Drugi športi

Čeh v Avstriji drugi, tokrat boljši bronasti z lanskega SP

Eisenstadt, 02. 07. 2020 22.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ptujčan Kristjan Čeh je na nočnem atletskem mitingu v Železnem (Eisenstadt) na avstrijskem Gradiščanskem v metu diska zasedel drugo mesto s 63,51 m. Zmagal je domačin Lukas Weisshaidinger (64,22 m). Avstrijec je bil lani na svetovnem prvenstvu v Dohi bronast, leto prej pa tretji tudi na evropskem prvenstvu v Berlinu.

Kristjan Čeh se je letos izstrelil v sam svetovni vrh meta diska.
Kristjan Čeh se je letos izstrelil v sam svetovni vrh meta diska. FOTO: M.F.

Kristjan Čeh, lanski evropski prvak do 23 let, je Lukasa Weisshaidingerja ugnal pred šestimi dnevi v St. Pöltnu, tokat pa je bil v dežju in vetru boljši še od enega slovitega tekmeca, tretji je bil z 58,15 m Romun Alin Alexandru Firfirica, četrti na lanskem SP.

Agata Zupin (Velenje), druga slovenska rekorderka, je zmagala na 400 m ovire (58,74). Nika Glojnarič (Brežice) je bila šesta v kvalifikacijah na 100 m ovire (13,46), v finalu A pa je bila tudi šesta (13,48). Robert Renner (Kladivar) je v skoku s palico zmagal, a le s 4,80 m, ki jih je preskočil v svojem edinem veljavnem poskusu, saj je letvico na petih metrih, svoji drugi višini, trikrat podrl.

Glavna disciplina mitinga, tudi za organizatorje, pa je bil met diska s tremi možmi z vrha svetovnih lestvic. Čeh je v prvi seriji ostal brez izida, povedel je Weisshaidinger z 61,51 m in je v drugi seriji še izboljšal svoj dosežek s 64,22 m. Čeh je z 60,64 m že v drugi seriji prehitel Firfirico (58,07 m), ki tudi v nadaljevanju ni presegel 60 m. Čeh je v tretji seriji po 63,51 m začel nov dvoboj z Weisshaidingerjjem.

Avstrijec je namreč v tretji seriji prestopil, v četrti in peti pa je brez izida ostal Čeh, tudi Weisshaidingerju se poskusa nista posrečila (59,05 in 60,08 m). Tretji neuspešni met Slovenca v nizu, tudi v šesti seriji po Čehovem metu niso merili daljave, je pomenil, da je tokrat zmagal osemindvajsetletni Avstrijec, tudi brez izida v zadnji seriji.

Čeh v 27. junija v St. Pöltnu z izjemno predstavo premagal Weisshaidingerja, ki je s tem na mitingih v Avstriji izgubil prvič po letu 2014. Čeh je tedaj vodil od prve serije do konca z novim izjemnim dosežkom 67,19 m, kar je rekord stadiona. Boljši doslej je bil le v Mariboru 23. junija, ko je z 68,75 m postavil nov državni rekord, kar je še vedno tretji najboljši izid na svetu v tej sezoni.

Pred njim sta le aktualni svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske (70,25 m) in Jamajčan Fedrick Dacres (69,67 m), svetovni podprvak.

V Železnem je bila poleg Čeha uspešna še ena slovenska rekorderka, Zupinova je na nizkih ovirah za več kot dve sekundi ugnala Leno Pressler iz St. Pöltna (1:0,93). "To je bila zelo zahtevna tekma, zaradi vremena. Ne le, da je padal dež, ob neurju je pihal še močan veter, ki mi je preprečil tek v pravem ritmu," je dejala Zupinova, ki bo tako kot Čeh naslednjič nastopila na atletskem pokalu v Ljubljani v soboto in nedeljo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.