Drugi športi

Alvaro Bautista do trojčka zmag na prvem dirkaškem vikendu

Phillip Island, 26. 02. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.M., Ž.K.
Komentarji
4

Sezona Superbika 2023 je uradno odprta. Tako kot je lansko sezono končal, je tudi letošnjo začel aktualni prvak Alvaro Bautista, ki je v deževnih razmerah v soboto ugnal oba glavna konkurenta Jonathana Reo in Topraka Razgatliogluja ter tako dosegel še 33. karierno zmago. Tudi v nedeljo je nadaljeval v takšnem ritmu. Zmagal je tako na kratki dirki Superpole kot tudi na drugi daljši dirki dneva in se s tem vpisal v zgodovino. Dirkače že prihodnji vikend čaka dirka v Indoneziji.

Nedeljsko dogajanje

Ljubitelji motociklizma so lahko tudi v nedeljo uživali v dirkaških predstavah razreda Superbike. Tudi ta dan je na stezi kraljeval aktualni svetovni prvak, Španec Alvaro Bautista. Najprej je bila na sporedu kratka preizkušnja (dirka Superpole), ki je štela 10 krogov, na kateri je bil najhitrejši Španec. Njegov čas pa 1:29,584. Za njim je dirko zaključil Italijan Michael Ruben Rinaldi (1:29,775), tretji je bil Turek Toprak Razgatlioglu (1:29,400).

Sledila je še zadnja dirka tega dirkaškega dne. Španec je nadaljeval prevlado in vodil skozi vseh 22 krogov. Tudi na tej daljši dirki je kot drugi zaključil Rinaldi, na tretje mesto pa se je pripeljal Andrea Locatelli. Nov hat-trick za Španca, ki je s tem postavil tudi novi mejnik. Postal je namreč prvi dirkač, ki mu je to uspelo v dveh zaporednih sezonah. Ducatija sta tako prevladovala na obeh nedeljskih dirkah, kar je dokaz, da je motor na zares visokem nivoju. Jonathan Rea je dirko zaključil na osmem mestu, Razgatlioglu pa je končal v pesku. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bautista se je s takšnim koncem tedna utrdil na prvem mestu skupnega seštevka, kjer šteje 62 točk. Locatelli (Yamaha) jih ima na drugem 34, Rea (Kawasaki) pa na tretjem 31. "Upam, da se bom tudi na ostalih dirkališčih tako zabaval, kot sem se tukaj. Pogrešal bom tukajšnje prizorišče. Zelo sem vesel. Na vsaki dirki so bili sicer drugačni vremenski pogoji in na to sem se moral hitro prilagoditi. Že na kratki dirki sem pritiskal od samega začetka. Tudi na drugi sem imel dober občutek, pomembno je, da je takšen občutek v vseh razmerah," je po dirki dejal nasmejani Španec.

Sobotna dirka

Bautista se je na dirko podal s prvega startnega mesta in to prednost v prvem krogu tudi zadržal, toda že takoj v naslednjem ga je na prvem mestu prehitel Rea. Na razmočenem dirkališču, ki je dirkačem povzročalo številne preglavice, je bilo 15 krogov stanje vodilnih enako, na tretjem mestu pa se je vozil Razgatlioglu. Vodilna trojica je ohranjala prednost vse do konca deževne dirke, ko se je na najvišjo stopničko torej zavihtel Španec. Na četrtem mestu je prvo dirko tega dirkaškega vikenda zaključil Andrea Locatelli, peti je bil Axel Bassani, šesti pa Iker Lecuona.

Kot prvo dejanje sobotnega dirkaškega dne v Avstraliji so bile kvalifikacije (superpole), na katerih je bil zanesljivo najhitrejši Razgatlioglu (1:29,400), ki je tako popravil vtis s petkovih prostih treningov. Drugi najhitrejši je bil Bautista, dosegel je čas 1:29,584. Kot tretji je kvalifikacije zaključil Dominique Aegerter (1:29,635).

Petkovi prosti treningi

Bautista, ki se je lani pri 37 letih razveselil premiernega naslova prvaka v razredu Superbike, je že takoj pokazal, da je formo iz lanske sezone prenesel v letošnjo. Že na petkovih prostih treningih je bil namreč najhitrejši. Drugi najhitrejši čas je postavil Yamahin Andrea Locatelli, tretjega Hondin Iker Lecuona, četrtega Bautistin moštveni kolega Michael Ruben Rinaldi, petega pa šestkratni prvak razreda Superbike Jonathan Rea. Prvak iz leta 2021 Toprak Razgatlioglu je občutek še iskal, saj je dosegel šele 10. čas in bil najslabši dirkač Yamahe na petkovih treningih. Bolje od Turka je treniral tudi dvakratni zmagovalec dirke v elitnem razredu motoGP Danilo Petrucci, ki je na drugem treningu dosegel najboljši čas izmed vseh novincev, skupno gledano pa devetega.

Ekipe in dirkači razreda Superbike v sezoni 2023:

Aruba.IT Racing – Ducati: Alvaro Bautista in Michael Ruben Rinaldi

Team HRC: Iker Lecuona in Xavi Vierge

Kawasaki Racing Team World SBK: Alex Lowes in Jonathan Rea

Bonovo Action BMW: Garrett Gerloff in Loris Baz

Petronas MIE Racing Honda Team: Hafizh Syahrin in Eric Granado

Rokit BMW Motorrad WorldSBK Team: Scott Redding in Michael van der Mark

Pata Yamaha Prometeon WorldSBK: Toprak Razgatlioglu in Andrea Locatelli

GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team: Dominique Aegerter in Remy Gardner

Barni Spark Racing Team: Danilo Petrucci

Kawasaki Puccetti Racing: Tom Sykes

Motocorsa Racing: Axel Bassani

Orelac Racing Movisio: Oliver Konig

Team Goeleven: Philipp Oettl

GMT94 Yamaha: Lorenzo Baldassarri

Superbike Avstralija
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
26. 02. 2023 11.40
+1
Ducati bo letos, če le ne bo kakšne poškodbe, zagotovo krojil sam vrh WSBK - ja.
Sadjevec
26. 02. 2023 08.49
Toooooooooooooooooooooo!
SlepiSlovenc
26. 02. 2023 08.26
+0
V MotoGP se je pa komaj kolone zadaj držal 🧐
motorist_mb
26. 02. 2023 08.15
+4
Bau 💪 trije duci med prvih štiri ni šfoh 🤣