Drugi športi

Bilesova z bronom zaključila olimpijske nastope, zmaga Čenčenovi

Tokio, 03. 08. 2021 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
0

Zadnji dan odločitev v športni gimnastiki na olimpijskih igrah v Tokiu so bile vse oči uprte v ameriško zvezdnico Simone Biles. Po tem, ko je telovadka zaradi psihičnih težav odpovedala vse druge nastope, je v finalu na gredi dobro prikazala sestavo, ocena 14 točk ji je prinesla bronasto kolajno. Zmagala je Kitajka Guan Čenčen (14,633).

Po tem, ko je Bilesova pet finalov – ekipno, mnogoboj, preskok, dvovišinska bradlja, parter – odpovedala zaradi psihičnih težav, se je uspešno vrnila na veliko sceno. Tokrat je bila pod ogromnim pritiskom, a se je z njim spopadla kot prava šampionka.

Na gredi, komaj 10-centimetrskem orodju, je prikazala dokaj suvereno predstavo z nekaj manjšimi napakami, ki je zadoščala za to, da je obogatila svojo zbirko olimpijskih odličij. Na gredi je dvojno zmago slavila Kitajska. Komaj 16-letna Guan Čenčen, katere športna vzornica je prav Bilesova, je slavila zanesljivo zmago pred dve leti starejšo rojakinjo Tang Šidžing (14,233).

Dobitnica 23 zlatih kolajn z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev, Simone Biles, pa je v Tokiu kljub težavam – dejala je, da je pri zahtevni akrobatiki v zraku izgubila sposobnost orientacije v prostoru – osvojila dve odličji: srebro z ameriško ekipo, četudi je sredi tekme odstopila, ter bron na gredi. Na teh igrah Bilesova s svojo odločitvijo, da se zaradi psihičnih težav odpove olimpijskim nastopom, orje ledino, spreminja miselnost v elitnem športu ter pomaga razbiti stigme, povezane z duševnim zdravjem.

Simone Biles (desno) in Guan Čenčen (levo) po koncu olimpijske preizkušnje na gredi, ki jo je dobila komaj 16-letna kitajska telovadka.
Simone Biles (desno) in Guan Čenčen (levo) po koncu olimpijske preizkušnje na gredi, ki jo je dobila komaj 16-letna kitajska telovadka. FOTO: AP

Ob številnih izrazih podpore športnikov in znanih posameznikov po vsem svetu je njen prispevek k razbijanju tabujev, povezanih z duševnimi težavami, pohvalil tudi predsednik Moka Thomas Bach in dejal, da je njeno priznanje terjalo veliko poguma.

Olimpijska tekmovanja v športnem centru Ariake bodo z zadnjim finalom dneva, boji za kolajne na drogu, sklenili telovadci.

Gimnastika, športna, gred, ženske:
ZLATO:  Guan Čenčen (Kitajska)
SREBRO: Tang Šidžing (Kitajska)
BRON: Simone Biles (ZDA)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.