Drugi športi

Cyclingnews: Roglič prvi, Pogačar drugi favorit za zmago na Touru

Ljubljana, 14. 04. 2021 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najbolj brani kolesarski spletni portal Cyclingnews je drugič v tej sezoni objavil seznam glavnih favoritov za zmago na letošnji dirki po Franciji. Tudi tokrat sta na prvih dveh mestih oba najboljša slovenska kolesarja, le da sta tokrat zamenjala položaja. Primož Roglič je po zmagi na dirki po Baskiji, kot ocenjujejo na že omenjeni spletni strani, sedaj prvi favorit, Tadej Pogačar pa zaseda drugo mesto.

Vse kaže na to, da bomo letos v Franciji spremljali še en epski obračun dveh Slovencev za končno zmago.
Vse kaže na to, da bomo letos v Franciji spremljali še en epski obračun dveh Slovencev za končno zmago. FOTO: AP

Kot so pojasnili na cyclingnews.com, so pri tokratnem seznamu upoštevali predvsem rezultate z nedavnih večdnevnih dirk po Baskiji in Kataloniji, seveda pa tudi vse prejšnje izide iz letošnje, pa tudi lanske sezone. Prav v Baskiji sta se Primož Roglič in Tadej Pogačar prvič letos pomerila med seboj. Obračun in obenem tudi skupno razvrstitev je po preobratu v zadnji etapi dobil izkušenejši Kisovčan, ki je s tem skočil na prvo mesto lestvice favoritov za zmago na prihajajoči dirki po Franciji.

To je bila za Rogliča 13. dobljena etapna dirka v sedemletni karieri, ob tem pa je na zadnjih 12 vselej nosil majico vodilnega vsaj en dan, kar zgovorno priča o tem, kako konstanten je. Pri Cyclingnewsu so zapisali, da je zmaga po Baskiji zanj pomembna predvsem s psihološkega vidika, saj je bil to prvi obračun Rogliča in Pogačarja na večdnevnih preizkušnjah po lanski dirki po Franciji. 

"Po udarni predstavi na uvodnem kronometru je Roglič dirko vsaj toliko kot z nogami dobil tudi z glavo. V preteklosti je bil velikokrat žrtev kaotičnih razmer, tokrat pa jih je izkoristil sebi v prid. Ko je Brandonu McNultyju dovolil nositi rumeno majico na četrti etapi, je tvegal, a se mu je splačalo," so še dodali. 

Ne gre pa spregledati dejstva, da je Roglič na šestdnevni dirki nastopil z zelo pomlajeno ekipno zasedbo. Ni bilo ne Seppa Kussa ne Wouta van Aerta ali Stevna Kruijswijka, se pa je še kako izkazal 24-letni Jonas Vingegaard, ki je na koncu prišel do majice najboljšega mladega kolesarja in skupnega drugega mesta. 

Razlika je minimalna, Pogačar je razočaral na kronometru
Pri Cyclingnewsu so nadaljevali, da je Pogačar na drugo mesto njihove lestvice padel po zaslugi dogajanja v Baskiji, a da je razlika med Slovencema – vsaj po doslej videnem v letošnji sezoni – minimalna, zato ne bo nikakršno presenečenje, če bo mlajši član para na stavnicah vse do začetka Toura ostal prvi favorit. 

Treba pa je vedeti, da je razplet kronometra po Baskiji krojil tudi veter – ta naj bi bil bistveno bolj naklonjen kolesarjem, ki so startali na začetku. Če vemo, da ga je Roglič začel tri ure pred Pogačarjem, lahko morda tudi v tem iščemo razlago za nekoliko slabšo predstavo 22-letnika s Klanca pri Komendi. 

Kapetan UAE Team Emiratesa si je skupaj z vso ekipo na zadnji etapi privoščil taktični debakel, ko je vse stavil na McNultyja, ni pa bil to edini razlog za Pogačarjev prvi poraz na etapnih dirkah v tej sezoni (pred tem je dobil dirki po ZAE in od Tirenskega do Jadranskega morja, op. a.). Kot so poudarili,  je na uvodnem kronometru, dolgem 14 kilometrov, v primerjavi z Rogličem izgubil kar 28 sekund, kar je veliko, sploh če vemo, da bo na letošnji dirki po Franciji skupno kar 58 kilometrov vožnje na čas. 

"Skupno tretje mesto bi težko šteli za velik neuspeh, zagotovo pa je nekoliko pokvarilo Pogačarjev izkupiček z začetka sezone, ko se je zdel nepremagljiv," so zaključili pri Cyclingnewsu

Mikel Landa je po trenutni oceni četrti favorit.
Mikel Landa je po trenutni oceni četrti favorit. FOTO: AP

Gaudu je najboljši Neslovenec
Na tretjem mestu seznama se je znašel zmagovalec zadnje etape že večkrat omenjene dirke po Baskiji David Gaudu (Groupama-FDJ) , ki je tja poskočil s petega mesta. Francoz je bil skupno šesti, enak izkupiček pa je zabeležil na februarski tridnevni preizkušnji Tour du Var. Ob tem je letos slavil zmago na enodnevni dirki Faun–Ardeche. 

