Drugi športi

Danil Medvedjev: nova karizmatična številka ena teniškega sveta

Monte Carlo, 02. 03. 2022 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Mihalič
Komentarji
3

Na samem vrhu lestvice moškega tenisa je po novem Rus Danil Medvedjev. V ponedeljek je postalo uradno, da je prvo mesto prevzel od Srba Novaka Đokovića. Na teniškem igrišču in v žaru tekmovanja je lahko razdražljiv in prepirljiv. Toda izven igrišča pravi, da ga nekdo lahko razjezi samo, če sedem dni zapored potrka na vrata njegove sobe ob šestih zjutraj.

Rafael Nadal in Danil Medvedjev
Rafael Nadal in Danil Medvedjev FOTO: AP

Pantomimski zlobnež množice – razočaranje je pokazal tudi na OP Avstralije prejšnji mesec, ko je po porazu proti Rafaelu Nadalu v finalu povedal "da je otrok prenehal sanjati". Gledalci mu niso bili naklonjeni. Toda Rus je lahko tudi karizmatičen, spontan in čudovito zabaven, seveda tudi čustven. Vse to je dokazal v zaključnem govoru, ki ga je imel po porazu v finalu. In ja, omehčal je neprizanesljivo množico teniških navdušencev. Ob koncu tekme mu je tedaj ista množica jedla iz dlani. V ponedeljek je ta karizmatični tenisač postal prvi igralec po Novaku Đokoviću, Nadalu, Rogerju Federerju in Andyju Murrayu, ki se je povzpel na sam vrh lestvice po Andyju Roddicku pred 18 leti. Prvak OP ZDA 2021 je to storil z izjemnim servisom, teče kot maratonec in tudi izjemno dobro "bere" igro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medvedjev, rojen v Moskvi, je ob odraščanju užival v gledanju curlinga in snookerja. Zdaj ima raje šah in video igrice. Obožuje sladice, navaja, da bi se lahko po odigranih turnirjih ob koncu tedna prehranjeval s hotelsko zalogo tiramisuja. V poznih najstniških letih se je tenisač s starši preselil na jug Francije, da bi tam lahko treniral. Tekoče govori francosko (in angleško), saj z ženo Dario živi v Monte Carlu. Njegova francoska ekipa, ki ji poveljuje Gilles Cervara (trenira ga vse od leta 2017), ga je pripeljala do samega vrha. Ko je s trenerjem začel sodelovati, ni bil med najboljšimi 50 na lestvici, vpleten je bil v nekaj škandalov in šele leta 2019 je začel kazati svoj pravi obraz, česa je sposoben. Moški, ki pravi, da bi rad, da ga v filmu o njegovem življenju uprizori sam Quentin Tarantino, je začel svoj pohod na vrh, ko je zmagal na svojem prvem turnirju serije Masters v Cincinnatiju. Nato je dosegel šest zaporednih finalov in osvojil tri naslove na treh različnih celinah pozno poleti in zgodaj jeseni istega leta.

Tudi ob koncu zadnjega Odprtega prvenstva ZDA ga je v New Yorku publika vzljubila, kljub temu da so ga imeli za javnega sovražnika številka ena. Vse se je začelo leta 2019, ko je Medvedjev teatralno iztrgal brisačo pobiralcu žogic, ob opozorilu vrgel lopar proti sodniku in nato množici pokazal srednji prst, ko so mu nakazali, kaj si mislijo o njegovem vedenju. "Želim, da vsi veste, da ko greste ponoči spat, da se zavedate, da sem zmagal zaradi vas. Energije, ki mi jo dajete zdaj, fantje, mislim, da je bo dovolj za mojih pet naslednjih tekem. Večkrat ko boste to naredili, večkrat bom zmagal. Lahko rečem le, da sem v življenju res miren človek," je nekoč dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegova izkušnja s sovražno newyorško množico ga je postavila v položaj, ko se je zdelo, da je prenehal slaviti svoje zmage. Ko je postal prvi mož v zgodovini finala ATP, ki je premagal vse najboljše tri – po tem ko je zmagal na tekmovanju 2020 v Londonu, je le preprosto odkorakal do mreže. Toda udaril je, ko človek najmanj pričakuje. Posnemal je proslavljanje zadetkov nemškega nogometaša Maria Gomeza (iz njegovih dni v Bayernu iz Münchna, kluba, ki ga podpira Medvedjev), ko je Rusija osvojila pokal ATP na začetku leta 2021. Kasneje je po zmagi na OP ZDA (2021) uprizoril proslavo 'mrtve ribe' iz znane nogometne videoigre Fifa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medvedjev je sedaj le štiri tedne po eni najbolj razočarajočih in vznemirljivih izkušenj v svoji profesionalni karieri postal prvi na svetu. V letošnjem finalu OP Avstralije je imel proti Nadalu prednost dveh nizov, a je nato izgubil v petih urah in 24 minutah. To je bila noč, je rekel kasneje, "ko je otrok nehal sanjati". "Od zdaj naprej igram zase, za svojo družino, za ljudi, ki mi zaupajo," je pristavil. Ostati na vrhu seveda nikoli ni lahko. Sploh v trenutnih razmerah, ki se dogajajo v svetu, ko so ruski športniki zaradi ruske invazije na Ukrajino izključeni skoraj iz vseh večjih športnih tekmovanj. Kakor koli že, težko je v tem trenutku spregledati Danila Medvedjeva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
03. 03. 2022 19.54
+1
Bogi Jokovic ,,,zapuscajo ga sponzorji , pa Talijani mu najbrz tudi ne bodo dovolili igrati . Vedno bolj sam . Pa se Slovak ,trener ga je zapustil .
Isiah
03. 03. 2022 08.40
+3
Zanimiv tenisača, ni dolgočasen, to tenis potrebuje..
Trend01
02. 03. 2022 14.42
+8
Ne bo dolgo, če bo dobil prepoved igranja...