Drugi športi

Bizarne obtožbe goljufije z analnimi kroglicami, šahovski svet v kaosu

Ljubljana, 09. 09. 2022 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šahovski svetovni prvak Magnus Carlsen se je nepričakovano umaknil s prestižnega turnirja Sinquefield Cup v ameriškem St. Louisu in svoj umik pospremil s pomenljivim tvitom, v katerem je, tako so prepričani šahovski privrženci in nekateri drugi velemojstri, namignil, da naj bi njegov nasprotnik Hans Moke Niemann med šahovsko partijo goljufal. Družbena omrežja so preplavile razne teorije, med njimi pa je največ pozornosti pritegnila najbolj divja, po kateri naj bi Nieman goljufal s spolnim pripomočkom, vstavljenim v zadnjik. Teorijo je na Twitterju še dodatno podžgal najbogatejši zemljan Elon Musk.

Dan po porazu proti Hansu Mokeju Niemanu, 19-letnemu ameriškemu šahovskem velemojstru, je Magnus Carlsen odstopil s turnirja. Odstop je pospremil s tvitom: "S turnirja se umikam. Vedno sem užival v igri v Šahovskem klubu St. Louis in upam, da se v prihodnje vrnem." Sporočilo samo ne bi imelo posebne teže, če ne bi pripel še videa, v katerem Jose Morinho, takrat še trener londonskega Chelseaja po porazu z Aston Villo pove, da ne želi govoriti, saj če bi spregovoril, bi bil v velikih težavah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj je svetovni prvak želel sporočiti? Za šahovsko skupnost ali velik del skupnosti je namig očiten. Carlsen namiguje na morebitno goljufanje mladega Američana, a tega ne želi javno izreči. Številni velemojstri s Hikarujem Nakamuro na čelu so se takoj odzvali: "Mislim, da Magnus verjame, da Nieman goljufa, tega seveda ne morem dokazati." Še en velemojster, Rus Jan Nepomnjašči, pa je dvoumno v enem izmed intervjujev dodal, da je "Nieman odigral zares impresivno partijo".

Z vibriranjem do zmagovalnih potez?

Najbolj nenavaden očitek, celo bizaren, sta na omrežju Twitch predstavila kanadska velemojstra Eric Hansen in Aman Hambleton. Verjetno bolj za šalo kot zares sta dejala, da Nieman uporablja analne kroglice, ki mu z vibriranjem v zadnjiku sporočijo pravo potezo. Ogenj je na olje prilil še Elon Musk, ki je na Twitterju teorijo podprl z zapisom, da lahko že sliši kako gumijaste rokavice pokajo med natikanjem na roke pred skrbnim pregledom telesnih votlin. Medtem je Musk sicer svoj tvit že izbrisal, a širša šahovska skupnost je novico hitro 'zagrabila' in jo spremenila v najbolj verjetno.

'Res je, goljufal sem.'

Medtem so v javnosti prišle tudi informacije o Niemanovih dejanskih goljufijah. Dvakrat je že bil zaradi nedovoljene pomoči med igranjem spletnih partij izključen iz najbolj razširjene šahovske platforme chess.com, prvič pri 12 letih, drugič pri 16 letih. Dan za Carlsenovim odstopom je to potrdil tudi sam: "Vem, da sem delal napake in goljufal, a to je že za mano. Vložil sem zelo veliko truda, treniral po 12 ur na dan, da sem danes tukaj, kjer sem," ob tem pa odločno zanikal, da bi goljufal tudi tokrat, torej pri igri v živo. Nenazadnje so organizatorji turnirja še dodatno povečali varnostne preglede sodelujočih s skenerji, s katerimi so iskali skrite elektronske naprave, in to ravno pred naslednjo Niemanovo partijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izključen še tretjič