Na četrtem mestu se je znašel kapetan ekipe Bahrain Victorious Mikel Landa, ki je bil pred tem na tretjem položaju, za njim pa že najdemo prvega kolesarja Ineosa, in sicer Gerainta Thomasa, ki se je izkazal s tretjim mestom na dirki po Kataloniji. V prvi deseterici so še Nairo Quintana (Arkea-Samsic), Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe), Richard Carapaz (Ineos), Enric Mas (Movistar) in Kruijswijk (Jumbo-Visma).

Na prvi izdaji te lestvice, ki je izšla v sredini marca, je bil Pogačar na prvem mestu po skupnih zmagah v ZAE in italijanski preizkušnji Tirreno–Adriatico. Roglič pa je bil drugi, potem ko je sicer slavil kar tri etapne zmage na dirki Pariz–Nica, a je na zadnji etapi po neverjetni smoli izgubil majico vodilnega in na koncu zaključil kot 15. 

Na visokem četrtem mestu je bil tedaj Bauke Mollema (Trek-Segafredo), ki pa je tokrat izpadel iz deseterice na račun ponesrečene dirke po Baskiji, na kateri je v zadnji etapi celo odstopil. Mesto med prvih deset v primerjavi z drugo lestvico pa so izgubili še Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Guillaume Martin (Cofidis) in Tao Geoghegan Hart (Ineos).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
15. 04. 2021 10.15
Kdaj bo naslednja tekma?
bekson74
14. 04. 2021 20.59
hahaha...rubrika" drugi športi" pa imaml DVA na vrhu kolesarske lestvice...en zje.... pretep v kletki pa svečano UFC..a ste res vsi treniral borilaćke veštine pr vas na 24??
murate
14. 04. 2021 18.59
-2
Glede na to da nisem 20 let star da imam vsega vec kot rabim mi ni treba bit nevoščljiv ne enmu ne drugmu me je pa malo strah da tadej ne bo končal kot marco pirat...upam da ne ob enem pa apeliram na vse okrog pogi ja da pomislijo na to kaj sledi ko nekomu naložiš pretežko breme
Apostol1
14. 04. 2021 19.26
+2
murate ............. Ne bom rekel , da je to nemogoče kar praviš , vseeno pa menim , da je ta tvoj strah bolj kot ne nekakšna fobija , ker prvo Slovenija vseeno ni Italija in tudi Emirati niso Italija.Skratka skoraj nemogoče , toda v današnjem svetu pač tega vseeno ne veš in jaz se tega moram reči ne bojim. Si pa že na začetku nekako hotel demantirati s prvim stavkom , da nisi nevoščljiv , toda žal , kot kaže si le še bolj potrdil svojo nevoščljivost s tem nepotrebnim demantom.
murate
14. 04. 2021 21.21
-1
Ne išči v vsaki hvali žalitev zadeva ni enostavna breme pritiski rezultat na začetku kariere mesečna plača 400 000e plus s tem spati je težko kot sem napisal pa želim tadeju vse naj naj
babicagrenajug
14. 04. 2021 18.36
+1
Ha ha, tale podnaslov zmaga ... "Gaudu je najboljši Neslovenec"
Albatross
14. 04. 2021 16.32
+5
Pred 10 leti si kaj takega kar zdaj berem nisem upal niti sanjati...bravo !
reaf
14. 04. 2021 15.55
+6
Oba omenjena kolesarja sta vrhunska, enkrat eden, drugič drug poskrbita za premikanje mejnikov v kolesarskem športu! Je pa ena velika razlika med njima, njun karakter ... Roglič je "old school" gentleman, predvsem pa "good gay", Pogačar pa novodobni brezkompromisni sebičnež, ki mu še veliko manjka, predvsem na področju ferplaya in empatije...
Hitri Jezek
14. 04. 2021 17.06
-3
dej ne bluzi.oba imata racune v monaku.tako da o gentelmanu ne govori....
ChelseaFC :)
14. 04. 2021 15.37
+7
TDF je izjemno dolga in zahtevna dirka, na kateri se lahko zgodi marsikaj.
Lance
14. 04. 2021 15.34
-8
Za to ne rabis bit pameten da bi to vedel. Ste pa napovedovali lani v marcu ne vem koliksno rast bdp, nato se je pa zacela kao korona in je bil padec za veliko %. Izgleda da je lahko res vsak novinar. Zadnji cas da vas jansa malo spravi v red.
