Drugi športi

Roglič po izjemnem napadu in zmagi v Baskiji: 'Kratko in sladko'

Eibar, 10. 04. 2021 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin, Jakob Batič
Komentarji
423

Primož Roglič je veliki zmagovalec Dirke po Baskiji. Z izjemno taktično predstavo, fenomenalnim spustom in napadom je na zadnji, kraljevski etapi (111,9 kilometra, Ondarroa–Arrate) izkoristil slabo taktiko ekipe UAE Emirates in osvojil dirko po Baskiji. Roglič je etapo zaključil na drugem mestu, Tadej Pogačar pa na petem (skupno je osvojil tretje mesto). Etapo je dobil Francoz David Gaudu, ki mu je etapno zmago brez boja prepustil Roglič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnja etapa jubilejne 60. dirke po Baskiji je pričakovano povsem premešala vrstni red v skupnem seštevku. V rumeni majici vodilnega je kraljevsko etapo začel Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki pa ob 23 sekundah prednosti pred Primožem Rogličem ni bil dorasel nalogi. Obenem mu je po ukazu ekipe moral pomagati tudi Tadej Pogačar, zaradi česar je zmagovalec Toura 2020 zamudil napad skupine, v kateri je bil tudi Roglič. 

Roglič je z današnjo končno zmago še drugič v karieri slavil na Dirki po Baskiji. Prvič je tu zmagal že leta 2018. To je bila skupno že neverjetna 52. zmaga v karieri za najboljšega kolesarja lestvice Mednarodne kolesarske zveze. 

Zadnja, kraljevska etapa dirke po Baskiji je postregla kar s sedmimi kategoriziranimi vzponi, po pričakovanju pa se je zanimivo dogajanje začelo še pred zadnjim vzponom na Usartzo. Ključen del etape se je zgodil ob strmem spustu z Gorle, kjer je Astana navila hud tempo, Roglič pa mu je uspel slediti, medtem ko sta rumena majica Brandon McNulty in pikčasta majica Tadej Pogačar malce zaostala. To je spretno izkoristil Zasavec, pošteno pritisnil na pedala, s čimer je njegova skupina ujela ubežnike, se združila in še malce ušla McNultyju. Ta je v ozadju na vzpon Krabelin povsem popustil, tako da se je Pogačar odločil, da ga 'pusti zadaj' in se podal v lov na Rogliča. Zaostanek 22-letnika s Klanca pri Komendi za Zasavcem se je zmanjšal že na približno 15 sekund, nato pa je hud tempo v ospredju navil Roglič, ki je kasneje še dodal na spustu, tako da je 28 kilometrov do konca Roglič pred Pogačarjem imel že minuto prednosti. McNulty je v ozadju zaostajal minuto 36 sekund. 

Profil 6. etape dirke po Baskiji
Profil 6. etape dirke po Baskiji FOTO: Twitter

Roglič, ki je v ospredju vozil skupaj s tokrat na prigovarjanje Zasavca zelo kolegialnima Hughom Carthyjem in Davidom Gaudujem, je prednost slabe minute vzdrževal vse do zadnjega vzpona na Usartzo. Devet kilometrov do konca je po podatkih organizatorja imel 47 sekund prednosti pred Pogačarjem, ki se je v ozadju nenehno jezil na preostale kolesarje, ki niso želeli narekovati tempa. 

Končni vrstni red Dirke po Baskiji
Končni vrstni red Dirke po Baskiji FOTO: Sofascore.com

Večino dela v lovu na Rogliča je namreč 22-letnik opravljal sam. Pogačar je na čelu skupine pred zadnjim vzponom dodobra navil tempo in v treh kilometrih uspel zmanjšati zaostanek na 30 sekund. Slabih šest kilometrov do konca se je želel odlepiti David Gaudu, a mu Roglič tega ni dovolil, nemudoma se mu je priključil, medtem ko je Carthy v ospredju povsem popustil. Ob napadu Gauduja je Rogličeva prednost v ospredju znova nekoliko narasla, in sicer na 45 sekund pet kilometrov do cilja. Roglič in Gaudu sta si podala pest kilometer pred ciljem, kar je pomenilo, da bo Roglič v zahvalo za sodelovanje pri narekovanju tempa zmago prepustil Gauduju. Ta se je na koncu veselil etapne zmage, Roglič pa je z drugim mestom prepričljivo osvojil Dirko po Baskiji. Tadej Pogačar je v cilj prišel na petem mestu s 35 sekundami zaostanka. 

