Drugi športi

Padec, ki odmeva: Dygertova operirana, sledi dolgo okrevanje

Imola, 25. 09. 2020 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška kolesarka Chloe Dygert je uspešno prestala operacijo globoke ureznine, ki jo je utrpela ob padcu na kronometru svetovnega kolesarskega prvenstva v Imoli. Po besedah vodstva ameriške zveze Dygertova v bolnišnici v Bologni dobro okreva in naj bi si povsem opomogla.

Chloe Dygert (na fotografiji) med nesrečnim nastopom v Imoli
Chloe Dygert (na fotografiji) med nesrečnim nastopom v Imoli FOTO: AP
Naslov svetovne prvakinje je osvojila Nizozemka Anna van der Breggen, ki je ugnala Švicarko Marlen Reusser ter rojakinjo Ellen van Dijk. Edina slovenska predstavnica Eugenia Bujak je osvojila 13. mesto. V Imoli v petek sledi moška vožnja na čas, edini slovenski predstavnik pa bo Jan Tratnik.

"Odleglo nam je, da ta nesreča ni bila še hujša, kot bi lahko bila. Pretreslo nas je, toda Chloe je mlada in je borka," je dejal Jim Miller, športni direktor Ameriške kolesarske zveze (USAC). "S Chloejino odločnostjo vemo, da bo na kolesu, še preden se bomo zavedali. Za zdaj si želimo, da bi se osredotočila na zdravljenje."

Dygertova je šla v kronometer kot branilka naslova in glavna favoritinja, na vmesnem času po 14,9 kilometra sicer 31,7 kilometra dolge preizkušnje pa je postavila tudi najboljši čas, ki je bil za skoraj pol minute hitrejši od najbližje zasledovalke. Toda na spustu je Dygertova izgubila nadzor nad kolesom in trčila v ograjo, nato pa se skotalila po strmem hribu. Imela je veliko sreče, da se ni poškodovala še huje, saj je v ograjo trčila z delom telesa, ki ni bil zaščiten. Po hitrem posredovanju zdravnikov na prizorišču so jo s helikopterjem odpeljali v Bologno, kjer je bila pri zavesti, a je bilo že po prvih posnetkih s prizorišča jasno, da je utrpela globoko ureznino.

'Udobno počiva'
"Dygertovi so nemudoma na pomoč priskočili zdravniki na kraju nesreče. Odpeljali so jo v bolnišnico v Bologni, kjer jo je zdravila njena zdravniška ekipa. Prestala je operacijo, udobno počiva, in pričakujemo, da si bo povsem opomogla," so še sporočili pri USAC.

Njen oče David je za IndyStar po nesreči dejal, da si je kolesarska šampionka huje poškodovala kvadriceps.  Osebna trenerka Kristin Armstrong je medtem prav tako izrazila prepričanje, da si bo njena varovanka povsem opomogla.

Svari pred hitenjem
"Chloe je nadarjena atletinja. Že v preteklosti je bila udeležena v nesrečah in se je vrnila močnejša kot kadarkoli. Ne dvomim, da bo tako tudi tokrat," je v izjavi za javnost zapisala Armstrongova. Za Cyclingnews je tudi povedala, kako težko ji je bilo spremljati razplet dogodkov daleč od Imole, saj je tekmo spremljala iz Boiseja v domačem Idahu. 

"Chloe v dirkanje s kolesom vloži vse, kar ima. Ljudje navdušujeta njen karakter in način tekmovanja," je povedala Armstrongova. "Je srdita tekmica in srdito trenira. Ljubi tekmovanje in razburjenje, ki ga prinaša zmagovanje, je v njeni DNK, to pa ji bo pomagalo ozdraveti. Ljubi zmagovanje. Najpomembnejša stvar za Chloe je, da zaupa v proces, ko se bo vračala. Vsi bomo morali biti potrpežljivi in zaupati procesu. Ne bo se zgodilo čez noč, ko pa se bomo tega zavedali in bili potrpežljivi, ni dvoma, da se bo Chloe vrnila močnejša kot kadarkoli." 

 "Spomnim se, da sem pomislila, če lahko vzamem kolo in še vedno zmagam. Prva stvar, ki se jo spomnim, je, da sem vprašala Jima Millerja, če sem končala. Nato sem pogledala navzdol in videla mojo nogo. Hvala vsem za lepe želje. Vrnila se bom," je na Twitterju zapisala Američanka:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
25. 09. 2020 11.40
+20
Huda nesreča ter grd padec čez ograjo. Čimprej ter uspešno okrevaj.
pojtrarara
25. 09. 2020 11.39
+15
pa kaki izrazi so to - udobno počiva... kako lahko nekdo po taki hudi nesreči in operaciji, udobno počiva... zame je to malodane norčevanje iz njegovega stanja... udobno počiva nekdo, ki se doma popolnoma zdrav zlekne na kavč, ne pa katerikoli ponesrečenec po kakršnikoli nesreči, kaj šele operaciji.
pojtrarara
25. 09. 2020 11.36
+15
Grozljivo kako jo je odneslo čez ograjo. Sama sreča,da je živa, želim hitro in popolno okrevanje.
Praškovarit
25. 09. 2020 11.24
-4
zanimivo kako malo komentarjev.folk še vedno raje komentira kovid
Nimasmisla
25. 09. 2020 11.17
+4
In kaj je pri kolesarjih zaščiteno mogoče glava in bi bilo bolje če bi se z glavo zaletela ti novinarji so pa res od hudiča
kaktusar1
25. 09. 2020 09.53
+27
take ovinke bi morali zaradi mokrega asfalta prej zaščitit...
Uporabnik963486
25. 09. 2020 09.38
+34
"Imela je veliko sreče, saj je v ograjo trčila z delom telesa, ki ni bil zaščiten". A to je sreča? Malo čuden stavek. Predvidevam, da bi bila sreča, če bi trčila v ograjo z zaščitenim delom telesa.
Sveti25
25. 09. 2020 10.55
+20
Po moje je mišljeno, da glede na to, da je trčila z nezavarovanim delom, se sreča, da ni blo hujše.
soseda
25. 09. 2020 13.33
+2
Kdor z lupo išče, ta najde!!! Osredotoči se na vsebino in vse ti bo jasno.
BesnoJezen
25. 09. 2020 08.47
+46
Huda nesreča je bila tole.
tarzan13
25. 09. 2020 08.38
+73
dobra novica in sem vesel za njo da je operacija bila uspešna.