Drugi športi

Brajkovič sprejel suspenz: 'Nisem imel niti volje niti denarja za sodišča'

Ljubljana, 14. 01. 2019 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kolesar Jani Brajkovič je na svojem blogu priznal, da ga zaradi kršenja protidopinških pravil čaka desetmesečni suspenz. V njegovem vzorcu, ki ga je oddal aprila lani, so odkrili sledi prepovedanega stimulansa metilheksamina.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Doping med športniki
    02:03
    Iz 24UR: Doping med športniki
  • Iz 24UR: Doping v znanosti, umetnosti, politiki
    02:32
    Iz 24UR: Doping v znanosti, umetnosti, politiki
  • Iz 24UR: Brajkovič padel na dopingu
    02:08
    Iz 24UR: Brajkovič padel na dopingu
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič FOTO: Damjan Žibert

"Ni lahkega ali preprostega načina, da povem, kar bom povedal zdaj, zato kar začnimo. To sem želel storiti že pred nekaj dnevi, a so me pri UCI (Mednarodni kolesarski zvezi, op. a.) prosili, da to storimo sočasno," je na blogu zapisal Jani Brajkovič.

"Lani, ob koncu julija, so me z UCI obvestili, da je moj vzorec, ki so mi ga odvzeli 18. aprila, vseboval majhne količine prepovedane substance metilheksamin (MH). MH je stimulans, ki je prepovedan na tekmovanjih. Rekel sem 'majhne', ker, glede na informacije, ki mi jih je uspelo pridobiti, je imel moj vzorec 20x–40x manjšo koncentracijo v primerjavi z ostalimi vzorci drugih športnikov, ki so bili ravno tako pozitivni na MH."

Ni imel 'niti volje niti denarja' za borbo na sodiščih
Šlo naj bi za lansko dirko po Hrvaški, zaradi prekrška pa mu je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) izrekla 10-mesečno prepoved nastopanja. 35-letni kolesar v nadaljevanju svojega zapisa domneva, da je pozitiven vzorec povezan z uporabo prehranskih dopolnil. V svojem zagovoru se sicer ni pritožil na ugotovitve testa, a je zadevo pripisal okuženosti enega od prehranskih dopolnil, s katerim je nadomeščal obroke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Lahko bi se proti temu boril in zadevo prenesel na protidopinško sodišče, kjer bi se vse pregledalo od začetka. A iskreno rečeno, nisem imel niti volje niti denarja, da bi se zoperstavil temu, zato sem kazen sprejel," je še zapisal na blogu kolesar, ki je trenutno brez kluba, lani pa je tekmoval v dresu Adrie Mobila, pred tem pa je bil član Bahrain Meride, RadioSchacka, Astane, Discovery Channela in Krke. Kot pravi, sam ne zna razložiti, kako je do tega prišlo.

"Julija 2018 smo bili v Kolesarskem klubu Adria Mobil s strani Mednarodne kolesarske zveze UCI obveščeni, da je bil naš kolesar Jani Brajkovič pozitiven na antidopinški kontroli v mesecu aprilu 2018," je v izjavi za javnost zapisal direktor Adrie Mobila Bogdan Fink. "V njegovem vzorcu so našli povečano vsebnost metilheksamina (Methylhexaneamine), glede na količino in vrsto pa to ni pomenilo direktni in takojšnji suspenz kolesarja. Po dogovoru s tekmovalcem, UCI in klubsko politiko glede dopinških prekrškov od julija dalje Brajkovič ni več tekmoval. Po antidopinških pravilih UCI klub ni bil obvezan takoj suspendirati kolesarja. Tekmovalec je vseskozi sodeloval z UCI pri dokazovanju izvora prepovedane snovi, ki se je našla v njegovem vzorcu. Jani Brajkovič je dokazal, da je bila povečana vsebnost metilheksamina rezultat njegove neprevidnosti - na spletu je na lastno pest kupil prehranske dodatke, ki so bili kontaminirani z omenjeno snovjo. Na izdelku ni bilo napisano, da vsebuje omenjeno snov. Kazen za tak prekršek je po pravilih 24 mesecev prepovedi nastopanja, vendar je Brajkoviču Mednarodna kolesarska zveza kazen zmanjšala na 10 mesecev, in sicer zaradi opisanega poteka dogodkov pri vnosu prepovedane snovi. V skladu z odločbo se Janiju Brajkoviču zbrišejo samo rezultati na dirki Po Hrvaški, ne pa tudi rezultati, ki jih je dosegel po odvzetem pozitivnem vzorcu v aprilu. Jani Brajkovič in KK Adria Mobil nista sklenila dogovora o skupnem sodelovanju v sezoni 2019."

