Drugi športi

Poljaki garali za finalno vstopnico proti ZDA, Brazilci zadnja ovira branilcem naslova

Torino, 29. 09. 2018 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbojkarska reprezentance Brazilije je brez izgubljenega niza opravila s Srbijo in se uvrstila v finale letošnjega svetovnega prvenstva v Italiji. Olimpijski prvaki so si zmago zagotovili predvsem z zbrano igro v končnicah. Branilci naslova Poljaki so proti Američanom že zaostajali z 1:2 v nizih, nato pa uprizorili preobrat in prepričljivo dobili odločilnega petega.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Poljska - ZDA
    01:59
    Vrhunci tekme Poljska - ZDA
  • Vrhunci tekme Brazilija - Srbija
    01:58
    Vrhunci tekme Brazilija - Srbija

Brazilci, ki so se v finale svetovnega prvenstva uvrstili že petič zapored in šestič nasploh, se bodo v finalu pomerili z zmagovalcem drugega polfinala med Poljsko in ZDA. Brazilci, ki so na prvenstvu v enajstih tekmah le enkrat izgubili, so tekmo zelo dobro začeli. Z odličnimi servisi so prišli do vodstva 9:5, ob drugem tehničnem odmoru pa so že vodili s 16:11. Servisi Marka Ivovića so Srbijo pripeljali do le točke zaostanka, toda v končnici so bile carioce bolj zbrane, po bloku Douglasa so povedle s 24:20, niz pa dobile s 25:22.

Lucas Saatkamp zabija prek Marka Podraščanina v Torinu.
Lucas Saatkamp zabija prek Marka Podraščanina v Torinu. FOTO: AP

Začetek drugega niza je bil izenačen, prvo občutnejšo prednost so si trikratni svetovni prvaki priigrali po bloku Lucasa, ko so povedli z 19:15, pri 24:18, ko je Ivović poslal žogo izven igrišča, so že veselili vodstva z 2:0. Sicer nekoliko prehitro, saj so Srbi ubranili tri zaključne žoge, četrte pa vendarle ne. V tretjem nizu je Srbija, ki je doslej na svetovnih prvenstvih Brazilijo premagala enkrat, trikrat pa izgubila (vse tekme so se končale z izidom 3:1), imela pobudo, v prvem delu niza vodila, pred drugim tehničnim odmorom pa so do prvega vodstva prišli tekmeci.

Malenkosti prevesile tehtnico na stran Poljakov
Do izida 19:19 je bilo še vse videti odprto, toda končnico so spet bolje odigrali Brazilci, ki so se veselili zmage. Srbi tako ostajajo pri enem finalu na svetovnih prvenstvih, na katerih so doslej osvojili dve kolajni, srebro in bron. Najučinkovitejši igralec tekme je bil s 16 točkami Aleksandar Atanasijević, pri Brazilcih je enajst točk dosegel Douglas.

Dvoboj med Poljaki in Američani, slednji so bili v polfinalu prvič po letu 1994, je bil izenačen, odločale so malenkosti. Ena od teh malenkosti je bil poljski korektor Bartosz Kurek, ki je imel odličen dan in je zagotovo najzaslužnejši, da je njegova ekipa kar malce presenetljivo prišla do finala. Američani, ki so pred tokratnim obračunom dobili zadnja dva medsebojna dvoboja s Poljaki, tudi tistega pred štirimi leti v skupinskem delu, v medsebojnih dvobojih prvenstev pa so zaostajali z 2:4, so dvoboj sicer dobro začeli, povedli s 4:1, a nato zašli v krizo, posledica je bil zaostanek za devet točk, ki so ga ob koncu znižali, a za preobrat jim je zmanjkalo časa.

Tudi v drugem nizu so bili v njihovi igri nihanja, po zaostanku 16:17 pa so s pomočjo servisov Aarona Russella pet zaporednih točk in izenačili. To jim je dalo dodatnih moči, v tretjem nizu so rezultat nadzorovali od začetka do konca. Poljaki so jih na koncu ujeli na 22. točki, a David Smith jim je z odličnim servisom zagotovil dve zaključni žogi, drugo so tudi izkoristili. A Poljakom to ni vzelo volje, razpoloženi Kurek je nizal točko za točko (na koncu jih je dosegel 29), njegova ekipa je v četrtem nizu ves čas vodila, na koncu ga dobila s 25:20, tako da je moral zmagovalca odločiti skrajšani peti niz. V niz so branilci naslova povedli s 6:1 in 9:3, Američani so se še približali na 9:11, več pa jim ni uspelo. Brazilci bodi v finalu igrali že petič zaporedoma in šestič nasploh, Poljaki pa četrtič, dvakrat so bili uspešni.

Svetovno prvenstvo v odbojki, polfinale:

Poljska ‒ Združene države Amerike 3:2 (22, -20, -23, 20, 11)  

Brazilija ‒ Srbija 3:0 (22, 21, 22)

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.