Drugi športi

Lepa gesta Häkkinena pred četrto obletnico Schumacherjeve nesreče: 'Zame bo vedno številka ena'

Helsinki, 28. 12. 2017 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V petek bodo minila štiri leta od nesreče Michaela Schumacherja na smučišču v Meribelu, vse od tedaj pa je zdravstveno stanje legendarnega dirkača zavito v tančico skrivnosti. Stari rival Mikka Häkkinen se še vedno čustveno spominja njunih borb in meni, da je Nemec največji v dirkaški zgodovini.

Mikka Häkkinen je bil dolga leta eden največjih rivalov Michaela Schumacherja, Finec pa se je ob približevanju četrte obletnice nesreče nemškega dirkača spomnil njune skupne poti. Häkkinen si je v moštvu McLarna garažo nekaj časa delil z Ayrtonom Senno, Schumacher pa je za finskega asa še stopničko višje od mitskega Brazilca. 

Häkkinen (levo) in brata Schumacher, Michael (v sredini) in Ralf, na stopničkah.
Häkkinen (levo) in brata Schumacher, Michael (v sredini) in Ralf, na stopničkah. FOTO: Reuters

"Veliko dirkačev je bilo zelo dobrih, bili so predani, disciplinirani in bili so se pripravljeni žrtvovati. Ayrton je bil eden najboljših. Toda številka ena bo zame vedno moj veliki rival Michael Schumacher," je o rekorderju formule 1 izjavil Häkkinen. Finec je nase v ekipi McLarna opozoril, ko je za 48 tisočink sekunde prehitel legendarnega moštvenega kolega Senno na prvi veliki nagradi, na kateri je prevzel vlogo drugega dirkača iz rok Maria Andrettija.

Rekel sem mu, da imam očitno večja jajca
"V kvalifikacijah v Estorilu sem bil hitrejši od Senne in kasneje je prišel do mene ter me vprašal, kako mi je uspelo. Spomnim se, da sem mu rekel, da imam očitno večja jajca kot on," je zabavno anekdoto razkril Häkkinen. "Nemudoma mi je začel pripovedovati o svoji karieri, o svojih naslovih. Najin odnos ni bil najboljši, predvidevam, da me je dojemal kot grožnjo svoji podobi najboljšega dirkača na svetu. Nikoli nisem želel ustvarjati konflikta, to so bila moja prva leta ob boku legende, privilegij je bil biti njegov moštveni kolega."

Niti Häkkinen niti Senna nista prišla do cilja na omenjeni VN Portugalske leta 1993, Senna pa je Finca redno premagoval vse do svoje smrti leto kasneje. Häkkinen je kasneje v letih 1998 in 1999 osvojil naslova svetovnega prvaka, medtem ko je Schumacherju pri Ferrariju to uspelo petkrat.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezdiimir
30. 12. 2017 22.33
+7
Dejstvo je da je Šumi najboljši vseh časov formule 1, tako kot je Rossi v motoGPju, kdor trdi drugače ima bujno domišlijo oziroma nima pojma, hehehe
paulista
29. 12. 2017 09.26
-6
seveda je premagal Senno na kvalifikacijah saj so ga drugi tudi npr. Berger, Mika pozablja da je Senna tistega leta 1993 imel 5 zmag 2 kot sovoznik Hakkinena Mika pa nobene...Senna je odpeljal 32 dirk s Prostom in imel v teh dirkah 26 pol positionov od 32 dirk s tako referenco se Mika ne more pohvalit niti Schumacher..onadva sta premagala Coultarda in Barichelota pa Masso ...razlika je v klasi.... kdo je največji je tezko ocenit po vseh anketah ki so jih kdajkoli naredili je v glavnem skoz eno ime ...
tarzan13
28. 12. 2017 22.14
+7
šumi je legenda formule 1