Na koncu je bila prednost Rogliča v skupnem seštevku pred mladim moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom 52 sekund, tretje mesto pa je v skupnem seštevku zasedel Tadej Pogačar z minuto in sedmimi sekundami zaostanka. Ekipa Jumbo-Visma je pobrala vse majice. Tri je osvojil Roglič (rumeno, zeleno in pikčasto), eno pa je domov odnesel Vingegaard, in sicer majico za najboljšega mladega kolesarja. Roglič se je ekipi UAE Emirates, ki je bila v najboljšem položaju pred današnjo etapo z rumeno majico Brandona McNultyja, oddolžil za lanski nepričakovan poraz na Touru, ko ga je v predzadnji etapi z norim kronometrom slekel rojak Tadej Pogačar. 

Roglič: Kratko in sladko
"To je bila prava dirka. To sem vedel. Kratko in sladko. Če bi bila dolga etapa, bi šlo za dolgočasnih sto ali več kilometrov, tukaj pa je bilo v kosu dobrih 100 kilometrov. Bilo je zelo težko, toda na koncu se je vse skupaj odlično izšlo, tako da sem zelo, zelo srečen. Sladko? Le srečen sem, kot sem že rekel. Vedno mi je bila Baskija všeč, saj je tukaj zelo težko dirkati. To je zelo težka preizkušnja, zabaval sem se od prvega dne. Tukaj sem bil z mlado ekipo, fantje so zelo močni, Jonas je bil drugi na koncu. Imeli smo zabaven in prijeten teden," se je po dirki kljub maski na obrazu smejalo Rogliču. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogačar: Težko je bilo nadoknaditi izgubljeno
"Pričakovali smo malce drugačen potek dirke. Na začetku smo uspešno nadzorovali dirko, toda potem ko nas je Astana prehitela, smo izgubili nekaj mest v skupini. Nastala je razlika, ki jo je 'naredil' eden od Ineosovih dirkačev, kar je bilo nemogoče nadoknaditi. Poskusili smo, da bi to nadoknadili, toda prišel je najstrmejši vzpon, ki ni bil najbolj pisan na kožo Brandonu, nato smo dirkali za tretje mesto. Bil je težek dan, jaz sem se boril do zadnjih metrov," pa je po dirki razlagal skupno tretjeuvrščeni Tadej Pogačar. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Izidi 6. etape Dirke po Baskiji
Izidi 6. etape Dirke po Baskiji FOTO: Sofascore.com
Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.04

Toliko za danes!

Ostanite z nami, z lepimi pozdravi za slovenski šport se poslavljamo, na naši spletni strani pa boste v naslednjih urah lahko prebirali odzive na fenomenalno Rogličevo predstavo. Zagotovo bo imel veliko za povedati tudi Pogačar, ki danes ne more biti zadovoljen s taktičnimi zamislimi ekipe UAE Emirates.

18.02

Kar tri majice za Jumbo-Vismo

Roglič je pobral tri majice (rumeno, zeleno in pikčasto), majica najboljšega mladega kolesarja pa v roke moštvenega kolege Jonasa Vingegaarda.

18.01

Skupni vrsti red!

Izjemen pogled na končni vrsti red. Roglič zmagovalec, Tadej Pogačar tretji!

