Drugi športi

Brady (spet) dokazal, da še vedno ni 'zanič'

Tampa, 08. 02. 2021 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Legendarni podajalec Tom Brady je s sedmo zmago na Super Bowlih vnovič utišal kritike, ki so menili, da mu po slovesu od ekipe New England Patriots ne bo nikoli več uspelo osvojiti največjega naslova v ameriškem športu.

Več videovsebin
  • Slavje v Tampi po koncu 55. super bowla in zmagi domačih Buccaneersov
    01:04
    Slavje v Tampi po koncu 55. super bowla in zmagi domačih Buccaneersov
  • Iz SVETA: Neverjetni Tom Brady
    02:18
    Iz SVETA: Neverjetni Tom Brady
  • Navijači Tampe so glasno proslavili zmago na super bowlu
    00:35
    Navijači Tampe so glasno proslavili zmago na super bowlu

"Ko bom zanič, se bom upokojil. A še dolgo ne nameravam biti zanič," je septembra leta 2014 ob gostovanju na bostonskem športnem radiu WEEI dejal Tom Brady.

Po Bradyjevem štetju je bilo to pred šestimi leti in petimi Super Bowli. Podajalec, ki so ga že pred neverjetno prvo sezono v vrstah Tampa Bay Buccaneersov mnogi že davno povzdignili na vrh seznama najboljših igralcev lige NFL vseh časov, je po 20-letni ljubezenski zgodbi z New England Patriotsi dokazal, da lahko brez težav zmaguje tudi brez slovitega trenerja Billa Belichicka.

Poljub za šampiona: Brady in Gisele Bündchen proslavljata novo zmago na Super Bowlu.
Poljub za šampiona: Brady in Gisele Bündchen proslavljata novo zmago na Super Bowlu. FOTO: AP

"Čestitke najboljšemu vseh časov. In Gronk, previdno s tistim pokalom," so na Twitterju objavili Domoljubi, s katerimi se je Brady razšel vse prej kot prijateljsko, nove delodajalce pa je prepričal, da na Florido pripeljejo še njegovega dolgoletnega zaveznika Roba "Gronka" Gronkowskega in tudi Antonia Browna, ki se je pred sklenitvijo sodelovanja s Tampo ubadal s številnimi zasebnimi težavami ter neslavno končal s svojima epizodama pri Oakland Raidersih ter Patriotsih.

Rekord za rekordom
Tampa sicer v rednem delu prve sezone z Bradyjem v ekipi ni vedno blestela, a šampionskega pohoda od enega najslabših moštev minulih sezon nihče niti ni pričakoval. Razpletlo se je sanjsko, Tampa je na odločilnih tekmah v gosteh zbirala skalp za skalpom in se kot "wild card" uvrstila v veliki finale, na katerem je kot prva v zgodovini Super Bowlov igrala na svoji zelenici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Buccaneersi so že ob polčasu vodili z 21:6, moštvo Kansas City Chiefs pa s svojim zvezdniškim podajalcem Patrickom Mahomesom ni našlo odgovora v lovu na drugi zaporedni naslov, kar je nazadnje uspelo Patriotsom, seveda z Bradyjem v ekipi. Končni izid 31:9 je Bradyju prinesel rekordni sedmi naslov prvaka, s čimer se ne more pohvaliti ne le noben igralec v ligi NFL, temveč niti nobena ekipa. S 43 leti in 188 dnevi starosti je bil Brady tudi najstarejši igralec, ki je kadarkoli odigral tekmo Super Bowla. Zdaj je odigral že rekordnih deset, skupaj s Peytonom Manningom pa sta edina podajalca, ki sta veliki naslov osvojila z različnima ekipama.

Brady: Moraš dokončati delo
"Tako ponosen sem na te fante," je po tekmi dejal Brady. "November je bil naporen, toda (trener, op. a.) Bruce Arlans je v nas stoodstotno zaupal, ob pravem trenutku pa smo se povsem ujeli. Kateri naslov je najbolj poseben? No, mislim, da so vsi posebni, leto je bilo res izjemno," je nadaljeval Brady.

"Dobro smo začeli, imeli izkupiček 7-2, nato pa smo v težkih časih našli svojo identiteto in igrali veliko boljši nogomet do zaključka decembra, januarja. Res sem ponosen na vse fante, ponosen na vse trenerje, na trud, ki smo ga vložili. Vedeli smo, da bomo nocoj igrali proti res dobri nogometni ekipi, in dokončali smo delo. Če želiš priti tako daleč, moraš dokončati delo. Nam pa je to uspelo."

