Drugi športi

Brezhiben začetek svetovnega pokala v težavnosti za Janjo Garnbret

Lozana, 05. 07. 2019 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Devetindvajset dni po koncu sezone na balvanih se je v švicarskem Villarsu začela nova sezona svetovnega pokala v težavnosti. Prva favoritinja je Slovenka Janja Garnbret, ki je obrambo trikratnega zaporednega naslova skupne zmagovalke začela z najboljšim dosežkom kvalifikacij. Polfinale si je zagotovilo osem Slovencev.

Garnbretova (na fotografiji) si boljšega začetka sezone ne bi mogla zaželeti.
Garnbretova (na fotografiji) si boljšega začetka sezone ne bi mogla zaželeti. FOTO: Damjan Žibert

Dvajsetletna slovenska športna plezalka Janja Garnbret je v svojem slogu, ki jo krasi že vse od začetka sezone tekmovanj na umetnih stenah, od prvega do zadnjega oprimka preplezala obe kvalifikacijske smeri. V Villarsu je doslej vpisala že tri zmage v težavnosti ter nato ob koncu sezone osvojila tudi skupno zmago v seštevku sezone. Korošica je 7. junija v Vailu v ameriški zvezni državi Kolorado kot prva s popolnim nizom neporaženosti s šesto zmago letos na šestih tekmah potrdila krstni globus za dobljeni seštevek balvanske sezone svetovnega pokala.

Tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu v tem športu, ki bo prihodnje leto v Tokiu doživel olimpijsko premiero, dokazuje, da je najbolj vsestranska in da je kandidatka za zgodovinsko premierno zlato olimpijsko kolajno. Če se bodo napovedi uresničile, bo Garnbretova postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni, balvanskim, težavnostnim in v kombinacijskim, ki ga podeljujejo konec sezone za skupni seštevek vseh disciplin.

Škofic na tretjem mestu z Italijanom Ghisolfijem
V petkovih kvalifikacijah težavnosti si je od dvanajstih Slovencev na startu polfinale zagotovilo osmerica. Med ženskami so si nastop v sobotnem polfinalu ob Garnbretovi priborile Mia Krampl s tretjim dosežkom, Lučka Rakovec z desetim in Vita Lukan s 14. dosežkom kvalifikacij. V moški konkurenci si prvo mesto delita branilec skupne zmage Avstrijec Jakob Schubert in Nemec Alexander Megos, ki sta v obeh kvalifikacijskih smereh prišla do vrha.

Najboljši Slovenec Domen Škofic, ki je skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti osvojil leta 2016, si tretje mesto deli s Stefanom Ghisolfijem. Italijan je lansko sezono končal na drugem mestu skupno, pred Škoficem, ki si je tretje mesto skupno razdelil s Francozom Romainom Desgrangesom. Od Slovencev bodo v polfinalu plezali še Martin Bergant kot deveti v kvalifikacijah, Milan Preskar z 22. in Luka Potočar s 23. dosežkom prvega kroga uvodne tekme svetovnega pokala v težavnosti. Brez možnosti za uvrstitev v polfinale so ostali Anže Peharc in Jernej Kruder na 40. in 42. mestu ter Tjaša Kalan in Urška Repušič na 49. in 51. mestu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaMbUnDoNaGuMbE
05. 07. 2019 18.23
+8
Vsa čast, razturaj še naprej Janja, piši zgodovino....zapiši svoje ime na zid najboljših,podiraj rekorde, nizaj zmage....le tako naprej....
slomamut
05. 07. 2019 21.17
+2
mislim, da je ime na zid že zdavnaj zapisala, sedaj, oz. po olimpijadi, je vprašanje samo eno, kaj lahko doseže v skali
krneki_123
05. 07. 2019 17.20
+33
Ta punca je pa res nekaj posebnega.