'Vse je kazalo, da ustreza predpisom'
"V tem trenutku res ne vem, ne želim ustvarjati nekakšnih zgodb o zaroti. Snov je bila v mojem urinu in takoj sem se strinjal s kaznijo, kar pomeni, da prav tako nisem zahteval odpiranja vzorca B," je nadaljeval Brajkovič, ki pravi, da se je s kaznijo strinjal, saj je bil psihološko uničen in ni mogel tekmovati, obenem pa tudi ni želel, dokler se zadeva ne reši. Po njegovem mnenju je edina razlaga za pozitiven vzorec novo prehransko dopolnilo, ki ga je začel uporabljati januarja lani. Tega je sicer preveril.

"Vse je kazalo, da ustreza predpisom. To je bila edina sprememba. Ko sem iskal naprej, sem odkril, da je isto podjetje proizvajalo prehransko dopolnilo, ki vsebuje metilheksanamin. A težava je to dokazati, saj originalnega dopolnila in embalaže nimam več in 100-odstotno zdaj ni moč dokazati, da je to res razlog za pozitiven test," se zaveda Brajkovič, ki priznava, da je suspenz neizogiben, želel pa je prepričati UCI, da je prepovedano snov zaužil nevede.

Žrtev mobinga in izobčenec v ekipi
"Sprejeli so mojo razlago, kljub temu pa zadev ne smemo jemati preveč z lahkoto in zato sem dobil 10-mesečni suspenz. Kolesarstvo je pač šport, kjer so kazni za doping višje od minimalnih. Lahko bi se proti temu boril in zadevo prenesel na protidopinško sodišče, kjer bi se vse pregledalo od začetka. A iskreno rečeno, nisem imel niti volje niti denarja, da bi se zoperstavil temu, zato sem kazen sprejel."

Kot še dodaja slovenski kolesar pa pozitiven dopinški primer ni najhujše, kar se mu je zgodilo v karieri.

