Drugi športi

Brez milosti: Haneyjevi osemletni suspenz zaradi verbalnih in čustvenih zlorab

New York, 30. 04. 2020 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zdaj že nekdanja trenerka ameriške gimnastične olimpijske reprezentance Maggie Haney je zaradi večletnih verbalnih in čustvenih zlorab svojih varovancev in varovank prejela osemletno prepoved opravljanja kakršnih koli reprezentančnih funkcij. V obrazložitvi odločitve o suspenzu med drugim piše, da je Haneyjeva kljub poškodbam reprezentante in reprezentantke gnala k treningom.

Ne le, da je 42-letna Maggie Haney poškodovane telovadce in telovadke gnala k treningom, temveč jih je več let tudi žalila tako na osebni kot tudi profesionalni ravni. Obenem pa je na mlajše varovance in varovanke, od katerih so nekateri šteli vsega 10 let, nemalokrat kričala in jih žalila, zaradi česar je prišlo do upora njihovih staršev.

"Odločitev o suspenzu je sprejel neodvisni svet, ki so ga sestavljali trije člani gimnastične skupnosti odvetnik, lastnik kluba Monmouth Gymnastics Elite, kjer je Haneyjeva zaposlena, in nekdanji ameriški reprezentant. Po podrobnem pregledu vseh obtožb je bilo ugotovljeno, da je Maggie Haney kršila kodeks etičnega vedenja, pravila o varni vadbi in ostala pravila gimnastičnega udejstvovanja v Združenih državah Amerike," je navedeno v izjavi Ameriške gimnastične federacije.

Maggie Haney (na sliki v sredini) je kršila številna pravila in kodekse vedenja v profesionalnem športu, zaradi česar je prejela osemletno prepoved delovanja v ameriški gimnastični olimpijski reprezentanci.
Maggie Haney (na sliki v sredini) je kršila številna pravila in kodekse vedenja v profesionalnem športu, zaradi česar je prejela osemletno prepoved delovanja v ameriški gimnastični olimpijski reprezentanci. FOTO: 24ur.com

Do prvih prijav zoper Haneyjevo je prišlo pred štirimi leti. Tri leta pozneje pa je luč sveta ugledala vsebina obširne preiskave zaradi trenerkinega neprimernega vedenja, ki je vključevala že naštete kršitve pravil delovanja. Marca letos je do začasnega suspenza prišlo še v primeru trenerke in solastnice kluba Monmouth Gymnastics Elite Victorie Levine, ki je prav tako obtožena za čustveno in verbalno zlorabljanje telovadcev in telovadk. Omenjeni primer je še v teku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Let it be ...
30. 04. 2020 13.38
+1
Me zanima, če se bi upala dreti na gimnastičarja ...
Rožice cvetijo
30. 04. 2020 13.27
+6
Krivi so starši, ker tisto, kar v življenju sami niso dosegli ,silijo svoje otroke v to...
Let it be ...
30. 04. 2020 13.41
+3
Ni res. So tudi taki starši, ki silijo froce v šport in jih hočejo narediti v ronalda, federerja, šumaherja, armstronga, brus lija itd ... ampak to ne upraviči dejstva, da se zato lahko trener izživlja nad varovanci. Je pa res, da so med treningi velikokrat kregi in še marsikaj. Ampak tak kreg ne sme preiti na osebno žaljenje.
El Diablo 2013
30. 04. 2020 13.24
+3
pa tale je ista k sdsovci
majsta
30. 04. 2020 13.22
+11
Profesionalen šport , če mentalno nisi dovolj močen ni uspeha !