1°C

Carlsen v lov na magično številko 2900

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
0
Norveški šahovski zvezdnik Magnus Carlsen bo v teh dneh začel misijo 2900 oziroma zasledovanje uradnega ratinga 2900, poročata poljska tiskovna agencija PAP in britanski Guardian. Prvi korak k tej številki, ki velja za osvojitev Everesta v svetu šaha, bo skušal storiti na priznanem turnirju Tata Steel v nizozemskem mestu Wijk aan Zee.

Po ubranitvi naslova svetovnega prvaka v Dubaju je Carlsen trenutno pri 2865 ratinških točkah na mesečni lestvici krovne šahovske zveze Fide. V karieri je že dvakrat "obtičal" pri 2882, in sicer leta 2014 ter 2019.

Carlsen je sicer po dnevnem ratingu najvišje prišel do 2889, na neposrednem oz. tako imenovanem "live" ratingu med turnirji pa leta 2009 tudi do 3002. Rekord ima v tem pogledu Američan Fabiano Caruana, ki je leta 2014 po informacijah Guardiana prišel kar do ratinga 3103.

Toda vse to ne šteje kot uradni rating. Carlsen si je za leto 2022 zastavil zgolj en cilj, in sicer preseči 2900 ratinških točk, začetek lova na to številko pa se bo začel danes na turnirju na Nizozemskem, ki velja za "šahovski Wimbledon". Trajal bo do 30. januarja.

Šahovski svetovni prvak Magnus Carlsen
Šahovski svetovni prvak Magnus CarlsenFOTO: AP

Carlsen bi z devetimi osvojenimi točkami od skupno 13 pridobil le eno ratinško točko, z 10/13 pa bi rating narasel do 2876, s čimer bi se že približal svojemu osebnemu rekordu.

Po pisanju šahovskega novinarja Leonarda Bardena pri Guardianu je doslej Carlsena uradnega ratinga 2900 kljub izjemnim predstavam stalo predvsem nekaj nerazumljivih napak, nerealno pa bi bilo pričakovati, da bo lahko po zahtevnem žrebu dovolj točk za dvig ratinga vknjižil že na Nizozemskem.

Tam se bo namreč sedemkrat pomeril s črnimi figurami, šestkrat pa z belimi. Odločilen utegne biti obračun s črnimi figurami proti Caruani v dvanajstem krogu, torej predzadnji dan turnirja 29. januarja.

Carlsen je zaradi pomanjkanja motivacije po petem naslovu svetovnega prvaka (nepremagan je od leta 2013) v Dubaju že večkrat dejal, da bo za morebitno šesto svetovno krono oz. desetletni staž prvaka v letu 2023 igral le, če bo njegov izzivalec 18-letni Francoz iranskih korenin Alireza Firuzdža ali kdo drug iz mlade generacije šahistov.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.