Drugi športi

CAS Rusiji prepolovil kazen

Lozana, 17. 12. 2020 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani je izreklo Rusiji dveletno prepoved nastopanja pod lastno zastavo na velikih športnih tekmovanjih, kar vključuje poletne olimpijske igre v Tokiu 2021 ter zimske v Pekingu 2022.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To pomeni, da je Cas prepolovil kazen Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo je ta izrekla Rusiji.  Wada je Rusijo z velikih tekmovanj suspendirala za štiri leta decembra 2019, ko je ruska protidopinška agencija Rusada vnovič prekršila pravila Wade in ni sodelovala v boju proti dopingu. Wada je namreč trdila, da so bili podatki iz zloglasnega moskovskega laboratorija za obdobje med letoma 2012 in 2015 vnovič prirejeni, preden so prišli do svetovne agencije. Rusija v tem dveletnem "kazenskem" obdobju tudi ne sme gostiti velikih športnih tekmovanj. Država se je na kazen pritožila, po novembrskem zaslišanju pa so pri Casu kazen prepolovili.

Ruski športniki lahko v obdobju kazni na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih tekmujejo le pod nevtralno zastavo in brez nacionalnih simbolov, kot so zastava, himna, grb itd. "Bilo bi nezakonito in popolnoma nepravično, če bi na primer vsem voznikom odvzeli pravice, samo zato, ker so nekatere med njimi ujeli med vožnjo v vinjenem stanju," pa je zapisala Rusada. Zelena luč za nastop na velikih tekmovanjih tistim ruskim športnikom, ki si ne pomagajo s prepovedanimi poživili, je "zmaga zdrave pameti", še menijo pri Rusadi. Obenem dodajajo, da je Rusija še vedno pripravljena izpolniti pogoje, ki jih od nje zahteva Wada. Cas je Rusiji prepovedal nastope na velikih tekmovanjih pod rusko zastavo do 22. decembra 2022, s čimer je prepolovil prvotno štiriletno prepoved Wade, vendar lahko "čisti" ruski športniki tekmujejo pod nevtralno zastavo, kot so jim dovolili tudi na zimskih igrah v Pyeongchangu 2018. Nad odločitvijo se je zgrozil le dopinški žvižgač Grigorij Rodčenkov. Preko svojega odvetnika Jima Waldna je sporočil, da je odločitev Casa "nesmiselna". Razsodba Casa, ki je prepoved Rusije zmanjšal s štirih na dve leti, je po Rodčenkovem mnenju pokazala, da razsodišče "ni pripravljeno in se ne more smiselno spoprijeti s sistematičnim in dolgotrajnim dopinškim kriminalom Rusije". "Odločitev Casa, da bo učinkovito razdelila otroka na pol, je nesmiselna in nezaslužena," je v imenu Rodčenkova za AFP dejal Walden in dodal, da je bila odločitev sprejeta kljub "ogromnim dokazom" o korupciji in dopinških prevarah Rusije. Ruska dopinška saga je izbruhnila leta 2016, ko je Rodčenkov, nekdanji vodja moskovskega protidopinškega laboratorija na zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, razkril doping, ki ga podpira država.

Rodčenkov je pozneje pobegnil iz Rusije in zdaj živi na neznani lokaciji v ZDA.

Ruski športniki dve leti ne bodo smeli nastopati na največjih tekmovanjih.
Ruski športniki dve leti ne bodo smeli nastopati na največjih tekmovanjih. FOTO: AP
Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TITO 50
17. 12. 2020 19.16
+2
Kako prikladno, ravno za 2 olimpiadi in vse kar američani hočejo Wada naredi, zadrogiranih pa imajo sami največ.