Drugi športi

Superbike: Razgatlioglu z 'dvojčkom' zmanjšal točkovni zaostanek za Bautisto

Most, 31. 07. 2022 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.J., Ž.K.
Komentarji
6

Češki Autodrom Most je šesti gostitelj letošnje sezone razreda Superbike. V petek in soboto sta po hitrih časih izstopala Turek Toprak Razgatlioglu in Severni Irec Jonathan Rea, ko je šlo zares, pa je največ zbranosti obdržal vodilni v prvenstvu Španec Alvaro Bautista, ki se je razveselil že sedme zmage v letošnji sezoni. Nedeljska Superpole dirka z desetimi krogi je pripadla Razgatliogluju. Turek je bil odličen tudi na osrednji nedeljski preizkušnji in je z dvojčkom zmag zmanjšal točkovni zaostanek za vodilnima. Drugo mesto na Češkem je osvojil Bautista, tretje pa Rea.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zmaga Razgatiogla
    02:03
    Iz 24UR: Zmaga Razgatiogla
  • Vrhunci osrednje nedeljske dirke razreda Superbike
    03:01
    Vrhunci osrednje nedeljske dirke razreda Superbike
  • Vrhunci nedeljske Superpole dirke
    03:21
    Vrhunci nedeljske Superpole dirke
  • Iz 24UR: Bautista na VN Češke zmagal
    02:10
    Iz 24UR: Bautista na VN Češke zmagal
  • Vrhunci sobotnih kvalifikacij razreda Superbike
    03:35
    Vrhunci sobotnih kvalifikacij razreda Superbike

Nedeljsko dogajanje je odprla Superpole dirka, skrajšana preizkušnja, ki v boju za najvišja mesta tako rekoč ni dovolj velika, če želite dirkače proti vrhunskemu rezultatu. Podaljšani dirkaški vikend na Češkem je v dosedanjem delu zaznamoval Alvaro Bautista . Izkušeni Španec, tudi premočno vodilni v skupnem seštevku v kvalifikacijah ni bil prav v ospredju, nato pa je glavni dirki pokazal mojstrstvo in se je z novo zmago utrdil na prvem mestu na razpredelnici. Bautista je ob sedmi zmagi v sezoni tudi zrušil rekord dirkališča na Češkem, ki ga je dan prej postavil Toprak Razgatlioglu . 37-letni Španec, ki je nekoč dirkal tudi v uspešnem razredu motoGP, je tako pred glavnimi tekmami še nekoliko povečal prednost v skupnem seštevku. Tam drugo mesto še vedno drži Jonathan Rea, ki se na najvišjo stopničko ni povzpel že od maja, ko je slavil v Estorilu. Počasi, a vztrajno ga lovi aktualni prvak Razgatlioglu, ki se je po trojni zmagi v Doningtonu in včerajšnjem drugem mestu Severnemu Ircu približal na 19 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bautista je želel tudi v nedeljo ponoviti sobotno predstavo in Razgatlioglujev uspeh iz Anglije, ko mu je uspel tri zmage. 25-letni Turek, ki brani naziv najboljšega v karavanih, je lani na Autodromu Most slavil na zadnji dirki v Superpolu, medtem ko je bil na daljši dirki najhitrejši Scott Redding . 29-letni Anglež, tudi nekdanji član karavane motoGP, je že na sobotni dirki pokazal, da se še lahko bori za najvišja mesta in po dolgem boju s Turkom na koncu dirko zaključil na tretjem mestu. To so bile Reddingove prve stopničke letos, a glede na videno še ni rekel zadnje. Prav lahko se zgodi, da bo za največja mesta znova tekmoval tudi na nedeljskem Superpolu in daljši dirki. "Za mano je lep dvoboj z Johhnyjem, še posebej v zadnjem krogu. Lepa zmaga, a že gledam naprej. Tudi na daljši dirki se bom potegoval z zmago," je povedal Razgatlioglu.  "Ducatiju češka preizkušnja ne ustreza, zato je to moje drugo mesto fantastičen rezultat. Škoda napake v prvem ovinku zaradi katere sem izpustil priložnost za boj za zmago. Poletni premor prihaja v pravem času, saj ga bom izkoristil za saniranje poškodbe roke," je dejal vodilni v prvenstvu Bautista. "Hvala ekipi, ki je iz dneva v dan pripravljala vse boljši dirkalnik. Vedno in na vsaki dirki želim zmagati, zato sem tudi na Češko dopotoval s takšnimi ambicijami. Za nami je uspešen konec tedna, ti dve zmagi nas pošiljata na dopust z lepimi občutki," je bil presrečen nedeljski junak Razgatlioglu.