"Bil sem žrtev mobinga in izobčenec v ekipi, ker se nisem želel izpostavljati smrtonosnim posledicam dopinga. Med dirko po Franciji me je moštveni kolega zaradi tega celo davil. Po podpisu pogodbe so mi rekli, da sem nihče in nevreden ter da bodo poskrbeli, da ne bom nikoli več dirkal," se je še temnejših trenutkov kariere spominjal Brajkovič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antropozofija
14. 01. 2019 21.47
+8
Samo še naivni ne vedo, da je vrhunski šport tlakovan z dopingom.. Brez dopinga enostavno ne gre..
gasper111
14. 01. 2019 20.56
+12
Razmere v številnih športih med njimi tudi kolesarstvu so prišle tako daleč, da imajo s športom kot nekim zdravim načinom življenja malo ali skoraj nič skupnega. Zakaj? Zato, ker so rezultati, ki so bili doseženi dosegli vrhunec in jih človek brez zunanje pomoči fizično ne more več preseči, ker je za doseg le teh že dal od sebe svoj maksimum. Rešitev je tako le še v substancah in sedaj se gre le še bolj za igro mačke in miši katera substanca je prepovedana, katera ni in katera se na testu pokaže ter katera ne. Če je to šport pa lahko presodi vsak sam.
Bofur
14. 01. 2019 20.15
+1
Ta Brajkovičev zagovor je čisto sprenevedanje. Na wikipediji, spletu mrgoli podatkov o zelo strupenih učinkih methylhexanamine. Obstajajo celo smrtni primeri. Zato res, res ne verjamem, da ga je nekdo nevede dal v "prehransko dopolnilo". Za boga milega za kakšno dopolnilo je šlo. In škatlo tega "dopolnila" je izgubil in se ne spomni, kaj je to bilo za eno dopolnilo ??? Meni so ti izgovori žalostni. Res je malo dobil. Ampak očitno je to snov vzel vede. Smešno. In misli, da mu nekdo verjame.
stajerc3
14. 01. 2019 18.47
+8
skratka kriv...ne prvi ne zadnji
mikson1402
14. 01. 2019 18.32
+7
doživljensko bi te izključil , da imam besedo pri tem....imaš srečo , ker je nimam...
mikson1402
14. 01. 2019 18.31
+10
dragi naš Brajkovč ni izgovora za doping....žal....
culokafrija
14. 01. 2019 18.13
+8
Adijo cekini, ruski doping ja drag ...
Pikabalonca
14. 01. 2019 18.05
+4
Spet eden, ki se dela Gl--up, doživljenska diskvalifikacija..Aja ima Asmo, kaj še bo natvezil ta Đjanki..
mikson1402
14. 01. 2019 18.32
+2
aloalo
14. 01. 2019 17.26
+9
Čisti načrtovan doping.
ForzaJuve
14. 01. 2019 17.09
+15
...ni imel dovolj denarja za sodišče...??? če si kriv, pač škoda dnarja za sodišče. če ne more brez dopinga, potem bo pač treba spremeniti šport. recimo šah, pikado, poker...bol gostilniška varijanta športa
haaaahahahaha
14. 01. 2019 17.04
+8
zarad mene če se vozjo z infuzijo direkt v žilo na tur d franc , važn da ni motorjev
Slovenec007
14. 01. 2019 19.42
+3
haaaahahahaha
14. 01. 2019 17.01
+2
pa legalizerite že to sranje , važn da nimajo motorjev na kolesih
ggargamell
14. 01. 2019 15.13
+23
za večino si samo zatiskamo uči da niso na dopingu ker pač navijamo za njih v realnosti je vsak amater na dopingu
Matjaž Poto?nik 1
14. 01. 2019 14.39
+33
..nisem preveč "izobražen" , zato me zanima , kaj športniki "jemljejo" pred tekmo....a vitamini , minerali , zdrava prehrana niso "zadosti"???!!!!!! Potem to več ni ŠPORT ampak tekma ZADROGIRANCEV !
mikson1402
14. 01. 2019 18.33
+9
TNT4U
14. 01. 2019 14.36
+23
Froomu je bilo ravno tako dokazano, da je bil pod dopingom, pa Cavendish-u tudi in .. ? Enostavno nič, ker za njimi stoji dovolj kapitala, ki pokrije vse te težave. Rogljič je na Touru po kronometru povedal, da klub ni dovolj močan, da bi si lahko privoščil "zahtevne rešitve" (tako kot si jih lahko privošči npr. Sky). Te "zahtevne rešitve" pa so genski in interkranialni dopind - s katerimi se pohvalijo vrhunski kolesarji in jim obenem nihle nič ne more, ker sta ti dve vrsti dopinga (še) nedokazljivi.
hansola
14. 01. 2019 16.03
+3
Zahtevne rešitve so druge zadeve bile mišljene kot doping, prvo genetski doping ni niti na tem nivoju še, da bi obstajal oziroma raziskave v tej smeri ne dokazujejo kakršnihkoli performance gainov, interkranialni ''doping'' pa sploh ni doping in za njega porabiš dobesedno drobiž.
martinov
14. 01. 2019 14.15
+21
No, pa se je našel še en slovenski športnik, kateri se ne bo šopiril na stopničakah zmagovalcev !! Vsem dokazano dopingiranim bi morala WADE doživljensko prepovedati delovanje v športu, pa bi po enem letu bil mir !!
Nobody75
14. 01. 2019 12.51
+71
Nič pretresljivega. Pač zgleda da se je nekomu zameril ali je imel pač nesrečo da so gadobili. Kdor pa ima malo soli v glavi pa itak ve, da je v vrhunskem kolesarstvu 95% kolesarjev nafilanih. Pa mogoče sem še premalo rekel.
hansola
14. 01. 2019 16.03
+13
Popravek, vrhunskem športu, vse od tenisa do žogobrcanja.
LightningBolt
14. 01. 2019 19.16
+6
Edino švarceneger se je čist naravno napumpal.
Nobody75
15. 01. 2019 13.15
Se strinjam. Ni ga več športa ki bi bil čist.
Nobody75
15. 01. 2019 13.16
Ne vem kaj je papcal Scharzenigger. Od žgancev in ocvirkov sigurno ni bil tak. Od ocvirkov je tak kot je sedaj.:)
Primula1
14. 01. 2019 12.44
-32
A voljo, predvsem pa denar za prepovedane substance je pa imel?! Sramota za športnika!
ElanFun
14. 01. 2019 13.37
+8
Primula1
14. 01. 2019 18.43
+0
Predvsem vem, kaj je čast in poštenje in ta športnik nkma več nič od tega!
dadaljudi
14. 01. 2019 12.40
+16
jah če bi puba mel mal več keša neb biu problem hahaha
Anticripstoned
14. 01. 2019 12.36
+35
Ramosa so dobili pod vplivom drog. Brez kazni...naj živi Perez