Drugi športi

Brezvetrje ustavilo pripravljalno regato za pokal Amerike

Auclkand, 20. 12. 2020 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zadnja pripravljalna regata za jadralni pokal Amerike je bila odpovedana, ker v morju pred Aucklandom na Novi Zelandiji ni bilo vetra. V prvi seriji dvobojev bi se morali pomeriti britanska jadrnica INEOS Team UK in branilka naslova Team New Zealand, vendar je brezvetrje ustavilo tekmovanje, so zapisali na uradni strani pokala Amerike.

Novozelandska posadka zapušča pristanišče v Aucklandu. Fotografija je arhivska.
Novozelandska posadka zapušča pristanišče v Aucklandu. Fotografija je arhivska. FOTO: AP

V morju pred novozelandskim Aucklandom so potekale pripravljalne regate na 36. pokal Amerike, najstarejše nepretrgano športno tekmovanje na svetu, ki poteka od leta 1851. Branilka naslova se bo pomerila z zmagovalcem dvobojev izzivalcev, ki se bodo začeli 15. januarja naslednje leto. V finalni obračun bo šla jadrnica, ki bo prva prišla do sedmih točk. Pokal Amerike bo nato potekal med 6. in 15. marcem 2021.

V prvem nedeljskem obračunu sta se pomerili branilka naslova in INEOS pod vodstvom Bena Ainslieja, najuspešnejšega jadralca v zgodovini olimpijskih iger. Novozelandska posadka je povedla s skoraj petimi kilometri prednosti pred Britanci, nato pa je brezvetrje povsem ustavilo jadrnici in tako je bilo ves čas časovnega okvira za nadaljevanje. Zato so tekmovanje predčasno končali. To je bila zadnja priložnost v tem letu za izzivalce, da bi v konkurenci s tekmeci testirali opremo in pripravili posadko.

Novozelandska posadka Emirates Team New Zealand je 26. junija leta 2017 postala zmagovalka 35. jadralskega pokala Amerike na Bermudih. Obračun z ameriško ekipo Oracle je odločila že po prvem plovu dneva in v dvobojih slavila s 7:1. Jadralski pokal Amerike so doslej tridesetkrat dobili Američani, po trikrat Novozelandci, dvakrat Švicarji, enkrat pa Avstralci. Leta 1851 je tekmovanje doživelo premiero z regato med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America, zmagala je slednja in osvojila pokal "stotih gvinej".

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.