Brady (desno) in Gronkowski sta skupaj osvojila že štiri šampionske prstane.
Brady (desno) in Gronkowski sta skupaj osvojila že štiri šampionske prstane. FOTO: AP

Brown: Je kot veliki brat
Čestitke so na račun Bradyja deževale z vseh koncev in krajev, tudi v svoji ekipi pa ima seveda veliko oboževalcev. Denimo Browna, ki je poskrbel za enega od zadetkov ("touchdownov") na finalni tekmi. Njegov nekdanji soigralec iz vrst Patriotsov je v minuli sezoni počival, potem ko se je znašel tudi v navzkrižju z zakonom.

"Tom je izvrsten tip. Človek mi je stal ob strani od prvega dne. Zame je kot veliki brat. Vedno je verjel vame in me vzel pod svoje okrilje," se je razgovoril Brown. "Pomagal mi je, da sem našel pravo perspektivo, pomagal mi je, da sem nekaj reči tudi pravilno dojel. Moral sem le narediti korak nazaj, zdaj bolj cenim stvari in sem zgolj hvaležen. Blagoslov je, da lahko igram to igro. Ko sem bil leto brez nogometa, sem ga začel bolj ceniti. Preprosto hvaležen sem, da sem zdaj na tej točki in da sem končno prvak."

Trener Bruce Arlans je dodal: "Vso tekmo je (Brady, op. a.) preprosto igral izjemno. Ščitil je žogo. Imeli smo izvrstno zaščito in našel je nekaj fantov, kot sta Antonio in Gronk, oba njuna zadetka sta bila bolj improvizacija, preprosto je opravil izvrstno delo. Vsi so preprosto morali imeti svojo nalogo in odigrati kot ekipa."

'Nadnaravno je, človek'
Gronkowski, ki sicer velja za velikega uživača, se bo moral v luči trenutnih razmer po svetu tokrat precej brzdati ob proslavljanju novega uspeha. 31-letnik bo šel skupaj z Bradyjem v zgodovino kot del morda najbolj zastrašujoče napadalne naveze vseh časov, ki bo očitno tudi v prihodnji sezoni poskusila osvojiti še en naslov.

"Samo na splošno, že to, da sem prišel v Tampa Bay, prišel v to organizacijo ... Organizacija Buccaneers je bila organizacija, ki je bila pripravljena na zmago," je dejal Gronkowski. "Igralci tukaj so bili pripravljeni zmagati, samo to, da sem prišel sem in bil majhen ... Majhno-velik del tega, da sem lahko odigral svojo vlogo, je bil preprosto izjemen. Da smo samo prišli sem in prišli v takšno situacijo s toliko velikimi igralci in postali prvaki 55. Super Bowla ... Neverjetno je. Nadnaravno je, človek," je dodal.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sne?er All in
08. 02. 2021 19.55
-1
zakaj bi to sploh kdo gledal?
nikhrast
08. 02. 2021 17.49
-4
Leta nazaj sem gledal NFL tekme, še igral sem nekajkrat, samo videl sem kako sem lahko potolčen, tako sem izgubil interest. Ej, še za halftime show se ne zanimam, samo kot zgleda da to je višek kulture v Ameriki. Tu pa je največ zanimanja za football na jugu Amerike, vsak high shool ima svoj team, pa poln stadion ob petkih zvečer, samo zdaj pa precej debate zaradi poškodb. Poglej koliko prejšnjih igralcev toži NFL.
Iniesta
08. 02. 2021 17.44
+2
Glazerji so imeli dober nos, ko so pripeljali Bradyja ...
mbw256
08. 02. 2021 16.10
+0
kdaj zacnete porocati o kriketu v indijski in avstralski ligi-neizmerno
SERAPHIN
08. 02. 2021 16.42
+2
xsbx
08. 02. 2021 16.09
+5
Bravo Tempa, bravo Brady ... 💪
I Zola
08. 02. 2021 16.04
+1
Kaj tam ni virusa? 24 a njih ne smete pljuvat?
Bajkerrado
08. 02. 2021 15.16
+4
Ali, Jordan in sedaj Brady !
hirajem
08. 02. 2021 15.14
+6
bogdajmir
08. 02. 2021 15.08
+0
Kako morajo biti jezni rasistični temnopolti, da je spet belec zmagal. Ne prenesejo določene barve in to je bela barva.
Enohp
08. 02. 2021 15.18
+2
nikhrast
08. 02. 2021 16.11
-2
Quaterback je skoraj vedno belec, ostali igralci pa večinoma črni, pa skoraj nobenega Latinosa. Za igranje footballa moreš pa biti fizično abnormalen, samo ooglej koliko jih ima zdravstvene probleme, tako stalno tožbe.
SERAPHIN
08. 02. 2021 16.34
+1