Američanov zagovor ni zalegel, še tretjič so ga izključili iz spletne platforme chess.com. "Hansa smo pozvali, naj se odzove, v upanju, da se vrne na našo platformo ... Vedno bomo stremeli k temu, da zaščitimo integriteto igre, ki jo imamo vsi tako radi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A za tem zapisom se skriva še nekaj. Carlsen je namreč pred dnevi s platformo podpisal dogovor o poslovnem sodelovanju, zato so mnogi prepričani, da je prav to vzrok za Niemanovo izključitev. Vsi pa le niso tako prepričani v dobro Norvežanove poteze. Med njimi je tudi ena največjih šahovskih avtoritet moderne dobe Garry Kasparov: "Carlsenov umik je udarec za ljubitelje šaha, njegove kolege na turnirju, organizatorje, govorice in negativna publiciteta pa se ves čas zgolj vrtinčijo v vakuumu. Svetovni prvak ima svoje odgovornosti, javno pojasnilo je na tem mestu obvezno," je med drugim zapisal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Morda pa je pojasnilo veliko bolj preprosto od vseh teorij zarot in je v resnici za umik kriva zgolj slaba igra in razočaranje nad porazom proti nižje rangiranemu Niemanu. Tega za zdaj še ne vemo, Magnus Carlsen se je namreč zavil v molk.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
10. 09. 2022 11.22
svojo nezbranost je hotel preložiti na ramena nasprotnika, še posebno ugodno, če je bil le ta predhodno ujet na goljufanju. in naj kdo zanika da tudi magnus vsa ta leta ni uporabljal kroglic, tokrat pa jih je pozabil vtakniti.
Beli štumf
10. 09. 2022 08.43
+6
Sah se je zreduciral na poceni analne kroglice 😃😃😃😃😃
Fakeprofil
10. 09. 2022 08.13
-1
Tudi sam sem že premagal dosti višje rangiranega igralca od sebe in mnogo jih je tako odreagiralo kot MC. To je draž športa, da presenetiš favorita in je res žalosten njegov odziv.
GRoman
10. 09. 2022 09.42
+1
Še posebej, če ekipa favorita poda kake informacije o pripravah na igro nasprotni ekipi..
MiskoPol
09. 09. 2022 18.43
+2
Menda si ga tudi nekateri nogometaši dajo v zadnjik in jim potem trener od daleč dirigira, po kateri strani naj preigrajo nasprotnika.
BogiEmil
09. 09. 2022 17.48
+1
star link, ni da ni ....
tečnež
09. 09. 2022 17.43
+8
enkrat lopov....in to ostaneš--...!!
User751167
09. 09. 2022 17.13
+4
Kako se prilije ogenj na olje ve samo avtor: MK🤔
Ger0nimo
09. 09. 2022 17.12
+9
Poteza Magnusa, da zapusti turnir po porazu je bila patetična, neprofesionalna. Sploh pa še tvit, ki je temu sledil. Da je ja povzročil čisto dramo na sceni, kjer so vsi odrasli sami otroci v glavi.
tečnež
09. 09. 2022 17.45
-5
...ko boš doumel,kaj je šah,boštudi razumel svetovnega prvaka.......šahisti vemo,kako je dosleden in pošten
Ger0nimo
09. 09. 2022 18.14
+6
Sej sam igram šah, vem kako je in ni nič drugačno od katerekoli druge dejavnosti ko pride do takih dram.
sloZebra
10. 09. 2022 08.59
-3
sej igram .... Android Chess 1.0 ...vsakič ko "serjem"
JOSEPH HAYDN
09. 09. 2022 17.10
+20
Musk samo za mešanje dr...
Hans Al Fare
09. 09. 2022 17.14
-10
A si fouš slovencelj. Jutr ob šestih spet za trak, ni druge...
Vidmax.com
09. 09. 2022 16.42
+14
