10°C

Čezmejna etapa Gira tudi s sporočilom o preseganju meja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
17
V Gorici so predstavili etape letošnje dirke po Italiji, ki jih bo gostila Furlanija - Julijska krajina (FJK). Posebne pozornosti je bila deležna etapa Gradež–Gorica, ki bo potekala tudi po slovenskih cestah. Za predsednika FJK Massimiliana Fedrigo so skupaj s Slovenijo pokazali, kako se presegajo meje. Etapa bo promovirala tudi somestje obeh Goric.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:59

Iz 24UR: Dirka tudi čez Slovenijo

03:27

Iz SVETA: Giro v Sloveniji

Prelet akrobatske skupine Frecce Tricolori pred 15. etapo lanske dirke po Italiji
Prelet akrobatske skupine Frecce Tricolori pred 15. etapo lanske dirke po ItalijiFOTO: AP

Kolesarska dirka po Italiji, ki se bo v svoji stočetrti izvedbi začela to soboto, bo prišla v našo bližino 22. maja s 14. etapo od Cittadelle do cilja na znamenitem Zoncolanu. Dan kasneje bo sledila etapa med Gradežem in Gorico, Giro pa se bo od Furlanije - Julijske krajine poslovil v ponedeljek, 24. maja, ko bo kolesarska karavana krenila iz Sacileja na kraljevsko etapo po Dolomitih s ciljem v Cortini d'Ampezzo.

Na torkovi predstavitvi pred goriško občinsko palačo je posebna pozornost veljala etapi s ciljem v Gorici, ki bo potekala tudi po Sloveniji. Prav te etape se zaradi vključenosti Slovenije posebej veseli deželni predsednik Massimiliano Fedriga

"To pomeni, da FJK in Slovenija nista zgolj ena etapa Gira, ampak gre za etapo dirke po Italiji za Evropo," je poudaril.

Zgled tudi na mednarodni ravni
To sodelovanje je po njegovem lahko zgled tudi na mednarodni ravni. Furlanija - Julijska krajina in Slovenija sta namreč pokazali, da se meje ne presegajo z raznimi posveti, ampak z ljudmi z obeh strani meje, ki se srečujejo, si delijo izkušnje in skupaj ustvarjajo. Fedriga je ob tem izrazil prepričanje, da skupaj gradijo nekaj pomembnega, pri čemer nimajo v mislih naslednjih volitev, ampak prihodnost naslednjih generacij.

Predstavitve se je med drugimi udeležil tudi novogoriški župan Klemen Miklavič, ki ob trenutni popularnosti kolesarstva tako v Sloveniji kot širše v Evropi v čezmejni etapi vidi priložnost, da somestje Gorica-Nova Gorica Evropi in svetu prenese sporočilo sožitja, optimizma in ustvarjalnosti. Obisk Gira po županovem mnenju prav tako dokazuje doseženo prepoznavnost obeh Goric. 

Začetek 'novega razvojnega cikla'
"Sedaj je na nas, da zavihamo rokave, da iz našega somestja res nekaj naredimo in da poženemo našo čezmejno regijo v nek nov razvojni cikel," je dodal.

Miklavič poleg tega v velikem športnem dogodku vidi tudi simbolno povezovanje dveh turističnih destinacij z izjemnim potencialom, Brd in Vipavske doline, ki ju povezuje prav somestje obeh Goric.

Koronavirus pasica nova