dirka dala še nekaj junakov. Avstralski sprinter Caleb Ewan je tako kot Bernal dobil dve etapi, Irec Dan Martin je postal še en kolesar, ki ima zdaj etapne zmage na vseh treh največjih dirkah, Attila Valter je postal prvi Madžar, ki je nosil rožnato majico, svetovni prvak v vožnji na čas Italijan Filippo Ganna pa je postal prvi kolesar, ki je na Giru zabeležil pet zmag v kronometru. Lanskim trem je dodal še dve letošnji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zver23
31. 05. 2021 14.44
-3
Kako ubogi, valda je cel vesel da je osvojil Giro če pa naših dveh asov ni bilo zraven, v tem primeru bi Bernal samo prašno gledal 😂
uporabnica1
31. 05. 2021 17.01
+1
Nikoli ne veš kako bi bilo, novodobni navijači tole vzemate čist preveč samoumevno
uporabnica1
31. 05. 2021 09.09
+2
Tudi pomočniki so zelo pomembni in cenjeni. Ni vse samo v skupnem seštevku. Sta pa oba naša zelo vsestranska, predvsem Matej. On lahko zmaga tudi lažjo gorsko etapo brez da gre v beg, napade lahko kadarkoli, še najbolj obvlada napade kakšnih 50 al pa 40 km do cilja, sploh če je etapa zelo dolga. Če mu ni uspelo na Giru pa mu bo na Touru. Jan si tudi zasluži vse čestitke:D
Ježešna
31. 05. 2021 08.44
-2
Gremo Bernal! Na TDF pa boljš da si pustil mesto Rogliču in Pogiju.
Hitri Jezek
31. 05. 2021 08.43
-1
Čestitam...konkurenca je bila bolj švoh ali pa je odstopila.