Jonathan Rea
Jonathan Rea FOTO: AP

Superpole, le deset krogov dolga preizkušnja, je po prvem krogu na čelo izstrelila Razgatliogluja, za njim je ciljno črto prepeljal Rea, tretje mesto pa je uvodoma držal prvi favorit Bautista, ne daleč za njim pa se je peljal vroči Michael Ruben Rinaldi, ki je sicer odpeljal najboljši čas jutranjega ogrevanja. Za razliko od sobotne Superpole dirke se v uvodnih krogih vrstni red ni menjal in najboljša četverica je držala svoje položaje. Tudi po treh odpeljanih krogih je bil vrstni red na in pri vrhu povsem isti. Na polovici ekspresne preizkušnje na Češkem je razmerje moči presenetljivo ostalo enako, a se je kljub temu obetal zanimiv zaključek, saj so dirkači nizali boljše čase posameznih krogov. Slabe tri kroge pred koncem je za nekaj razburjenja na sicer bolj apatični dirki poskrbel Jonathan Rea, ki pa ni dolgo užival v vodstvu, saj je Turek Otočanu hitro vrnil udarec. Sledil je zanimiv dvoboj za zmago, ki se je razpletel v prid Turka, saj je Rea naredil napako in upi na zmago so se krog pred koncem razblinili. Tretje mesto je pripadlo Bautisti, četrto pa Rinaldiju.

Scott Redding (45) in Toprak Razgatlioglu (1)
Scott Redding (45) in Toprak Razgatlioglu (1) FOTO: Superbike

Dirkači so osrednjo dirko nedeljskega programa pričakali v dobrih razmerah. Oblačno vreme je poskrbelo, da ni bilo prevroče, a ob tem je bilo jasno, da dirko samo ne bo močil dež. 22 krogov dolgo dirko je najbolje odprl Razgatlioglu, zmagovalec jutranje Superpole preizkušnje, ki si je hitro privozil nekaj metrov prednosti. Za njim so se razvrstili Baustista, Rinaldi in Rea, kar je obetalo podobno razvrstitev, kot na jutranji dirki. Še najslabše se je s starta pognal Rea, ki je hitro izgubil dve mesti in po dveh krogih držal četrto pozicijo. Otočan je v tretjem krogu le prehitel Italijana Rinaldija in skušal zmanjšati razliko do prvih dveh dirkačev. Rinaldi je nato 19 krogov pred koncem olajšal boj za zmagovalni oder z napako in predčasnim odstopom. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V odprt boj za zmago sta se spustila Razgatlioglu in Rea, ki sta se nekajkrat izmenjevala v vodstvu, tik za njima opa je nas napako ali slabši krog prežal Bautista, ki ob zajetnem vodstvu v skupnem seštevku ni nameraval tvegati vsega. Vendarle pa je izkušeni Španec deset krogov pred koncem povsem ujel ritem z vodilnima in začela se je borba udarne trojice za končno zmago. Vse je kazalo, da bo o vrstnem redu na zmagovalnem odru odločal prav zadnji krog, morda celo zadnji ovinek ... 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A je Razgatlioglu tri kroge pred koncem močno pospešil, odpeljal najhitrejši krog dneva in si zagotovil lepo prednost pred zaključkom dirke ter tudi prvi prečkal ciljno črto za še drugo nedeljsko zmago s katero je zmanjšal točkovni zaostanek za vodilnim tandemom. " Super dirka je za mano. Mislim, da na tej stezi, ki mi ne leži, nisem mogel priti do boljšega rezultata. V zadnjem delu sem imel težave z dirkalnikom, tako da sem vesel stopničk. Sedaj prihajajo dirke, ki mi veliko bolj ustrezajo , " je povedal tretjeuvrščeni Rea. "

Superbike Češka
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

number46
31. 07. 2022 19.20
+2
Bravo Toprak samo tako naprej.
mcurry
31. 07. 2022 14.27
+1
Kera 🐑ta bautista
mcurry
31. 07. 2022 09.14
Mislim da n ni iz taprawga testa!!
motorist_mb
31. 07. 2022 08.02
+0
Bau si zasluži naslov letos tak da...