18.00

Skupna zmaga za Rogliča

Kot že rečeno, prepričljivo je na koncu zmago na dirki po Baskiji osvojil danes izvrstni Roglič!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
17.53

Vrstni red etape

David Gaudu je zmagovalec etape, drugi je v cilj prišel Roglič z istim časom, 3. mesto je pripadlo Alejandru Valverdeju, četrto Adamu Yatesu, peto pa Tadeju Pogačarju. Šesti je v cilj prišel najboljši mladi kolesar te dirke Jonas Vingegaard. Vsi so zaostali 35 sekund.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (423)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mariborrrrrrrrr
11. 04. 2021 21.42
AbrA0_KadaBRa
11. 04. 2021 21.35
+2
Drugi sporti? Novinarji ste resni?!
profi 001
11. 04. 2021 20.54
+1
Bravo za Monaco
Vojko Gali?
11. 04. 2021 13.56
+1
ko je bil Tito se je vse uradno objavljalo kar si hotel poivedati,danes pa te skenljajo zaradi napačnega mišljenja
VP87
11. 04. 2021 13.21
+1
Kdaj bo politika SLO na takšni ravni kod naši športniki ??? Bravo vsem športnikom ,ki zastopate to državo z garanjem ne pa s Twiter politiko!
biggbrader
11. 04. 2021 11.18
+9
Rogla je vzor vsem športnikom in vsem nam. Velikan od človeka.
AyrtonS
11. 04. 2021 10.45
+16
radost, veselje, ponos in pozitiva Slovenije sta Primož Roglič in Tadej Pogačar
blazter
11. 04. 2021 10.19
+13
Zanimivo je to, da je TJV taktično ali pa po nesreči predal rumeno majico? Upočasnil s tem Pogija? Ker če je bilo to namerno- genialno.
pojtrarara
11. 04. 2021 10.45
+8
kolikor sem jaz razumela direktorja je bilo namerno načrtovano tako , seveda tega niso logicno javno razkrili, takrat takaj so to naredili...vsekakor je genialno a tudi tveganoooo... je pa zdaj po tekmi direktor povedal, da jih je bilo nekaj ki so takrat ko so to naredili, dvomili v to taktiko, a se je izkazala kot pravilna. oz tega razumem, da je vse nacrtno tako. Glede na to kako je Pogi res vozil samo na Primoža, celo tako ocitno, da se je skoz nazaj obracal in gledal kje je Primož, so to res vrhunsko izpeljali.
SpremeniVzdevek
11. 04. 2021 10.54
+0
riss
11. 04. 2021 10.55
-3
pojtrara: a so ti že odstranili stranska koleščka na biciklu? Hecam se, saj vidim, da nekaj kar pije vodo o čemer govoriš. Pohvalno, sploh za nežnejši spol.
Mr. Cat
11. 04. 2021 10.06
-4
Mi je pa smesno kako so se tukaj na 24h hiteo navdusili nad kolesarstvom. Tako, da se ga spremlja kar v zivo.
Cervantes Saavedra
11. 04. 2021 10.44
+7
za Mr: Poznaš kakšno tebi ljubo državo, kjer se ne navdušujejo nad vrhunskimi dosežki svojih športnikov. Da te ne nasmejejo.
Maximus
11. 04. 2021 09.54
+10
Primož, Tadej, hvala za vse kar sta že in še bosta storila za nas.
puspan
11. 04. 2021 10.24
+6
Se pridružujem. Uživam ob spremljanju kolesarskih dirk, kjer so tudi naši fantje zraven. Predvsem pa občudujem Primoža in Tadeja, ki v tem garaškem športu uspevata proti Velikanom. Veliko sreče in zdravja jima še posebno želim, saj vemo, da ta kariera ne traja prav dolgo.
RUBEŽ
11. 04. 2021 09.34
+10
Bravo Roglič, prav tako bravo Pogačar. Bisera Slovenije.
Kuki12
11. 04. 2021 09.22
+17
