Drugi športi

Cornejo zmagovalec četrte etape, Mulec 17.

Rijad, 09. 01. 2024 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik, STA
Komentarji
0

Na vzdržljivostnem reliju Dakar v Savdski Arabiji so dirkači opravili četrto etapo od Al Salamije do Al Hofufa. Po 631 kilometrih je med motociklisti slavil Čilenec Jose Ignacio Cornejo (Honda), slovenski dirkač Toni Mulec (KTM) je končal na 17. mestu dobrimi 16 minutami zaostanka.

Drugi slovenski udeleženec dirke Simon Marčič, ki po težavah v drugi etapi, ko ni prišel do cilja, vozi le še na posamičnih etapah, ne more pa več loviti skupne uvrstitve, je četrto etapo končal na 52. mestu. Jose Ignacio Cornejo je tekmece ugnal za skoraj tri minute, najbližje je bil Američan Ricky Brabec (Honda), tretji pa Argentinec Kevin Benavides (KTM). Čilenec pa je tudi prevzel skupno vodstvo, kjer ima zdaj minuto in 15 sekund naskoka pred Rossom Branchem iz Bocvane (Hero Motorsports), tretji pa je Brabec.

Toni Mulec je v zadnjih etapah stabiliziral svoje predstave, tako da je po 20. in 14. mestu danes še tretjič končal med najboljšo dvajseterico. Tudi skupno pa je zdaj že na mestih, ki jih je pred odhodom v Savdsko Arabijo označil kot osnovni cilj - prvih 20. Trenutno je na 19. mestu, za najboljšim zaostaja uro in 23 minut. "Danes je bil visok ritem, navigacija pa spet zelo zahtevna, zato smo vsi kar precej izgubljali. Enkrat sem iskal kontrolne točke z bratoma Benavides, drugič z Barredo, danes ni šlo nikomur čisto po načrtu, razen seveda najboljšim. Takole na pamet bi rekel, da sem naredil kakšne tri malo bolj konkretne napake - spet lepa šola za naprej. Najtežje danes je bilo dirkanje na prostranih planotah, kjer se vidi nešteto črt in se je zato zelo težko orientirati, organizator pa je točno na ta mesta poskril največ kontrolnih točk," je bil po opravljeni etapi zadovoljen Mulec.

Toni Mulec
Toni Mulec FOTO: Profimedia

V konkurenci avtomobilistov pa je prvo zmago na tej izvedbi Dakarja dočakal nekdanji večkratni svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb. Član ekipe Prodrive Hunter je, potem ko je imel na prejšnjih etapah smolo s tehničnimi težavami in predrtimi pnevmatikami, tokrat ciljno črto prečkal kot prvi, nekaj več kot minuto pred Savdijcem Jazedom Al Rajhijem (Toyota), še 15 sekund več je zaostal branilec naslova in Loebov ekipni sotekmovalec Katarec Naser Al-Atijah.

Skupno je v vodstvu ostal Al Rajhi, ki ima štiri minute in pol naskoka pred danes četrtim Špancem Carlosom Sainzem (Audi), Al Atijah je tretji, Loeb pa zdaj šesti, a ima že skoraj 24 minut zaostanka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.