Ko sem gledal igro sem dobil obcutek, da hans ni ravno delal nevem kaksnih nenavadnih potez, medtem ko je Magnus imel kar nekaj netocnosti. Mogoce je Magnus malo zgubil fokus, namrec tudi sam je rekel, da se nebo vec potegoval za naslov prvaka,prvak je pa ze od leta 2013,se pravi skoraj celih 10 let in znan tudi kot eden najboljsih vseh casov, ce ne celo najboljsi. Je pa tudi res, da je, meni osebno antipaticni hans, dejansko res lahko tudi goljufal, sploh glede da je v preteklosti ze 2x, torej zakaj nebi se tretjic. Bomo videli.
Gigapuddy
09. 09. 2022 16.30
+23
24ur "Ogenj je na olje prilil še Elon Musk..." predlagam en popravek, ponavadi se prilije olje na ogen, če pa vam rata ogen na olje zlivat pa tudi prav
Izo M
09. 09. 2022 16.21
+4
Cestitke za novice!!...hmm kako pa kurilno olje in tako naprej
scipio
09. 09. 2022 16.15
+8
Tole se bere kot da bi metalne kroglice v riti lahko izboljševale damin gambit ali vsaj okrepile sicilijansko obrambo. Tudi šah se očitno ne igra samo v glavi.
greenstar
09. 09. 2022 16.11
+7
Čisto prevelika drama. Hans je goljufal kot 12 in 16 letnik, preko spleta, kar je uzanca praktično vseh mulcev. Vemo, da se na teh platformah hitro doseže visoke rajtinge in je hlastanje po visokem rajtingu nekaj običajnega, sploh če si otrok. Tudi naši fantje in dekleta, v mladinskem pogonu, so občasno zelo podobnih misli kot tale Hans, kar je kvečjemu del odraščanja. Igra, ki jo je Carlsen izgubil, ni bila nič posebnega, posebno je bilo to, da je v končnici Hans povozil Carlsena kot hitri japonski vlak. Še najbližja teorija zarote je ta, da je Carlsenu iz štaba nekdo nekaj zažvižgal, pa še ta je smešna. Carlsen tako ne zna obražložiti kako naj bi Hans goljufal, niti kdaj, tudi sama partija ni bila neka umetnost šahovske igre in je na tem nivoju (2700+) čisto "normalna". Nobene izvenserijske poteze in nobenih "stockfish" potez, za nameček pa je Hans povedal, da lahko igra nag ali v sobi, ki bi preprečila vse elektromagnetne povezave, brez wc-ja. Po drugi strani, je Carlsen po več let letih "končno" doživel poraz v klasičnem šahu in na njegovo smolo proti nekom, ki so mu 2x zaprli račun na spletu. Ego.
Robinson
09. 09. 2022 18.53
+1
To ni res, da ne zna razložit. Carlsen je že prej mislil, da ima v ekipi nekoga, ki izdaja njegove načrte, njegove plane za tekmo. S tem namenom se je odločil igrati poteze, ki jih nikoli ne in Hans je imel pripravljen odgovor na vsako potezo. Ta igra naj bi mu njemu samemu dokazala, da ima v ekipi nekoga, ki izdaja njegove priprave pred tekmo. Turnir se je odločil zapustiti, ker ni bilo več varno igrati proti ostalim.
greenstar
09. 09. 2022 20.10
+1
Ja, igrala sta "side line" od "side line" in nemogoče je, da je prišel Carlsen v neko varianto, ki jo je Hans poznal. A ne. To je smešno, ker tudi če je res, je to stvar tima Carlsen in ne Hansa.
Robinson
09. 09. 2022 20.56
+2
To je že njun drugi dvoboj. Po prvem je Carlsen sumu, da ga en izdaja. Zato je ta sum v tem dvoboju potrdil s čisto drugim pripravljenim pristopom. In Hans je bil zopet pripravljen. To ni več stvar Carlsenove ekipe, ampak tudi Hansa, če res uporablja to pomoč.
ćurkl
09. 09. 2022 16.00
+6
Ja, priznati poraz zmorejo res samo veliki ...