Slovenski kolesarji so eni največjih promotorjev Slovenije. Nekako še razumem, da komercialne televizije ne prenašajo dirke, nikakor pa ne razumem, da jo ne prenaša TV Slovenija. Ni malo mesečnega prispevka in še denarja iz proračuna za ta javni servis. Na Eurosportu pojejo našima predstavnikoma hvalnice, označijo ju za nezemljana, pri nas pa je nekaj trenutkov namenjenih v informativnih oddajah. Vse čestitke za prikazan napad Primož, Tadeju pa čestitam za borbo, saj je moral sam vleči skupino, ker drugi niso imeli interesa. Kakšno dirko lahko pričakujemo šele na TDF. Obema želim veliko sreče.
Mr. Cat
11. 04. 2021 10.04
+8
Eorosport ima monopol prenasanja kolesarskih dirk. In njim ni v interesu, da prodajajo TV pravice drugim. Je RTVSLO novinar Kovsca to ze nekajkrat razlozil.
Kuki12
11. 04. 2021 10.22
+0
Verjetno bi zadostoval tudi posnetek, ki pa ne bi imel tolikšne cene. Kako pa, da RTV potem prenaša Giro in TDF?.
Mr. Cat
11. 04. 2021 10.32
+3
Kker vem prenasa samo TDF..... Za druge informacije pa piši meil na rtvslo...in jih to vprasaj zakaj je tako.
Mr. Cat
11. 04. 2021 10.33
+0
dajno
11. 04. 2021 09.06
+8
Jumbo je pobrala vse majice, te so štiri!
CIGU MIGU
11. 04. 2021 09.05
+16
mi smo svetovna kolesarska velesila,rtv,pa predvaja neke nakladalne floskule brez repa in glave,a res nimajo denarja za takšne vklope,vem da so pogodbe itd,a tudi razne dame in komentatorji nebuloz stanejo,ali pać
AshBurton
11. 04. 2021 09.14
+10
Eurosport ima totalni monopol glede kolesarstva in je prakticno nemogoce dobit pravice za prenos!Vrjamem,da niso tk neumni in bi 1medij ze zdavnaj prevzel to,glede na to kako uspesni smo v tem sportu!Vrjamem pa tut,da nas vecina ima eurosport in tako imamo moznost spremljanja skoraj vseh dirk v letu in smo lahko vec kot hvalezni za to!!!
trabakula
11. 04. 2021 09.51
+0
a misliš, da samo pomigaš s prstom in dobiš pravico predvajanja
palinko74
11. 04. 2021 09.03
+9
a pahor je cestital
CIGU MIGU
11. 04. 2021 09.14
+8
šlogar
11. 04. 2021 09.00
-19
Čestitke obema. Ampak spomnite me, na kaj naj bi bil ponosen. Sta iz slovenskega kluba? Puščata davek v Sloveniji za vse potrebe države? Prosim, naj mi kdo pove, zakaj je ponosen. Zato, ker ima slovenski priimek in ime? Premalo!
delomrznež
11. 04. 2021 09.05
+7
A ce bi ti pa kaj padlo iz njihovih zasluzkov ,bi pa bil ponosen ?
šlogar
11. 04. 2021 09.19
-6
Si zato ti ponosen. Ker ti je padlo? Ne, kot vsaka država tudi Slovenija funkcionira ( kakor koli že) iz davkov in prispevkov nas državljanov. Sociala, ZDRAVSTVO, državni aparat ŠPORT itd. Ja in ta dva vse to omogočata drugi državi? Zato nisem nanju ponosen!
chepps
11. 04. 2021 09.45
-3
delomrznež
11. 04. 2021 09.48
+2
Ne nic mi ni nikoli padlo, sem kar konkreten neto vplačnik...kateri drugi drzavi omogocata ??? Ce nisi uspel videti, ker verjetno ne spremljas, Rogla ze celo leto vozi v dresu s slovensko zastavo..... Torej, koliksna je to promocija drzave ??? koliko dernarja bi država morala plačati Primožu ????
AshBurton
11. 04. 2021 09.55
+4
Ponosen si pa nase in 'svojo'drzavo???vrjemi,da sta oba placala prispevkov in davkov vec kot jih bos ti celo zivljenje?se naprej bi placevala za tvojo socialo ce bi slovenija ne bila tako pozresna in ne bi sportniku vzela skoraj polovico zasluzenega denarja...le bedak tega ne bi storil!!!
zaraella
11. 04. 2021 10.01
+0
Pri denarju se vse neha. Ali misliš da sta edina na svetu ki plačujeta davek od zaslužka v M.Carlu ali drugih davčno ugodnejših državah. Seveda, ti bi dal namesto milijona, pet milijonov v Sloveniji, zakaj že,malo razmisli pa potem pametuj, takih tipično zavistnih oseb je v Sloveniji žal veliko. Pa brez zamere.
