Drugi športi

Bernal preživel silovit napad Yatesa, denarna nagrada 19. etape za žrtve nesreče

Ljubljana, 28. 05. 2021 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.G.
Komentarji
9

Simon Philip Yates je zmagovalec 19. etape Gira, potem ko je s silovitim napadom slabih sedem kilometrov do konca strl vse konkurente, vključno z nosilcem rožnate majice Eganom Bernalom, ki je v cilj prišel na tretjem mestu z zaostankom 28 sekund. Kljub temu je zlahka zadržal prednost v skupnem seštevku, kjer ima zdaj pred drugouvrščenim Damianom Carusom 2 minuti in 29 sekund prednosti. Na tretjem mestu Yates zaostaja 2 minuti in 49 sekund. Celoten denarni sklad etape so namenili žrtvam nedeljske nesreče žičnice ob italijanskem jezeru Maggiore.

Giro, 19. etapa
Giro, 19. etapa FOTO: AP

Simon Philip Yates si je z zmago na etapi prislužil tudi deset bonifikacijskih sekund (Bernal s tretjim mestom 4), tako da je Kolumbijcu vzel skupno 34 sekund, a Britančev zaostanek za vodilnim kolesarjem letošnjega Gira je še vedno precej visok: slabe tri minute. Je pa z dobrim napadom Yates vendarle pokazal, da letošnji Giro še ni odločen. Drugo mesto na 19. etapi je osvojil Portugalec Joao Almeida

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predzadnja etapa letošnjega Gira v Alpah se je odločala v zadnjih kilometrih, šest pred koncem je bila peterica še skupaj, Simon Yates, Novozelandec George Bennett, Portugalec Joao Almeida, Italijan Damiano Caruso in Rus Aleksander Vlasov, slednja sta drugi in četrti v skupnem seštevku, so imeli okrog 50 m prednosti pred Bernalom, ki pa je bil še vedno obkrožen s svojimi ekipnimi kolegi. Le 600 m pozneje je pospešil Yates, ki je imel pred rožnato majico tri kilometre pred ciljem 22 sekund naskoka, kilometer pozneje pa dve sekundi manj. Kilometer in pol pred zaključkom je imel Yates 18 sekund prednosti pred Bernalom in Almeido, 33 pa pred Carusom. Petsto metrov pred ciljno črto Yates ni popustil, sledil mu je Almeida, Carusa pa je skušal ujeti Vlasov, a se ga je Italijan otresel, v taki razvrstitvi pa so bili nato tudi na koncu.

Yates je dobil četrto etapo na Giru, leta 2018 je bil najboljši že v Gran Sassu, Osimu in Sappadi. Kolesarji in ekipe so se že pred etapo odločili o dobrodelnem namenu nastopa. Nagradni izkupiček bo šel tako žrtvam nedeljske nesreče, v kateri je umrlo vseh 14 ljudi, razen dečka, ki je v četrtek prišel k zavesti in ga bodo kmalu premestili z intenzivne nege. Medtem so iz tožilstva sporočili, da trem aretiranim predstavnikom družbe, ki upravlja z žičnico, grozijo zelo visoke kazni.

Nedeljska nesreča se je zgodila na žičnici, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali jezera Maggiore na vrh gore Mottarone v deželi Piemont. Prizorišče tragičnega dogodka je le 100 m oddaljeno od vzpona v etapi na Mount Mottarone. Pred nedeljskim zaključkom dirke se bodo v soboto kolesarji podali še v 20. etapo, ki bo potekala med Verbanio in Alpe Motto, dolga bo 164 km. "To bo zelo težka etapa, bomo videli, koliko moči je še ostalo v nogah," je povedal Yates, ki pa je bil zelo zadovoljen z današnjim razpletom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kekec_pokec
28. 05. 2021 21.27
-1
A bo Bernalčku pred koncem spet sapa pošla? Prednost zaradi treninga na višini pač ne more trajat večno a ne
uporabnica1
29. 05. 2021 12.53
+1
Ne bodi nesramen. Bernal ima težave z hrbtom, v zadnjem tednu pa se vsem že pozna utrujenost
Xyz2023
28. 05. 2021 19.03
+2
Naj uživajo v borbi za ta prva tri mesta, imajo srečo, da lahko. Če bi na dirki bila tudi Primož in Tadej, bi se borili tile le za tretje mesto
uporabnica1
28. 05. 2021 18.04
+5
Carusu jutri bolj ustreza klanec. Danes le 4 sek za Bernalom. Mu je pa Yates vzel mal vec kt pol minute. Je pa Caruso v prednosti na kronometru, zanimiv Giro. Jutri bo hladnejše vreme, to pa Yatesu ne ustreza. Jutri ustreza Bernalu, ker so na višji nadmorski višini. Yates leti v soncu, v dežju ne. Gremo naši dve ekipi Bahrain in BikeExchange, dejmo premagat Ineos, ne bo pa lahko 💪
pojtrarara
28. 05. 2021 19.18
+2
Upam,da bo caruso ostal pred Yatesom - sicer pa če bo vse kot doslej mu najmanj stopničke - tretje mesto ne bi smele uiti. navijam pa za drugo mesto. navijam tudi za BE ne za Ineos, ampak bernalu bi pa vseenoprivoščila zmago. Po tem kako mu je lani šla sezona zaradi poškodbe in je tako lepo , res športno vse komentiral, tudi naše na tdf, ko sta povečevala prednost - se mi je še bolj priljubil. Glede na to kako je prevladoval prva dva tedna, si res zasluži in mu želim, da mu rata, čeprav mi Ineos ni ljuba ekipa. vsekakor bo zanimivo. Bomo videli kako bo jutri , bo zanimivo ali bo današnji napad Yatesa kaj utrujenosti mu pustil jutri...
uporabnica1
28. 05. 2021 19.23
+4
Ja Bernal si verjetno najbolj zasluži zmago, je največ pokazal :D
brodarko
28. 05. 2021 17.39
+0
A kdo ve, od kje do kje je bila ta etapa.
Hasta la victoria siempre
28. 05. 2021 17.37
-1
le kam bo romal ta denar?... ..svojcim?bore malo..
pojtrarara
28. 05. 2021 17.19
+1
Joooj upam,da Caruso preživi še jutrišnji dan na drugem mestu in potem ga v nedeljo potrdi samo še z dobrim kronometrom... pa tudi Bernal upaaam da zdrži na prvem.