Drugi športi

Prvič v Sloveniji: Plazma Športne igre mladih uradno odprte

Ljubljana, 06. 05. 2024 11.57 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Kongresnem trgu v Ljubljani so se začele Plazma Športne igre mladih (ŠIM). Gre za ljubiteljski športni projekt, ki je leta 1996 naključno vzniknil med prijatelji v Splitu z namenom spodbujanja zdravega življenjskega sloga ter gradnje mostov med narodi in kulturami. Vanj so se že vključili številni mladi na Hrvaškem, v BiH in Srbiji. Omenjenega dogodka, ki bo v Sloveniji potekal prvič, se bo udeležilo 3000 otrok iz vse države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Športne igre mladih napolnile središče Ljubljane
    02:44
    Iz 24UR: Športne igre mladih napolnile središče Ljubljane
  • Iz SVETA: Športne igre mladih
    02:13
    Iz SVETA: Športne igre mladih
Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, je eden od ambasadorjev Plazma športnih iger mladih.
Aleksander Čeferin, predsednik Uefe, je eden od ambasadorjev Plazma športnih iger mladih. FOTO: Luka Kotnik

Od leta 1996 je ta pobuda po podatkih organizatorjev prerasla v največjo prireditev za mlade rekreativne športnike v Evropi. V 27 letih so ŠIM združile več kot poldrugi milijon otrok in mladostnikov na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Letos se jim bo uradno kot četrta država pridružila Slovenija. Zdravko Marić, idejni oče, ustanovitelj in predsednik ŠIM, pričakuje, da bodo v prvem letu v Sloveniji privabili k udeležbi v športnih igrah približno 40.000 otrok.

Njegovo poslanstvo je, da bi ŠIM postale vodilna športna amaterska manifestacija za otroke in mlade na svetu. "Zelo smo ponosni, da se naše športne igre širijo v Slovenijo in pridobivajo na pomenu. Naša vizija je promovirati strpnost, prijateljstvo, solidarnost, socialno vključenost in pošteno igro ter pri tem mlade udeležence učiti o vseh prednostih trajnostnega razvoja," je dodal Marić.

Matjaž Han in Radenko Mijatović
Matjaž Han in Radenko Mijatović FOTO: Luka Kotnik

S svojo prisotnostjo so igre počastili številni pomembni gostje, med drugim tudi predsednik vlade Robert Golob, ljubljanski župan Zoran Janković in varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki so mlade tudi nagovorili. 

Dogajanje na Kongresnem trgu ni bilo zadnje dejanje na ŠIM, saj bodo 8. maja igre gostovale še na Ptuju, 14. maja v Kranju, 15. v Ajdovščini, 17. v Mariboru in 22. maja v Kočevju. Sklepni turnir bo 7. junija v Kopru.

"Od prve izvedbe pred 28 leti do danes se je Plazma športnih iger mladih udeležilo že več kot dva milijona in pol nadobudnih športnic in športnikov. Ta impresivna številka poudarja velik pomen iger za razvoj mladih, tako v športnem kot družbenem kontekstu. Letos prvič gostimo te igre tudi v Sloveniji, kar me izjemno veseli in navdaja s ponosom, saj sem lahko del tega pomembnega gibanja," pa je pred dogodkom dejal prvi mož Uefe Aleksander Čeferin. "Spomnim se, kako smo pred 27 ali 28 leti v Splitu prisostvoval prvemu takemu dogodku. Takrat sta bili v igri dve disciplini. Poglejte, kaj se je v tem času rodilo in razvilo. Vsa čast vsem, ki skrbijo za to, da se naši otroci ukvarjajo s športom. Lepo, da je Evropa tudi na ta način povezana," je med drugim na svečani otvoritvi povedal župan Janković.

Poleg njih bodo prisotni še minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, selektor hrvaške nogometne reprezentance Zlatko Dalić in nekdanji sloviti tenisač Goran Ivanišević. Osrednji namen dogodka sicer ni zgolj tekmovanje, temveč predvsem druženje, zabava in tkanje novih prijateljstev. Rezultati so pri tem sekundarnega pomena. Namen je, da mladi preživijo aktiven dan, se med seboj povežejo in skozi šport razvijajo pozitivne vrednote. "Kratek bom. Hvala vsem za podporo. Hvala gospodu Aleksandru Čeferinu in gospodu županu Zoranu Jankoviću. Dolgo pot smo prehodili, a veliko veselje nam je, ko vidimo nasmejane otroške obraze. Vsem udeležencem obilo užitkov in vso srečo na športnih prireditvah," je še povedal ustanovitelj in predsednik Športnih iger mladih Zdravko Marić. S kratkim govorom predsednika vlade Roberta Goloba so se igre mladih formalno tudi začele. 

Robert Golob je uradno odprl dogodek.
Robert Golob je uradno odprl dogodek. FOTO: Luka Kotnik

V Ljubljani se bodo otroci lahko pomerili v desetih športnih panogah, in sicer v malem nogometu, ulični košarki, odbojki, rokometu, tenisu, namiznem tenisu, odbojki na mivki, šahu, teku na 60 metrov in v igri med dvema ognjema. Najboljši si bodo priborili nastop v državnem finalu in pozneje še na regijskem turnirju, ki bo avgusta letos v Splitu, kjer so se igre tudi začele.

Igre se ponašajo s številnimi znanimi ambasadorji, kot so Luka Modrić, Nemanja Vidić, Nikola Karabatić, Dario Srna in Aleksander Čeferin. Februarja letos pa se jim je pridružil še nekdanji nogometaš Bayerna iz Münchna Karl-Heinz Rummenigge

Plazma Športne igre mladi so največji amaterski športni dogodek v Evropi, že prvo sezono omogočajo osnovnošolskim in srednješolskim otrokom, da se od januarja do septembra brezplačno udeležijo športnih aktivnosti v 10 športnih disciplinah, organiziranih po profesionalnih standardih, v sodelovanju z različnimi lokalnimi skupnostmi, športnimi klubi in nacionalnimi zvezami.

Tovrstne igre pozitivno označuje tudi najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance Zlatko Zahović. "Kot bivši profesionalni športnik, ki je tekmoval na najvišji ravni, vem, kako pomembno je, da imajo otroci možnost športa za čisto zabavo, brez pritiska zmage," je Zahović dejal v izjavi za javnost organizatorjev. "Včasih sem tudi sam pogrešal priložnosti za preprosto igranje in spoznavanje novih ljudi. Točno to je element, ki ga mnogi športniki pogrešamo neobremenjeno uživanje v športu. Plazma športne igre mladih v Sloveniji mladim ponujajo prav to: priložnost, da skozi športne aktivnosti razvijajo prijateljstva in se preprosto zabavajo. To je bistvo športa, ki ga Plazma igre uspešno oživljajo in negujejo," je še zaključil nekdanji nogometni as.

Zlatko Zahović
Zlatko Zahović FOTO: Luka Kotnik

Dogajanje na Kongresnem trgu ni bilo zadnje dejanje na ŠIM, saj bodo 8. maja igre gostovale še na Ptuju, 14. maja v Kranju, 15. v Ajdovščini, 17. v Mariboru in 22. maja v Kočevju. Sklepni turnir bo 7. junija v Kopru.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou