Drugi športi

Colin Kaepernick nudi pravno pomoč protestnikom v Minneapolisu

Minneapolis, 29. 05. 2020 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji podajalec v severnoameriški nogometni ligi NFL, Colin Kaepernick, ki mu je opozarjanje na policijsko nasilje uničilo kariero, zdaj nudi finančno pomoč ljudem, ki v Združenih državah Amerike protestirajo po smrti Georgea Floyda. Temnopoltega 46-letnika je s klečanjem na njegovem vratu zadušil policist v Minneapolisu.

Kaepernick (na fotografiji) na podelitvi priznanja organizacije Amnesty International v Amsterdamu.
Kaepernick (na fotografiji) na podelitvi priznanja organizacije Amnesty International v Amsterdamu. FOTO: AP

Colin Kaepernick se je v petek vnovič odzval na dogodke v Minneapolisu, kjer po smrti 46-letnega Georgea Floyda vladajo izredne razmere. Kaepernick je obljubil finančno pomoč tistim, ki se bodo morali zaradi udeležbe na protestih zagovarjati na sodišču. Kaepernick je pomoč obljubil prek svoje dobrodelne organizacije Know Your Rights Camp, ki zagovarja izobraževanje in krepitev mladih v temnopolti skupnosti ter razvoj nove generacije vodij.

 

"V boju za osvoboditev so vedno povračilni udarci. Moramo zaščititi naše Borce za pravico (Freedom Fighters, op. a.)," je na Twitterju in Instagramu objavil Kaepernick. "Ko civiliziranost privede do smrti, potem je edina logična reakcija upor. Kričeči pozivi k miru bodo deževali, ko pa se bo to zgodilo, bodo padli na gluha ušesa, ker je vaše nasilje privedlo do tega upora. Imamo pravico, da vrnemo udarec!"

Lotil se ga je tudi Trump
Floyd, ki je prav tako temnopolt, je v ponedeljek umrl po tem, ko je belopolti policist na njegovem vratu klečal več kot osem minut in ni uslišal obupanih klicev, da mu dovoli priti do zraka. Policist se ni ozrl niti na pozive očividcev, ki so dogodek posneli. Policista Dereka Chauvina so s tremi kolegi, ki umrlemu niso pravočasno pomagali, že odpustili, Chauvina pa v petek tudi aretirali. Okoli njegove hiše so policisti postavili živi ščit, spopadi pa so se preselili na več koncev mesta, medtem ko se protesti vrstijo na vseh koncih države.

To je bila sicer še ena v seriji smrti temnopoltih ameriških državljanov, ki na policijsko nasilje opozarjajo že več desetletij. Kaepernick, ki so mu v bran sicer stopili tudi znani rojaki, kot je denimo košarkar Los Angeles Lakersov LeBron James, je izgubil službo, ko je še kot podajalec NFL-kluba San Francisco 49ers leta 2016 začel klečati med ameriško himno. Takrat se ga je ostro lotil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je protestnikom nekateri so namreč začeli ropati trgovine tokrat zagrozil, da bo "plenjenju sledilo streljanje". Ker naj bi objava poveličevala nasilje, je njegovo objavo skrilo celo družbeno omrežje Twitter, s katerim je Trump sicer v zadnjem času na bojni nogi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.