Drugi športi

Čehi po 14 letih spet v finalu hokejskega SP, kjer jih čakajo Švicarji

Praga, 25. 05. 2024 19.45 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hokejisti Češke so prvi finalisti svetovnega prvenstva elitne skupine. Čehi so v Pragi premagali Švede s 7:3 (2:2, 3:1, 2:0) in se bodo v nedeljskem finalu merili s Švicarji, ki so bili boljši od Kanade 3:2 (2:0, 0:1, 0:1; 1:0).

Čehi se bodo prvič po letu 2010 merili za naslov svetovnega prvaka. Gostitelji so izkoristili švedski mrk v prvi polovici druge tretjine ter prišli do prednosti, ki je niso več izpustili iz rok. Čehi bodo v nedeljo igrali za svoj sedmi svetovni naslov, Švedi ostajajo pri enajstih. Junaka tekme sta bila član Carolina Hurricanes Martin Nečas z golom in tremi podajami ter Lukaš Sedlak iz Dynama Pardubic z dvema goloma in podajo.

Polfinalni obračun je v prvi tretjini ponudil razburljiv hokej in kar štiri zadetke, dva v vsaki mreži. Švedi, ki so več streljali (16:9), so povedli v četrti minuti z golom Marcusa Johanssona. Dominik Kubalik je v osmi minuti izid poravnal, vsega 20 sekund pozneje pa je Marcus Pettersson priigral novo vodstvo Skandinavcem. Čehi so znova hitro odgovorili, minuti in pol pozneje je po drugi podaji Martina Nečasa na tekmi zadel David Kampf.

Druga tretjina je bila predvsem v prvi polovici povsem v domeni gostiteljev turnirja. Med 27. in 30. minuto so Čehi dosegli tri gole, kar je botrovalo tudi menjavi švedskega vratarja, Filipa Gustavssona je zamenjal Samuel Ersson. Sta pa najprej v 27. minuti zadela Ondrej Kaše in Nečas, v 30. pa še Dominik Kubalik. Da se Čehi še niso smeli povsem sprostiti, so Švedi poskrbeli v 36. minuti, ko je za 3:5 ob igralcu več zadel Joel Eriksson Ek.

V zadnji tretjini so Čehi v 46. minuti spet pobegnili za tri zadetke, ko so Čehi ukradli plošček Švedom, nato pa je sam proti vratom tekmeca drsal Lukaš Sedlak ter mojstrsko ukanil tudi Erssona za 6:3. Skoraj identično akcijo je Sedlak izpeljal še v 54. minuti, ko je znova med Erssonovima nogama po prodoru plošček poslal v mrežo. Nekaj sekund pred koncem je Sedlak dosegel še gol v prazno mrežo, a so ga sodniki razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Švicarji z zgodovinsko priložnostjo

Švicarji bodo v nedeljo lovili svoj prvi svetovni naslov. Doslej so bili trikrat srebrni (1935, 2013, 2018), kazenski streli, razpoložen vratar in čvrsta igra pa so jih pripeljali do najmanj novega srebra. Kanada, ki je predvsem v zadnji tretjini močno pritiskala, je ostala pri 28 naslovih svetovnega prvaka. Švicarski tekmeci v finalu Čehi se bodo prvič po letu 2010 merili za naslov in za skupno sedmega.

Švicarji so bili v prvi tretjini strelsko aktivnejši in so povedli v 16. minuti, ko je Kevin Fiala ob koncu igre z igralcem več dosegel svoj sedmi gol na prvenstvu. Dve minuti pozneje so Švicarji izkoristili nov "power play", ko je Nino Niederreiter preusmeril plošček v mrežo.

V drugi tretjini so bili nekoliko odločnejši Kanadčani, ki niso znali unovčiti številčnih prednosti, so pa zadeli v 35. minuti ob izenačenih močeh na ledu. Strelec gola upanja za Kanado je bil Brandon Tanev in napovedal razburljivih zadnjih 20 minut.

V teh sta imeli ekipi kmalu po eno priložnost igranja z igralcem več, a se ob tem izid ni spremenil, Kanadčani so vse bolj pritiskali (20:4 v strelih v zadnji tretjini), a jih je v slabo voljo spravljal tudi vratar Švice Leonardo Genoni (42 obramb).

Tri minute pred koncem so imeli Kanadčani novo priložnost igranja z igralcem več, minuto pred koncem pa so le izenačili, ko je zadel John Tavares. Zatem so spet imeli igralca več, a tega jim ni uspelo unovčiti.

Sledil je podaljšek, v katerem ni bilo odločitve, zato pa so zmagovalca odločili kazenski streli, pri Kanadi je bil sprva uspešen Bedard, po štirih serijah pa je Švica vodila po golih Fiale in Svena Andrighetta. V zadnji seriji je Genoni obranil strel Dylanu Cozensu ter razveselil soigralce.

Čehi so sicer v polfinale prišli po četrtfinalnem uspehu z 1:0 proti ZDA, Švedi pa so po podaljšku odpravili Fince z 2:1. Švica pa je v četrtfinalu izločila Nemčijo s 3:1, Kanada pa je bila s 6:3 boljša od Slovaške.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.