Mr. Cat
11. 04. 2021 10.08
+5
Vsak pametn bi naredu enako kot Roglic in Pogacar.....
šlogar
11. 04. 2021 10.28
-3
Ja seveda. " Ti bi dal namesto milijona pet?"Ne, on ne da ne enega ne pet. Če sva pa že pri milijonih, če zasluži toliko, da bi lahko plačal pet milijonov je pa super bogataš in bi jih lahko tudi dal!
Halahar
11. 04. 2021 10.34
+2
Bodi faca pa ustanovi klub. Moras imeti kar bajno bogastvo, da bos lahko nastopal v pro touru in predvsem, da bos lahko placal kaksnega dirkaca. V Sloveniji je bilo svoj cas nekaj izvrstnih klubov z odlicnimi dirkaci, a sponzorjev, ki bi to financirali je pa hitro zmanjkalo. Normalno da se potem dobri dirkaci prodajo v tujino, kjer lahko dirkajo in tudi zasluzijo. Kar bodi ponosen na njih!
Mr. Cat
11. 04. 2021 10.34
+4
Vsak normaln se neb hebu na biciklu, da ti potem drzava vzame 40% krvavo zasluzenega...ka ti ni jasno.
Cervantes Saavedra
11. 04. 2021 10.49
+2
za šlogar: Vsak normalen prebivalec neke države je ponosen na mednarodne dosežke prebivalcev svoje države. V športu in drugod. Si s svojim mnenjem pa povedal nekaj o sebi.
šlogar
11. 04. 2021 11.00
-3
Ja Cervanter. Da sem ponosen Slovenec, to sem povedal o sebi!
resort
11. 04. 2021 11.30
+2
Zakaj se vse konča pri denarju. / Saj tudi "brcarji" igrajo in plačujejo davke tam kjer brcajo. Pa jih nihče ne "zmerja"/ Saj si morajo zagotoviti primerno življenje, tega za vožnjo doma na morejo. Če so "svetovni prvaki", naj to zaslužijo, saj živijo od svojega vlaganja v uspeh.
šlogar
11. 04. 2021 12.24
-4
Delomtzneš, koliko bi mu morala plačati Slovenija, ki mu je v roke potisnila šenkano zastavo, da maha z njo? Koliko pa bo on plačal državi, ko mu bo slovenski vrtec plačala država ( beri davkoplačevalci), koliko bo plačal državi, da se bo njegov sin šolal na račun davkoplačevalcev,on pa davek odvaja v Monako? Marsikdo od vas bi vsak dan vzel v roke po službi zastavo in mahal, če bi mu ostala cela brutto plača. Kaj misliš? Brez skrbi svet nas pozna zelo dobro ampak ne zaradi Rogličeve zastave!
zemunac13
11. 04. 2021 08.49
+11
Roglina lekcija Pogacarju o sportnem bontonu !
murinar
11. 04. 2021 08.39
+17
Bravo Primož in še plemenito dejanje ,ko prepustiš etapno zmago mlademu kolesarju (Francozu ). Primož na Touru te bojo Francozi spodbujali zaradi tega plemenitaga dejanja ! Srečno Primož in Tadej se ve !
CIGU MIGU
11. 04. 2021 08.33
+11
rogi in pogi,trenutno in upam še dolgo na vaše uspehe,moram pa reči,da imamo res športnike na vseh podroćjih,kapo dol,no v tem trenutku,klobuk dol
apodgra
11. 04. 2021 08.30
+16
Polepšal nam je sobotno popoldan . Pokazal je ,da je trenutno najboljši kolesar na svetu . Priklon do dna . Kakšne fizične napore morajo prenašati vsi ti kolesarji. Bil sem presenečen, kako je vozil po klancu navzdol v primerjavi s prehodnimi dnevi in tu je napravil tisto razliko , ki jo je potem branil so konca dirke. Pogačar je imel v krog sebe veliko dobrih kolesarjev in tudi ti so mu veliko bolj pomagali loviti ubežno skupino. To kar pa je storil. da je etapno zmago prepustil Gudadu, pa je gesta ,ki jo še nismo videli. Če bi imeli podoben primer naših dveh kolesarjev in bi Rogla narekoval tempo in vlekle Pogačarja , bi ga ta brez kompromisno napadel in hotel zmago.