Z0r98xyw
14. 04. 2021 15.25
+4
Ni vsak dan državno prvenstvo
hotchilipoper
14. 04. 2021 15.20
+2
Kdaj se začne?
pojtrarara
14. 04. 2021 15.06
-1
nehajte izvajat pritisk na oba... oba sta v vrhunski formi, zraven pa je tudi še kup odličnih... nehajmo s tem vnaprejšnjim pritiskom s strani medijev in javnosti, ker nikomur ne koristi, še najmanj pa njima dvema.
sosed5
14. 04. 2021 14.53
+2
Le tako naprej - oba.
pepi bolcev
14. 04. 2021 14.39
-2
Tadej je izgubil vse sanse na dirki, ker je spostoval dogovor ekipe in se do sotekmovalcev obnasal sampijonsko. On zmagovalec toura je pomagal enemu povprecnemu kolegu, tudi na racun tega, da pusti dirko Primozu. Torej v cem tocno je Tadej nesporten? Za razliko od nesportnih navijacev Primoza?
StAnalitik
14. 04. 2021 14.46
-1
lookaaa
14. 04. 2021 15.09
+5
UAE je skovala taktiko, da je pač kapetan McNulty, ki ga bo moral Primož napadat, da zmanjša zaostanek , tako bo imel Pogi več šans če se drži Primoža, da iz drugega plana napade 20s zaostanka. ČE bi bil Primoz nedejaven in bi McNulty vzdržal, bi pa bila krona zopet od UAE. Tako bi nesporni prvi kapetan dobil še dodaten bomus znotraj ekipe UAE. Kriva pa sta bila sama, da ob pretrganju elastike nista bila zraven, ker sta se držala preveč zadaj, zato sta pa ob spustu pokasirala zaostanek. Verjamem pa, kot mnogi strokovnjaki, da tudi ce bi Pogi in Primoz ostala skupaj, bi na koncu Pogačar težko nadoknadil 20 sek.
najvsivedo
14. 04. 2021 15.11
+3
Ti pepi..BO. Si bolj navijaško nastrojen proti Rogli...naj te spomnem lanske zmage Pogija...kar na dveh etapah kjer je imel Pogi težave z defektom ga je J.Visma počakala,ki bi lahko naredila većjo razliko saj se je na koncu pri kronometru pokazalo. ...toliko o tvoji nešportni izjavi.
palinko74
14. 04. 2021 14.02
+3
je pa dober da ne bo pomote anpak mu manjka se malo sampijonskega obnasanja
palinko74
14. 04. 2021 14.01
+9
pogi mora se malo zrast v sampiona
Hitri Jezek
14. 04. 2021 17.08
+1
pogi je zmagovalec tdf...tako da je sampion...
VAREN
14. 04. 2021 13.57
+0
Vsaka ekipa z enim kolesarjem, potem se bo videlo kdo je najboljši.
The Dude
14. 04. 2021 14.32
+4
VAREN
14. 04. 2021 14.49
+0
Če bi bil pametnejši, bi mogoče vedel da ekipo sestavlja trener, tekmovalec, serviser, maser pa še kdo.
pojtrarara
14. 04. 2021 15.09
+1
varen če je nekdo sam -potem ni ekipa... smučanje je individualen šport in ne ekipni, čeprav za vsakim tekmovalcem stojijo v ozadju, sreviserji, trenerji, itd... še vedno je tekmovalec sam na progi... za to ne piši takih neumnosti... ekipa je tam, kjer tekmuje ekipa športnikov - ne glede na to koliko osebja spremljevalnega je v ozadju zraven...
morfo
14. 04. 2021 17.55
+1
Torej kot v 50- tih, dva bidona kave gumo čez hrbet in dagala po makadamu.....
Castrum
14. 04. 2021 13.50
+18
Slovenska dominacija v športu, ki je bil vedno rezerviran za bogate države. Poklon Primož, poklon Tadej!
VAREN
14. 04. 2021 13.56
-4
ni_mi_vse_eno
14. 04. 2021 13.48
+9
Kako je bil Pogačar jezen, ker je moral iti nazaj pomagat prvemu, hehe. Ni smel z Rogličem.
morfo
14. 04. 2021 13.39
+8
Za zmago jepotrebno veliko več kot telesna pripravljenost. Poklopit se ti mora vse od izogibanja padcem, okvare, zdravje, prehrana, vreme, urejenost v glavi........potem pa pridejo noge......gremo naši 🚴‍♂️🚴‍♂️🚴‍♂️🚴‍♂️
morfo
14. 04. 2021 13.39
+4
Za zmago jepotrebno veliko več kot telesna pripravljenost. Poklopit se ti mora vse od izogibanja padcem, okvare, zdravje, prehrana, vreme, urejenost v glavi........potem pa pridejo noge......gremo naši 🚴‍♂️🚴‍♂️🚴‍♂️🚴‍♂️